Zari

Miroslav Masopust

Povolání:
Národnost:
Narození:
28.11. 1943, Praha, Protektorát Čechy a Morava
Úmrtí:
8.7. 2009, Praha, Česká republika
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
působil po absolvování herectví na DAMU (1966) a jedné sezoně v pražském Divadle S.K. Neumanna v Krejčově Divadle Za branou (mj. Slavík k večeři, Lorenzaccio, Marná lásky snaha, Zelený papoušek), než se jeho domovskými scénami stala v roce 1971 Městská divadla pražská (kolem 40 různorodých rolí), kde na jevišti Rokoka účinkoval až do své smrti (Rychlé šípy, Životu nebezpečné akty, Lovu zdar!). Filmaři využívali jeho hereckých schopností jen sporadicky a maximálně ve vedlejších rolích. Divácky nejvděčnější byla jeho komická postava frajerského vodníka Rolfa ve Vorlíčkově bláznivé komedii Jak utopit dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách. Většího uplatnění dosáhl během 70. a 80. let v televizi, kde účinkoval např. v inscenacích, pohádkách a seriálech
-fik-, Filmový přehled 2009/9

Životopis (biografie) / Informace:
Miroslav Masopust na DAMU absolvoval obor herectví a poté nastoupil do Divadla S. K. Neumanna. Ze působil pouze jednu sezónu. Jeho další působištěm bylo Divadlo za branou režiséra Otomara Krejči, kde Miroslav Masopust působil v letech 1967 až 1971. Posléze nastoupil do Městských divadel pražských, objevoval se zejména na scéně divadla Rokoko - divadelní hry RYCHLÉ ŠÍPY, ŽIVOTU NEBEZPEČNÉ AKTY, LOVU ZDAR aj. Zde působil až do své smrti.

V 70. a 80. letech pracoval hodně také v rozhlase. Vyjma malých rolí ve filmu a televizních projektech se věnoval spíše dabingu. Do srdcí českých diváků se nejvíce zapsal jako frajerský vodník Rolf v nesmrtelné komedii JAK UTOPIT DOKTORA MRÁČKA. Příznivci seriálu TŘICET PŘÍPADŮ MAJORA ZEMANA si ho vybaví v roli mladého radisty.

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Miroslav Masopust

Masopust Miroslav

Luka Zima

Zima Luka

Naposled navštívené:
Miroslav Masopust

Masopust Miroslav

Luka Zima

Zima Luka