Zari

Thelma Ritter

Povolání:
Národnost:
Narození:
14.2. 1905, Brooklyn, New York, USA
Úmrtí:
5.2. 1969, New York, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Thelmu Ritter lze označit za nekorunovanou královnu vedlejších rolí. Získala celkem šest nominací na cenu Akademie, více než kterákoli jiná herečka v této kategorii.

Narodila se v Brooklynu v roce 1902 (některé prameny chybně uvádějí rok 1905). Vystudovala herectví (American Academy of Dramatic Arts), ale k významným projektům zatím nedošlo. Brzy se vdala a věnovala se dětem a rodině.

Do oka producentů padla až v druhé polovině čtyřicátých let. V roce 1947 byla obsazena do filmu Zázrak na 34. ulici (Miracle On 34th Street) a následoval film Dopis třem manželkám (A Letter to Three Wives). Další snímek se jmenoval Vše o Evě (All About Eve), který jí vynesl první nominaci na Oscara za vedlejší roli.

Pro svůj břitký Newyorský akcent začala být velice žádaná. To vycítil především Alfred Hitchcock. Thelmu obsadil do role ošetřovatelky Jamese Stewarta ve slavném filmu Okno do dvora (Rear Window). Další výraznou rolí byla Alma v Nočním rozhovoru (Pillow Talk) po boku Doris Day. Tím to ale neskončilo. Přišly další filmy: Mustangové (1961), Jak byl dobyt západ (1962), Ptáčník z Alcatrazu (1962) atd., Incident (1967) byl poslední.

V lednu roku 1968 se ještě objevila v televizní show Jerry Lee Lewise, ale to bylo naposled, kdy se poklonila obecenstvu. Zemřela na zástavu srdce v New Yorku v roce 1969, devět dní před svými 67. narozeninami.

Autor: Petrkey

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Thelma Ritter

Ritter Thelma

Darko Srića

Srića Darko

Jerry Maren

Maren Jerry

Naposled navštívené:
Thelma Ritter

Ritter Thelma

Darko Srića

Srića Darko

Jerry Maren

Maren Jerry