Cerven

Vladimír Remek

Povolání:
Národnost:
Věk:
75
Narození:
26.9. 1948, České Budějovice, Československo
Životopis (biografie) / Informace:
Pamětníci si zajisté vzpomenou, jak 2. března 1978 vzrušila celé tehdejší Československo zpráva, že do vesmíru vzlétl náš spoluobčan, kapitán Vladimír Remek. Stal se tak 87. člověkem ve vesmíru a zároveň občanem třetího státu (po kosmonautech tehdejšího SSSR a astronautech USA), který se vydal do kosmu.

Ing. Vladimír Remek se narodil 26. září 1948 v Českých Budějovicích coby pravý Čechoslovák - maminka byla Češka, otec Slovák, generál vojenského letectva. Vladimír i jeho dvě sestry, Jitka a Dana,prožili dětství v Českých Budějovicích. Kvůli otcovu zaměstnání se rodina často stěhovala, a tak na střední školu chodil Vladimír zpočátku v Brně, ale maturitu (s vyznamenáním ) skládal až v dalším bydlišti - v Čáslavi (roku 1966).

Později se vydal v otcových stopách a byl přijat do Vyššího leteckého učiliště v Košicích. Po jeho absolvování v roce 1970 nastoupil jako stíhací pilot k leteckému útvaru v Českých Budějovicích. Roku 1972 zahájil studium na Vojenské letecké akademii J. A. Gagarina v Moskvě a na podzim 1976 úspěšně prošel výběrem kandidátů na kosmický let. V následujících dvou letech letech se ve Středisku přípravy kosmonautů J. A. Gagarina v Hvězdném městečku u Moskvy začal připravovat spolu s O.Pelčákem a ostatními kandidáty z Polska a NDR na výcvik ke kosmickému letu. Posléze byl nominován do funkce kosmonauta - výzkumníka v posádce kosmické lodi Sojuz 28, které velel sovětský kosmonaut plukovník Alexej Gubarev.

Let historicky první mezinárodní posádky se pak uskutečnil od 2. do 10. března r. 1978 a jeho celková délka činila 190 hodin a 18 minut. Cílem dvoučlenné posádky bylo dosažení orbitálního komplexu Saljut 6 a spolupráce s jeho základní posádkou, kterou tvořili Jurij Romaněnko a Georgij Grečko. Po návratu na Zem obdržel Vladimír Remek sovětský titul Hrdina Sovětského svazu s Leninovým řádem, československý čestný titul Letec-kosmonaut ČSSR a titul Hrdina ČSSR s Řádem Klementa Gottwalda.Dále byl vyznamenán i medailí „Za službu vlasti“. V letech 1978 - 1985 Vladimír Remek působil jako vedoucí pracovník ve výzkumném vojenském pracovišti v Praze-Kbelích a později (1985 - 1988) absolvoval ještě Vojenskou akademii Generálního štábu SSSR v Moskvě.

Až do roku 1990 byl zaměstnán jako vojenský pilot a brzy se stal zástupcem velitele divize. Byl dlouholetým členem KSČ, v roce 1990 ale musel jako voják členství ve straně podle zákona ukončit. V letech 1990–1995 byl ředitelem Vojenského muzea letectví a kosmonautiky v Praze-Kbelích. V červnu 1995 odešel do zálohy v hodnosti plukovníka. Poté se stal obchodním zástupcem ČZ Strakonice, a.s. v Ruské federaci a působil také generálním ředitelem společného podniku CZ-Turbo-GAZ v Nižném Novgorodu a v Moskvě.

Nerad určitě vzpomíná na den 28. 10. 2001, kdy jen o vlásek unikl smrti, když vrtulníku, v němž doprovázel svého amerického kolegu, astronauta česko-slovenského původu Eugena Cernana, náhle nad jihočeskou obcí Okrouhlá vysadily oba motory. Následovalo tvrdé přistání, ale naštěstí se vše obešlo bez vážných zranění či dokonce obětí na životech.

V letech 2002 - 2004 byl obchodním radou a vedoucím obchodně ekonomického úseku Velvyslanectví ČR v Moskvě. V červnu 2004 byl ve volbách zvolen poslancem do Evropského parlamentu jako nezávislý kandidát za KSČM a roku 2009 svůj mandát obhájil na dalších 5 let.

V současnosti je členem Rozpočtového výboru. Vladimír Remek podruhé ženatý a má dvě dcery - starší Anna se (stejně jako její matka Hana Davidová) se věnuje herecké dráze a mladší Jana (z druhého Remkova manželství) je absolventkou Pedagogické fakulty UK. Vl. Remek se stal autorem knih "Pod námi planeta Země" (Naše vojsko, 1979) a "Splněné naděje" (Panorama, 1979).

Do vesmíru by se podle svých slov ještě alespoň jednou rád podíval, samotnému se mu ale, vzhledem k věku a zdravotnímu stavu, jeví toto přání jako značně nereálné. Čile však pendluje alespoň mezi svým bydlištěm v Praze a pracovními místy ve Bruselu a Štrasburku, kde má kanceláře. K 30. výročí letu do vesmíru obdržel náš první (a zatím také asi nadlouho jediný) kosmonaut vysoké vyznamenání od Svazu letců a jeho jméno nese i planetka č. 2552, objevená 24. září 1978 hvězdárnou na Kleti.

Životním krédem Vladimíra Remka je : "Per aspera ad astra - Přes překážky ke hvězdám!" Krásné a pravdivé motto...

Autor: green-tea

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Kde domov můj? (2016) [TV pořa...

18:25 - 18:55

3 minut již uběhlo
27 minut zbývá do konce

ČT2 - Nádherná Amerika

18:15 - 19:00

13 minut již uběhlo
32 minut zbývá do konce

NOVA - Na lovu (2021) [TV pořad]

17:30 - 18:30

58 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

Prima - Prostřeno! (2010) [TV pořad]

17:55 - 18:52

33 minut již uběhlo
24 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Vladimír Remek

Remek Vladimír

Naposled navštívené:
Vladimír Remek

Remek Vladimír