Cerven
Životopis (biografie) / Informace:
Catherine Van Campen (Catherine, holandský ekvivalent k českému jménu Kateřina, Campen se dá zase přeložit jako tábor, táborová) je nizozemskou scénáristkou a režisérkou krátkých dokumentárních filmů.

Narodila se v roce 1970 v Nizozemí a poté, co dokončila své studie historie na univerzitě v Amsterdamu, začala se věnovat dokumentárním programům pro rozhlas a televizi. V současné době působí v projektu Holland Doc., jenž připravuje krátké dokumenty pro širokou veřejnost.

Mezi její první snímky patřil v roce 2007 "Eternal Mash" - 53 minut dlouhý dokumentární film pátrající po důvodu zmizení jednoho holandského pěstitele zeleniny, který se zaměřoval na druhy, které už dávno lidstvo vyřadilo z produkce. Van Campen získala na toto dílo 150 000 eur, a jak už u drobných dokumentaristů bývá zvykem, napsala si k němu i sama scénář.

V dalším díle se scénáristka a režisérka zaměřila na autismus a natočila krátké dílko s názvem "Drona & Ik" (u nás uveden pod názvem "Drona a já"). Jejím zatím posledním větším počinem byla pak "Anne Vliegt (u nás uveden pod názvem "Létající Anne") popisující trable dítěte trpícího Tourettovým syndromem (syndrom vyskytující se přibližně u jednoho procenta dětí do deseti let, vyvolává nejrůznější nekontrolovatelné tiky).

Catherininy dokumenty, popisující lidi s poruchami omezujícími jejich život (například hrdina "Eternal Mash" trpí silnými depresemi) nejsou ani tolik sondou do jejich nemocí, ale spíše ukazují touhu a způsob, s jakým se dotyční se svým problémem vyrovnávají. A to je právě to kouzlo těchto festivalových dokumentů, Catherine Van Campen nám totiž ukazuje, jak silní a stateční lidé vlastně umí být...

Pokud si chcete dokumentaristce napsat o autogram, její oficiální emailová adresa je cat@radiomakersdesmet.nl.

Autor: MARi0

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Případy detektiva Murdocha (20...

00:10 - 00:55

39 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

ČT2 - Špion v FBI

23:55 - 01:25

54 minut již uběhlo
36 minut zbývá do konce

NOVA - Muži v černém II (2002)

23:55 - 01:40

54 minut již uběhlo
51 minut zbývá do konce

Prima - Pan Nepolapitelný (2022)

22:45 - 01:25

124 minut již uběhlo
36 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Catherine Van Campen

Campen Catherine Van

Naposled navštívené:
Catherine Van Campen

Campen Catherine Van