Zari

Peter Gallagher

Povolání:
Rodné jméno:
Peter Killian Gallagher
Národnost:
Věk:
69
Narození:
19.8. 1955, New York City, New York, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Peter Gallagher - nar. 19. srpna 1955, Armonk, New York, vystudoval v roce 1977 Tufts University v Bostonu, kde už během studií účinkoval každé léto s místními divadelními soubory. Jako profesionální herec začínal úlohou Clauda v obnovené broadwayské inscenaci muzikálu Vlasy (1977) a následně dostal hlavní roli Dannyho Zucca v dalším muzikálu Pomáda. Po boku Jacka Lemmona slavil úspěch v roli alkoholem zdeptaného staršího syna Jamie Tyronea, za jehož ztvárnění v O´Neillově dramatu Cesta dlouhého dne do noci byl nominován na cenu Tony 1986. S příznivými ohlasy kritiky se setkaly i jeho další jevištní úlohy, např. v novém nastudování muzikálu Frajeři a saze (nominace na cenu Tony 1992), v hrách A Doll´s Life (Cena Theatre World Award) a Toma Stopparda Skutečná věc (Cena Clarence Derwenta 1984).

Ve filmu debutoval úlohou zpěvácké hvězdy Caesare v dramatu ze zákulisí hudební scény na sklonku 50. let Manažer (r. T. Hackford). Pozornost upoutal rolí egoistického právníka Johna Millaneye, podvádějícího svou manželku (Andie MacDowellová) s její sestrou (Laura San Giacomová), v komorní psychologické studii Sex, lži a video (r. S. Soderbergh).

Často ztělesňuje ambiciózní, zdánlivě slušné kariéristy: newyorský novinář, hledajíící exkluzivní rozhovor v retrosnímku Dítě snů (r. G. Millar), producent Larry Levy v satirickém filmu z hollywoodského prostředí Hráč (r. R. Altman). Popularitu získal postavou Petera Callaghana, ležícího v kómatu, v romantické komedii Zatímco jsi spal (r. J. Turtletaub).

Často rovněž účinkuje v TV, kde ztělesnil hlavní role v dramatickém seriálu Skag (1980) a v sitcomu The Secret Lives of Men (Tajné životy mužů, 1998) a jako host vystupoval v seriálech Fallen Angels (Padlí andělé) a Homicide Life on the Street (Vražda: Život na ulici). Na televizní obrazovce také vytvořil postavu vraha znásilněné dělnice v kriminálním dramatu podle skutečné události z počátku dvacátého století Vražda Mary Phaganové.

Autor: curil

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Dary hadího krále (1977) [TV i...

14:05 - 15:00

6 minut již uběhlo
49 minut zbývá do konce

ČT2 - Zázraky techniky

14:00 - 14:45

11 minut již uběhlo
34 minut zbývá do konce

NOVA - To ty nosíš smůlu, lásko (2023...

13:35 - 15:50

36 minut již uběhlo
99 minut zbývá do konce

Prima - Zahradník po ruce

14:10 - 14:55

1 minut již uběhlo
44 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Peter Gallagher

Gallagher Peter

Naposled navštívené:
Peter Gallagher

Gallagher Peter