Zari

Jarmila Holmová

Povolání:
Rodné jméno:
Jarmila Holá
Národnost:
Věk:
110
Narození:
9.11. 1913
Životopis (biografie) / Informace:
Česká herečka Jarmila Holmová zanechala v československé kinematografii stopu v podobě 28 filmových rolí. Přesto se řadí k těm hereckým legendám, o nichž máme jen poskrovnu dostupných informací. Co tedy vlastně víme o Jarmile Holmové, představitelce nejrůznějších vedlejších rolí, jakými byly nejrůznější sekretářky, profesorky, prodavačky, služebné či další drobné postavy v českých filmech na přelomu 30. a 40. let?

Jarmila Holmová přišla na svět 9. listopadu roku 1913. Místo narození Jarmily Holé, jak znělo její vlastní jméno, není známo. Dle určitých indicií se však můžeme domnívat, že pocházela s velkou pravděpodobností z Prahy. V Praze také mladičká Jarmila krátce studovala na Státní konzervatoři. Posléze však tři roky pobývala v zahraničí, což bylo zřejmě někdy na přelomu 20. a 30. let. Místo a důvod jejího zahraničního pobytu nejsou známy, není však vyloučeno, že si mladá dívka zdokonalovala jazykové znalosti v některém ze zahraničních penzionátů určených pro dívky z tzv. dobrých rodin.

Po svém návratu z ciziny se Jarmila objevovala na divadelních prknech několika pražských scén. Předně je však třeba zmínit, že působila jako elévka Národního divadla, diváci ji však mohli také vídat na jevišti Divadla na Královských Vinohradech, mihla se též hereckým souborem Intimního divadla, v neposlední řadě spolupracovala s Divadlem Anduly Sedláčkové. Teprve v roce 1944 jako 31-letá se Jarmila Holmová ocitá v Kladně, kde v tamějším divadle vstupuje do angažmá a exceluje ve hře „Modrý démant“.

Souběžně se svou činností hereckou na divadelních jevištích spolupracuje též Jarmila Holmová s československým filmem, do něhož vstoupila v roce 1933. Šlo o nedokončený snímek Josefa R. Engela ROZMARY MLÁDÍ. Od té doby se objevuje před kamerou téměř každý rok v nějaké té drobné úloze, jak je již zmiňováno v úvodu tohoto článku. Ze známějších snímků jmenujme alespoň roli jedné ze septimánek v kultovní komedii ŠKOLA, ZÁKLAD ŽIVOTA, je lékařkou v dramatu JEJÍ HŘÍCH, pro diváky výraznější a zapamatovatelnou postavou je bezesporu jako sekretářka ředitele Krále v nadčasové komedii KRISTIÁN z roku 1939. Po skončení války se objevuje již jen ve snímku HRDINOVÉ MLČÍ z roku 1946 v postavě manželky zatčeného muže. O rok později ji ještě filmové anály zaznamenávají v krátkém dokumentu s názvem CHCEME ŽÍT. Zde ale stopa Jarmily Holmové končí...

Další osudy představitelky nejrůznějších epizodek zvukového černobílého filmu zůstávají zahaleny naprostým tajemstvím. Zůstala v republice či emigrovala na sklonku 40. let, jako to učinily jiné její herecké kolegyně – např. Jana Romanová? Či stáhla se do naprostého ústraní a dožila zcela mimo zájem veřejného dění? Neznáme datum jejího skonu, nevíme opravdu vůbec nic. Bude nám v této chvíli nápomocen někdo ze čtenářů tohoto článku a pomůže nám svými informacemi dopsat životní příběh Jarmily Holmové? Děkujeme předem za jakékoliv Vaše ohlasy.

Autor: Hortensie

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Jarmila Holmová

Holmová Jarmila

Kde je Fred? (Wo ist Fred?)

Kde je Fred?
Wo ist Fred?

Naposled navštívené:
Jarmila Holmová

Holmová Jarmila

Kde je Fred? (Wo ist Fred?)

Kde je Fred?
Wo ist Fred?