Zari

Rosalind Chao

Povolání:
Známá jako:
Roslind Chao
Národnost:
Věk:
67
Narození:
23.9. 1957, Anaheim, Kalifornie, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Rosalind Chao (23. 9. 1959, Anaheim, Kalifornie, USA) je čínsko-americká herečka. Její nejznámější rolí je jihokorejská uprchlice Soon-Lee Klinger v seriálu „AfterMASH“ (1983) a vracející se postava Keiko O´Brien v 27 epizodách sci-fi sérií „Star Trek: The Next Generation“ (1991) a „Star Trek: Deep Space Nine“ (1993 – 1999).

Narodila se jako první kalifornská generace čínské linie. Rodiče vedou úspěšnou čínsko-americkou palačinkovou restauraci naproti Disneylandu a zaměstnávali ji od raného věku. Po přestěhování z Garden Grove do Villa Park se zapsala na dívčí školu Marywood, kde byla jedinou nebělošskou studentkou. Pomona College ukončila r. 1978.

Rodiče ji v hraní podporovali, v 5 letech začínala v kalifornské verzi Pekingské opery; v létě ji posílali na Taiwan, kde rozvíjela své herectví. V –náctiletém věku účinkovala v reklamách a vedlejších rolích v seriálech. První hereckou rolí byl sitcom „Here´s Lucy“ (1972), ale pozornost získala v „Anna and the King“ jako nejstarší dcera Krále (Yul Brynner).

Zapsala se na University of Southern California, vystudovala žurnalistiku. Po roce práce jako asistentka v rádiu CBS vlastněném hollywoodským rádiem KNX se vrátila k hraní.

TV producent Burt Metcalfe si ji pamatoval z „Anna and the King“ a obsadil ji do role Soon-Lee v „MASH“, jež se provdala za Klingera v nejsledovanější TV epizodě všech dob. Tutéž postavu ztvárnila v „AfterMASH“.

Ve dvou řadách „Star Trek“ hrála japonskou botaničku Keiko O´Brien. R. 2010 bylo zveřejněno, že původně měla hrát šéfku bezpečnosti Tashu Yar.

Její televizní práce obsahuje např. „Kojak“ (1977), „The A-Team“ (1986), Murder, She Wrote“ (1995), „Monk“ (2003); z filmů „The Big Brawl“ (1980), „Denial“ (1991), „I Am Sam“ (2001), „Nanking“ (2007).

Je vdaná za dabéra animovaných postav Simona Templemana.

Autor: SvoKar

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Rosalind Chao

Chao Rosalind

Naposled navštívené:
Rosalind Chao

Chao Rosalind