Zari

Craig Wasson

Povolání:
Národnost:
Věk:
70
Narození:
15.3. 1954, Eugene, Oregon, USA
Životopis (biografie) / Informace:
Craig Wasson, rodným jménem Craig Brewster Wasson, se narodil 15. března 1954, Ontario, Oregon, USA. Studoval v rodném městě na Oregonské univerzitě. Herec se prosadil koncem sedmdesátých a osmdesátých letech v několika filmech s hororovou a kriminální tématikou. V posledních letech se nejvíce uplatňuje jako interpret audio knih, zejména od Stephena Kinga, Johna Grishama a Jamese Ellroye.

Před filmovou kamerou debutoval v roce 1977 ve filmu Horská dráha (r. James Goldstone), kde hrál mladého hippie. Dále se objevil ve dvou filmech, které se zabývaly tématikou vietnamské války: Hoši z třetí roty (r. S. J. Furie - 1977), zde nazpíval i ústřední píseň, a Zvěstuj Lakedaimonským (r. T. Post - 1978) v roli desátníka Courceye. V roce 1981 se objevil v roli Davida ve filmu Duchařský příběh (r. J. Irvin), kde hráli kultovní osobnosti Hollywoodu Fred Astair, Melvin Douglas, Douglas Fairbanks jr. a John Houseman. Ve stejném roce vznikla komedie Čtyři přátelé (r. A. Penn) a role Danila Prozora, potomka jugoslávských rodičů, za kterou byl Wasson nominován na Zlatý glóbus. Další oceňovanou rolí je Jack Scully, voyeurský herec, ve filmu Briana De Palmy Dvojník (1984), připomínající filmy Alfreda Hitchcocka. Z nejznámějších je nutno jmenovat i film Noční můra z Elm Street 3: Soupeři ze snu (r. Ch. Russell) a roli dr. Neila Gordona.

V devadesátých letech se herec uplatňuje více v televizních studiích, kde kromě desítky televizních filmů vystupuje i v mnoha epizodách známých televizních seriálů: V ulicích San Francisca; Serpico; To je vražda, řekla; M.A.S.H.; Hart a Hartová; Právo v Los Angeles; Walker, Texas Ranger; Diagnóza vražda; Doktorka Quinnová; Star Trek; Advokáti a další.

Prosadil se i v dabingu, vydal několik hudebních alb (CD), hostuje i na divadle a nahrává e-knihy. V roce 1981 uzavřel sňatek s Ann Bell.

Autor: curil

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Hobby naší doby (2010) [TV poř...

04:45 - 05:15

5 minut již uběhlo
25 minut zbývá do konce

ČT2 - Babylon (2004) [TV cyklus]

04:50 - 05:15

0 minut již uběhlo
25 minut zbývá do konce

NOVA - Novashopping

04:45 - 05:55

5 minut již uběhlo
65 minut zbývá do konce

Prima - Closer: Nové případy (2012) [T...

03:55 - 05:00

55 minut již uběhlo
10 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Craig Wasson

Wasson Craig

Fjodor Blaževič

Blaževič Fjodor

Dave Ross

Ross Dave

Naposled navštívené:
Craig Wasson

Wasson Craig

Fjodor Blaževič

Blaževič Fjodor

Dave Ross

Ross Dave