Zari

Libuše Štědrá

Povolání:
Známá jako:
Libuše Pokorná; Libuše Filipová
Národnost:
Věk:
81
Narození:
1.12. 1942, Praha, Protektorát Čechy a Morava
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Herečka Libuše Štědrá, méně známá pod svým vyvdaným jménem Pokorná, pochází z Prahy, kde strávila dětství i léta dospívání. Po maturitě na jedenáctiletce nastoupila na DAMU, kde v roce 1962 absolutoriem dokončila studium herectví. Ještě jako studentka hrála také poprvé před kamerou (televizní inscenace MAGDALENA DOBROMILA RETTIGOVÁ, 1961). Po studiích svůj osobní i profesní život na bezmála deset let spojila s Moravou. Jejím prvním působištěm bylo Beskydské divadlo v Novém Jičíně, kde byla angažována jen jednu sezónu (1962-1963). V letech 1963-1965 byla herečkou Divadla Oldřicha Stibora v Olomouci a nakonec na šest let zakotvila v Divadle pracujících v Gottwaldově (dnešní Zlín; 1965-1971).

V roce 1971 se vrátila do Prahy, kde žije dodnes, do stálého divadelního angažmá však již nikdy nenastoupila a pracuje ve svobodném povolání. Pohostinsky ale hrála v Divadle S. K. Neumanna nebo v Divadle Na zábradlí. Žánrově ani typově nebyla Libuše Štědrá nijak zásadně vyhraněnou herečkou, účinkovala v moderním i klasickém repertoáru. Velké herecké příležitosti dostala především ve svých začátcích na Moravě (Hrátky s čertem, Cyrano z Bergeracu, Loupežník), po svém návratu do Prahy se objevovala již jen v menších rolích (Sluha dvou pánů).

Po návratu do Prahy nastřádala Libuše Štědrá na své konto přes dvacet filmových a televizních rolí, nikdy ale nedostala před kamerou větší prostor. V menších až epizodních rolích se začala počátkem 70. let objevovat v televizi, například v rodinném příběhu TICHÝ SVĚDEK (1973) nebo v komedii HLEDÁM PANÍ NA HLÍDÁNÍ (1975). Nevelkými hereckými úkoly ji pak začali pověřovat i filmoví režiséři, ze známějších titulů můžeme jmenovat dodnes reprízované komedie MAREČKU, PODEJTE MI PERO (1976) nebo V PODSTATĚ JSME NORMÁLNÍ (1981). Hrála také v několika televizních seriálech, v 80. letech přispěla k umělecky hodnotným televizním počinům jako bylo venkovské sociální drama JAKO KNÍŽE ROHAN (1983) nebo rodinné drama ze současnosti CIZÍ HOLKA (1984).

Přestože práce v televizi zabírá v hereččině filmografii početnější zastoupení, příležitostně se vracela i před filmovou kameru, objevila se například v historickém dramatu V ERBU LVICE (1994), jako televizní reportérku jsme ji mohli zaznamenat v muzikálu REBELOVÉ (2001). Z účinkování v televizi devadesátých let stojí za zmínku nadčasová historická dramata HŘBITOV PRO CIZINCE (1991) nebo GENERÁL ELIÁŠ (1995). V poslední době jsme Libuši Štědrou mohli vidět také v seriálu ORDINACE V RŮŽOVÉ ZAHRADĚ (2005).

Libuše Štědrá je dlouholetou životní partnerkou televizního kameramana a režiséra Václava Filipa (*1948) a spolu s ním se podílela na vzniku dokumentárního cyklu SVĚT OČIMA HANZELKY A ZIKMUNDA (2000), který se těšil značné divácké oblibě. Dalším úspěšným projektem dvojice Filip – Štědrá byl cyklus POTOMCI SLAVNÝCH, který se začal vysílat v roce 2000 a dnes existuje již i ve čtyřdílné knižní podobě.

Autor: argenson

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Libuše Štědrá

Štědrá Libuše

Angela Paton

Paton Angela

Ďábelské oči (Evil Eyes)

Ďábelské oči
Evil Eyes

Rjó Išibaši

Išibaši Rjó

Naposled navštívené:
Libuše Štědrá

Štědrá Libuše

Angela Paton

Paton Angela

Ďábelské oči (Evil Eyes)

Ďábelské oči
Evil Eyes

Rjó Išibaši

Išibaši Rjó