Zari

Gabriela Goldová

Národnost:
Věk:
51
Narození:
25.5. 1973, Havířov, Československo
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Herečka, tanečnice a zpěvačka Gabriela Goldová, než u ní nad sportem zvítězilo umění, se do dějin zapsala nejprve coby nejmladší cvičitelka kondiční kulturistiky žen v naší republice. Goldová je jako bývalá manželka herce, hudebníka, skladatele a zpěváka Marka Dobrodinského v některých titulcích u starších programů schovaná pod jménem Gabriela Dobrodinská. Goldová je dnes oblíbenou zpěvačkou i na zahraničním trhu, obzvláště v sousedním Polsku, kde vystupuje pod uměleckým a zcela pochopitelným pseudonymem Gabi Gold. Gabriela Goldová má u diváků úspěch nejenom svými chytlavými a positivně laděnými písničkami, ale i pro svůj příjemný a atraktivní vzhled podpořený vstřícným vystupováním.

Gabriela Goldová před kamerou debutovala již ve svých 1o-ti letech rolí Berušky v televizní adaptaci opery Komárkova ženitba. Po úspěšném vstupu na domácí uměleckou scénu začala Goldová studovat hru na klasickou kytaru a praktikovat zpěv nejprve v dětském a posléze středoškolském sboru. Čas středoškolských studií je pro Goldovou spojen i se zájmem o moderní scénický tanec a proto začíná soukromě studovat muzikálové herectví. Ziskem titulu Talent r. 1989 přišla Goldové nabídka k účinkování s Retrobendem Františka Trnky, s nímž natočila jako zpěvačka hned několik pořadů převážně hudebně – zábavného charakteru a o něco později i od taneční kapely Lady M. „S Lady M jsem jezdila po zemích západní Evropy pod záštitou dánské agentury, která nás z komerčních důvodů vydávala za Dány a jen tak mimochodem, snad jen v Dánsku tahle kapela nikdy nezahrála ani notu. Zato jsme koncertovali i na after - party po koncertech Tiny Turner nebo Falca. Škoda, že po čtyřleté úspěšné spolupráci se skupina rozpadla,“ vzpomíná Goldová s odstupem let na výborně nastartovanou uměleckou kariéru. Goldová však nezahálí a obratem založila vlastní skupinu Lady G, posléze nové uskupení Cash. Další radikální zlom v umělecké kariéře Gabriely Goldové nastal po jejím úspěšném sólovém vystoupení na volbě Miss Polska 1997, když dostala nabídku na společné vystupování od nejpopulárnějšího polského satirika a komika Tadeusze Drozdy. „V jeho pořadech jsem nejen zpívala, ale také jsem s ním vedla dialogy, které se setkávaly s úspěchem u publika a tak přišlo účinkování i v televizních pořadech polských stanic TVP1, TVP2, Polonia, TVN nebo polské HBO v tamní verzi jinak i u nás známého a oblíbeného programu Na stojáka. Od ledna 2oo1 spolumoderuji a zpívám v pravidelném televizním pořadu Herbatka u Tadka na obrazovkách televize TVP2, v pořadu, který dokonce zvítězil na festivalu polských hudebně - zábavných pořadů. Pro svoje polské fanoušky jsem proto nazpívala album 13 Golden Country Hits,“ vypočítává Goldová své o mnoho větší úspěchy u publika v zahraniční než u doma. Co se zahraničních jevišť týče, vystupovala Goldová s úspěchem i v zámoří a to jak ve Spojených státech či Kanadě, tak v Austrálii. Doma Goldová zdaleka nezahálí, kde jí vyšlo album plné původních českých písniček Jsem tu já!; velmi taneční deska Ještě že tě mám nebo kompakt Až jednou.

Goldová s úspěchem vystupovala také v našem dodnes jediném country muzikálu Benzín a mejkap, v němž ztvárnila roli Prudie, v koncertním programu Big Bandu F. Slováčka Jó swing, to mě baví nebo v zábavném pořadu Napálit se nedáme!, který vznikal společně s jejím bývalý manželem M. Dobrodinským a moderátorem T. Viláškem. Goldovou máme možnost vidět současnosti na koncertních podiích a s písněmi z jejího repertoáru i na televizních obrazovkách všech velkých domácích celoplošných stanic v pořadech silvestrovského či hudebně zábavného charakteru. V posledním čase se G. Goldová ale čím dál více zabydluje na domácí české televizní stanici Óčko, kde na postu moderátorky připravuje pořad Pelíšky slavných a na sousedním polském kanálu ve svém vlastním talk – show Evropu je možné mít rád, v němž spíš nevážně o vážných tématech zajímajících nás Evropany diskutuje se známými osobnostmi ze všech koutů starého kontinentu.

Tituly a ocenění: Gabriela Goldová v r. 1989 zvítězila v celostátní pěvecké soutěži Talent a společně s kapelou Cash získala stříbrnou Děčínskou kotvu.

Autor: řepešínský

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Gabriela Goldová

Goldová Gabriela

Mýtus nebo legenda

Mýtus nebo legenda

Nové Československo

Nové Československo

Naposled navštívené:
Gabriela Goldová

Goldová Gabriela

Mýtus nebo legenda

Mýtus nebo legenda

Nové Československo

Nové Československo