Zari

Dorothy Tree

Povolání:
Národnost:
Narození:
20.5. 1906, Brooklyn, New York, Spojené státy americké
Úmrtí:
13.2. 1992, Englewood, New Jersey, Spojené státy americké
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Americká herečka, spisovatelka, herecká a pěvecká pedagožka Dorothy Tree vlastním jménem Dorothy Triebitz, se narodila 21. 5. 1906 v Brooklynu v New Yorku do židovské rodiny. Rodiče emigrovali za prací z Rakouska do USA a otec jako velice schopný obuvník zakrátko vybudoval obuvnické výrobny a později už vlastnil velkoobchod s obuví. Dorothy byla velmi chytrá a co nepoznamenat že vynikající studentka – vystudovala s vyznamenáním Cornellovu Universitu v Ithace v New Yorku.

Dorothy Tree navštěvovala i herecké kursy, a v roce 1926 byla po konkursu přijata na Broadwayi. Brzy hrála i větší role a v roce 1930 byla například obsazena do Shakespearova Kupece Benátského, kde hrála Shylockovu dceru Jessicu.
Ve filmu hrála poprvé u filmové společnosti Paramount Pictures v němé komedii vedle tehdejších hvězd Clary Bow a Antonio Moreny. Dorothy vešla do většího podvědomí v hororu s mistrem hrůzy Belou Lugosim, když spolu hráli v roce 1931 v – Draculovi, a pro Španělsko natáčel Paramount verzi - Draculova nevěsta.

Dorothy i přes nesympatickou a poměrně nebezpečnou roli zaznamenala úspěch za herecký projev jako nenápadná a přesto nebezpečná špionka Hilda Kleinhauer ve špionážním dramatu, který natočila pro Warner Bros – Confessions of a Nazi Spy v roce 1939. Za svůj tehdejší výkon, kterým zaujala jinou produkci, získala další roli špionky u Paramountu v tom samém roce 1939 – jednalo se o…. špionáž okolo televizní technologie a krádež pro nepřátelskou zemi. Film měl název - Television Spy, a do třetice hrála v dalším krimi příběhu - Charlie Chan in City in Darkness.

Další filmové studio, tentokrát R.K.O. - Dotty obsadilo do životopisného snímku - Abe Lincolns in Illions – kde hrála vedle Raymonda Masseye – president Lincoln, jeho sestru Elizabeth. Se špionážními filmy a s filmy s krimi a detektivní tématikou se Tree setkávala během filmové kariéry nejčastěji – Nazi agent, Hitler – Dead or Alive, Edge of Darknes, nebo Crime Doctor.

Po válce hrála u MGM ve filmovém dramatu Asfaltová džungle a ztělesnila roli May Emmerich, kde hrála i Marilyn Monroe. Jejím posledním filmem bylo v roce 1951 kriminální drama - The Family Secret.

Tree byla vdaná za scénaristu a autora námětů Michaela Urise, a měli spolu jediného syna Josepha M.Urise. V roce 1952 se ocitl Dorotin manžel na „černé listině“ jako údajný sympatizant s komunismem ( byl obviněn na základě svědectví dramatika a scénaristy B.C.Schoenfelda), a nesměl pracovat ve svém oboru a dveře do filmových studií mu zůstaly zavřené.

Dorothy nastala nová kariéra – výuky dikce, a hlasu (klasický zpěv) v New Yorku. Stala se specialistkou na operní zpěv v angličtině v Metropolitní opeře, vyučovala na Mannes College of Music, a na Manhattan School of Music, kde začala používat vyvdané příjmení Uris.Začala psát odborné články o zpěvu a napsala několik publikací a knih o zpěvu, o mluvě, sbírku citací, a o dikci.

Dorothy Tree – Uris zemřela ve věku 85 let v Engelwoodu – New Jersey 13.2.1992. Za svou hereckou kariéru hrála od roku 1927 – 1951 ve 41 filmech.


Marta Holubová-clara.bow

Autor: clara.bow

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Dorothy Tree

Tree Dorothy

Jack Petty

Petty Jack

Gene Havlick

Havlick Gene

Vicki Rosenberg

Rosenberg Vicki

Ross Berryman

Berryman Ross

Philip Warner

Warner Philip

To není film o kovbojích (Ce n'est pas un film de cow-boys)

To není film o kovbojích
Ce n'est pas un film de cow-boys

Otec Braun - Smrt v klášteře (Pfarrer Braun - Bruder Mord)

Otec Braun - Smrt v klášteře
Pfarrer Braun - Bruder Mord

Naposled navštívené:
Dorothy Tree

Tree Dorothy

Jack Petty

Petty Jack

Gene Havlick

Havlick Gene

Vicki Rosenberg

Rosenberg Vicki

Ross Berryman

Berryman Ross

Philip Warner

Warner Philip

To není film o kovbojích (Ce n'est pas un film de cow-boys)

To není film o kovbojích
Ce n'est pas un film de cow-boys

Otec Braun - Smrt v klášteře (Pfarrer Braun - Bruder Mord)

Otec Braun - Smrt v klášteře
Pfarrer Braun - Bruder Mord