Zari

Jacques Sernas

Povolání:
Rodné jméno:
Jurgis Šernas
Známý jako:
Jack Sernas
Národnost:
Narození:
30.7. 1925, Kaunas, Litva
Úmrtí:
3.7. 2015, Řím, Itálie
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Francouzský herec litevského původu - Jacques Sernas, vlastním jménem Jurgis Šernas, se narodil v Litvě ve městě Kaunas dne 30. 7.1925 (bývalý Sovětský svaz). Jeho otec Jokubas Šernas byl signatářem zákona o nezávislost Litvy, a zemřel, když bylo Jurgisovi něco málo přes rok. Matce se podařilo i s Jurgisem vycestovat na zfalšované dokumenty, a usadili se v Paříži u matčina bratra.

Jurgis - nyní už Jacques, začal studovat na střední škole, ale poté, co se Francie stala okupovanou zemí vstoupil do odboje. Mezi odbojáři byl téměř dva roky, ale během jedné akce byl zajat a v roce 1944 byl deportován do koncentračního tábora v Buchenwaldu, kde byl vězněn téměř rok. Po válce začal studovat na medicíně, ale pohledného medika pozval na konkurs v roce 1947 asistent produkce a ještě ten samý rok Jacques debutoval ve filmu Miroir a v tom samém roce získal cenu Italského národního syndikátu novinářů za nejlepšího herce ve filmu - Gioventú preduta.

Sernas se stal romantickým hrdinou francouzského a italského filmu především od padesátých až částečně do sedmdesátých let, jako byly např.: Red Falcon 1949, Anita Garibaldi 1952.... Ovšem nejznámějším se u nás stal rolí Parise v barevném historickém velkofilmu - Helena Trojská s Rosannou Podesta a Brigitte Bardot v roce 1956, nebo další, barevný romantický snímek v tunikách La Venere di Cheronea - Aphrodité, déese de l´ amour – Goddess of Love z roku 1957. Za zmínku stojí také film úspěšný nejen v Evropě, ale i USA – Salambó natočený roku 1960.

Jacques hrál i v několika amerických filmech: Day at Peking 1963, F.B.I. Last Plane 1964, Dirty Game 1965, ale vrátil se zpět bez výraznějšího úspěchu. Exceloval ve Felliniho mistrovském dílu - La Dolce Vita s Anitou Ekberg, Lexem Barkerem a Marcellem Mastroianim v roce 1960. Mezi další známé filmy patří i historický snímek – (sandály a meč), Romolo et Remo – Duel of the Titans – Romulus a Remus - italský barevný film o založení věčného města Řím. Sernas zde hrál Curzia, nápadníka krásné Virny Lisi, která hrála Sabinskou princeznu Juliu, spolu s kulturisty Gordonem Scottem a Steve Reevesem v rolích Rema a Romula.

Od poloviny sedmdesátých let byl také televizním hercem, a natáčel opět jak v Itálii a Francii, tak občas i v Německu, kde hraje ve filmech a seriálech u nás vesměs neznámých. Mezi jeho současné role patří kardinál v životopisném TV filmu o papeži s názvem: Papa Giovanni lo anes XXIII – 2002, Regina dei fiori – 2005, a Tv serie Papa Luciani: Il sorriso di Dio, natočeném v roce 2006 v roli Monsignora Marcinkuse. Jacques Sernas má na svém kontě do současnosti 100 filmů.

Marta Holubová-clara.bow

Autor: clara.bow

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Jacques Sernas

Sernas Jacques

Jarmila Zahradníčková

Zahradníčková Jarmila

Naposled navštívené:
Jacques Sernas

Sernas Jacques

Jarmila Zahradníčková

Zahradníčková Jarmila