Zari

Renée Zellweger

Povolání:
Rodné jméno:
Renée Kathleen Zellweger
Známá jako:
Renee Zellweger
Národnost:
Věk:
55
Narození:
25.4. 1969, Houston, Texas, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Všichni si ji určitě pamatujeme z filmu „Deník Bridget Jonesové“, kde ztvárnila hlavní postavu, ženu ve středním věku, která neustále svádí boj s nadváhou, neúspěchy u mužů i s problémy v zaměstnání. Svým přirozeným talentem dokázala oslovit řadu fanoušků a dnes je považována za jednu z předních filmových hvězd.

Renee Kathleen Zellweiger se narodila 25. května 1969 v Katy v Texasu v USA. Její otec se jmenoval Emil Zellweiger pocházel ze Švýcarska a byl inženýrem, matka Kjellfrid Zellweiger pocházela z Norska a pracovala jako zdravotní sestra. O dva roky starší bratr Drew Zellweiger pracuje jako obchodní zástupce.

O herectví se Renée zajímala už na střední škole, kde chodila do dramatického kroužku. S herectvím pokračovala i na Texaské univerzitě, kde se poprvé objevuje touha stát se filmovou hvězdou. Chce odjet do Hollywoodu, ale nejdříve natáčí několik filmů v Texasu. Jmenujme například její první úspěšný snímek „My Boyfriend's Back“ (1993), „Masakr v Texasu“ (1994) nebo „Bolestná realita“ (Reality Bites - 1994).

Odjezd do Los Angeles následuje po roli Starlene Cheathamové ve filmu „Láska a pětačtyřicítka“ (Love and a .45 - 1994). O rok později po boku Matthewa McConaugheyo ve filmu „Na plný pecky“ (Empire Records) potvrzuje své kvality a dostává se do podvědomí celé společnosti i významných režisérů. Pro svůj film „Jerry Maguire“ a roli Dorothy Boydové si ji vyžádá takový velikán jako je Cameron Crowe, protože ho Renée nadchla svým hereckým talentem ve snímku „Celý širý svět“ (The Whole Wide World - 1996). Reneé si tedy poprvé zahrála po boku opravdové filmové hvězdy, Toma Cruise. Pak filmové role s hvězdami filmového plátna pokračovaly: s Meryl Streepovou hrála v roce 1998 ve filmu „Jediná správná věc“ (One True Thing), v roce 2000 s Jimem Carreym ve filmu „Já, mé druhé já a Irene“ (Me, Myself & Irene) a po boku Morgana Frremana v roce 2000 ve snímku „Sestřička Betty“ (Nurse Betty), kde za ztvárnění postavy sestřičky Betty Sizemorové dostává Zlatý glóbus za skvělý herecký výkon.

V podvědomí zcela určitě zůstane jako Bridget Jonesová ze snímku „Deník Bridget Jonesové“ (Bridget Jones´s Diary – 2001). Zahrála si s idolem dívčích srdcí Hughem Grantem a pro tuto roli musela přibrat několik kilo. Bylo jí nabídnuto zahrát si v pokračování toho filmu, ale Renée zpočátku odmítá, protože už nechce po náročných dietách opět na váze přibírat. Nakonec ale kývla, takže se v roce 2003 můžeme těšit na pokračování pod názvem „Bridget Jones: The Edge of Reason“ (2003).

Jako Roxie Hartovou jsme ji mohli vidět v roce 2003 ve filmovém muzikálu „Chicago“ a to i přesto, že Renée nikdy předtím nezpívala a zpívat ani moc neuměla. Ale podstoupila tvrdý trénink a tak se svým hereckým výkonem vyrovnala i zkušeným jako je Catherine Zeta-Jonesová i Richard Gere. Vidět jsem ji mohli ještě ve filmech „Bílý oleandr“ (White Oleander – 2002) nebo „Kašlu na lásku“ (Down With Love - 2003). V roce 2003 se můžeme těšit na film „Cold Mountain“, kde vystoupí jako Ruby Thewesová. Na rok 2004 se plánují snímky „Sharksyer“ a „Cinderella Man“.

Renée byla zasnoubena s Jimem Carreym, ale ke svatbě nedošlo. Rozešli se po ročním vztahu v roce 2000. Má psa Dylana, který je směsicí kólie a zlatého retrívra. Její honořáře se od filmu "Deník Bridget Jonesové", za který dostala 3,75 mil., pohybují kolem 10 milionů dolarů za roli.

Autor: Redakce

Životopis (biografie) / Informace:
některé prameny uvádějí datum narození. 3.4.69

Životopis (biografie) / Informace:
RENEE ZELLWEGEROVÁ (vl. jm. Renee Kathleen Zellwegerová, nar. 25.4.1969, Houston, Texas) je po rodi_ích švýcarsko-norského p_vodu a vyr_stala na jednom z houstonských p_edm_stí. Studovala angli_tinu na University of Texas v Austinu s cílem stát se noviná_kou. Navšt_vovala také dramatické kursy a zájem o herectví u ní postupn_ p_evá_il. Hrála v místních reklamách a vytvo_ila menší role v n_kolika filmech. Poprvé na sebe upozornila úlohou Starlene, utíkající se svým milencem p_ed policií, v krvavém melodramatu Láska a kalibr 45 (nominace na Independent Spirit Award). I nadále se objevovala v nezávislých snímcích. Její další výraznou postavou se stala texaská u_itelka Novalyne Priceová v milostném p_íb_hu Celý širý sv_t (Cena za herecký výkon na MFF v Mar del Plata, nominace na Independent Spirit Award), který zachycoval její krátký vztah se spisovatelem Robertem E. Howardem. V Holly-woodu se prosadila po boku Toma Cruise úlohou svobodné matky Dorothy Boydové v romantické komedii Jerry Maguire (Cena Národní filmové rady). Filmografie: A Taste for Killing (TV-1992, Chu_ zabíjet; r. Lou Antonio - V), Murder in the Heartland (TV-1993, Vrah z Heartlandu; r. Robert Markowitz - V), Dazed and Confused (1993, Omámený a zmatený; r. Richard Linklater), My Boyfriend's Back (1993, M_j chlapec se vrátil; r. Bob Balaban), Bolestná realita (1993, FP 7/95 - V), 8 Seconds (1994, 8 sekund; r. John G. Avildsen - V), Love and a .45 (1994, Láska a kalibr 45; r. C.M. Talkington - KTV), The Low Life (1994, Nuzný _ivot; r. George Hickenlooper), Shake, Rattle and Rock! (1994; r. Allan Arkush), Masakr v Texasu (1994, FP 5/99 - V), Empire Records (1995, Na plný pecky; r. Allan Moyle - V), The Whole Wide World (1996, Celý širý sv_t; r. Dan Ireland), Jerry Maguire (1996, FP 4/97), Deceiver (1997, Podvodník; r. Josh a Jonas Pateovi), A Price Above Rubies (1998, Dra_ší ne_ rubíny; r. Boaz Yakin), Jediná správná v_c (1998, FP 6/99), The Bachelor (1999, Svobodný mládenec; r. Gary Sinyor), Nurse Betty (1999, Ošet_ovatelka Betty; r. Neil LaBute).

Autor/Zdroj: /Filmovy prehled

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Události (1993) [TV pořad]

19:00 - 19:56

15 minut již uběhlo
41 minut zbývá do konce

ČT2 - 1938: Chamberlain chce mír s H...

19:15 - 19:40

0 minut již uběhlo
25 minut zbývá do konce

NOVA - Ulice (2005) [TV seriál]

18:30 - 19:30

45 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

Prima - Hlavní zprávy (2020) [TV pořad...

18:55 - 19:40

20 minut již uběhlo
25 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Renée Zellweger

Zellweger Renée

Jaroslav Šindler

Šindler Jaroslav

Naposled navštívené:
Renée Zellweger

Zellweger Renée

Jaroslav Šindler

Šindler Jaroslav