Zari

Jean Gaven

Povolání:
Národnost:
Narození:
16.1. 1922, Saint-Rome de Cernon, Francie
Úmrtí:
5.5. 2014, Paříž, Francie
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Francouzský herec Jean Gaven má na svém kontě přes sedmdesát filmů, mezi převládající béčkovou produkcí různých žánrů můžeme najít i několik zajímavých titulů, v nichž jsme jej mohli vidět i u nás. Narodil se v malé vesnici Saint-Rome-de-Cermon v Pyrenejích, jeho otec tady pracoval jako poštmistr. Otec chtěl mít ze syna pilota, Jean Gaven však od dětství tíhnul k umění a za druhé světové války začal hrát divadlo.

Již ve dvaceti letech se dostal poprvé i před filmovou kameru, mladého námořníka Albertiniho hrál v melodramatickém příběhu studentů námořní školy KADETI OCEÁNU (Les cadets de l’océan, 1942) natočeném v jižní Francii. Na přelomu 40. a 50. let se Gaven stal oblíbeným filmovým hercem a točil i několik snímků ročně. Sympatická tvář, sportovní postava a také vesměs kladné role mu zajistily zástupy ctitelek. Do mezinárodního povědomí pronikl slavným příběhem o přátelství KDYBY VŠICHNI CHLAPI SVĚTA (Si tous les gars du monde, 1955), kde hrál jednu z hlavních rolí. O rok později byl starším přítelem J. L. Trintignanta v dramatu ZÁKON ULIC (La loi des rues, 1956).

Při natáčení kriminální komedie KOČKY NASTOLUJÍ PRÁVO (Les pépées font la loi, 1956) se seznámil s herečkou Dominique Wilms (*1930), dobovou hvězdou komerční produkce, a v roce 1957 uzavřeli manželství. Krátce nato spolu hráli ještě v dalších dvou filmech, ale zatímco Dominique Wilms nedlouho poté svou hereckou kariéru ukončila, Jean Gaven se nadále objevoval před kamerou, i když již jen ve vedlejších rolích. Kromě toho od počátku padesátých let hrál divadlo, nejčastěji účinkoval na scéně Théâtre de Paris, v další dekádě pak vystřídal několik dalších pařížských divadel.

Z jeho dalších výstupů před kamerou si zaslouží zmínku snímek LÉON GARROS HLEDÁ PŘÍTELE (Леон Гаррос ищет друга, 1961), který režisér Marcello Pagliero natočil v Sovětském svazu. Ve dvou u nás známých filmech odehrál vedlejší role policejních inspektorů po boku velkých hvězd Jeana Gabina a Charlese Bronsona (PAŠA – Le pacha, 1968; CESTUJÍCÍ V DEŠTI – Le passager de la pluie, 1969), poté dvakrát točil s režisérem José Giovannim (BEZ ZPÁTEČNÍ JÍZDENKY – Un aller simple, 1971).

Svůj umělecký profil obohacoval Jean Gaven od počátku šedesátých let také o řadu televizních seriálů různých žánrů, zatímco položky ve filmu začaly ubývat, příležitostně se nicméně objevoval i v mezinárodních produkcích (KDO ZABÍJÍ NEJLEPŠÍ EVROPSKÉ ŠÉFKUCHAŘE? – Who Is Killing the Great Chefs of Europe?, 1978). Nevelkou, ale zajímavou roli Leballecha, majitele pily, hrál ve filmu VRAŽEDNÉ LÉTO (L’été meurtrier, 1983). Filmová kamera zachytila Jeana Gavena naposledy jako advokáta Nervala ve filmu BIDOCHONOVI (Les Bidochon, 1996), od té doby žije v soukromí.

Autor: argenson

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Toulavá kamera (2003) [TV cykl...

10:00 - 10:35

11 minut již uběhlo
24 minut zbývá do konce

ČT2 - Hitlerova tajná bomba

10:10 - 10:55

1 minut již uběhlo
44 minut zbývá do konce

NOVA - My, chalupáři

09:30 - 10:25

41 minut již uběhlo
14 minut zbývá do konce

Prima - Inkognito (2021) [TV pořad]

09:50 - 11:00

21 minut již uběhlo
49 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Jean Gaven

Gaven Jean

Ernst Karchow

Karchow Ernst

Naposled navštívené:
Jean Gaven

Gaven Jean

Ernst Karchow

Karchow Ernst