Zari

Lena Stolze

Povolání:
Národnost:
Věk:
68
Narození:
8.8. 1956, Berlín, Německo
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Lena Stolzeová, nar. 8. srpna 1956 - Berlín, je dcerou známého německého pěvce Gerharda Stolzeho. Po maturitě ve Vídni (1974) studovala germanistiku a dějiny umění v Mnichově a pak od 1976 navštěvovala hereckou školu Max Reinhardt-Seminar ve Vídni. V letech 1980 - 1982 působila jako herečka na jevištích vídeňských divadel Burgtheater a Residenztheater.

Její herecká partnerka Senta Bergerová ji doporučila svému manželovi, režiséru Michaelu Verhoevenovi, který jí nakonec svěřil hlavní roli studentky biologie Sophie Schollové, která byla spolu s dalšími členy odbojové skupiny nacisty popravena, v rekonstrukci tragické události Bílá růže. Tutéž postavu, za jejíž ztvárnění získala Německou filmovou cenu 1983 a Bavorskou filmovou cenu 1983, vytvořila také v následujícím filmu Pět posledních dní (r. P. Adlon), kde jsou zachyceny poslední dny vězněné studentky.

Zaujala rovněž úlohou teroristovy sestry Jessicy Krainzové ve společensko-kritickém snímku Zítra v Alabamě (r. N. Kuckelmann). Největší úspěch (německá film. cena 1990) jí přinesla postava vzorné studentky Sonji Rosenbergové, jejíž pátrání v nacistické minulosti rodného městečka vyvolá značné pobouření některých spoluobčanů, v dramatu Hrozná holka (r. M. Verhoeven).

Také v devadesátých letech potvrdila kvality charakterní herečky např. v úloze výstřední židovské básnířky Else Lanker-Schulerové, která se stala Múzou pro mnohé avantgardní německé umělce 30. let, v životopisném dramatu Moje srdce - nikomu! (r. H. Sanders-Brahmsová).

Autor: curil

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Lena Stolze

Stolze Lena

Naposled navštívené:
Lena Stolze

Stolze Lena