Zari

Raymond Massey

Povolání:
Rodné jméno:
Raymond Hart Massey
Národnost:
Narození:
30.8. 1896, Toronto, Ontario, Kanada
Úmrtí:
29.7. 1983, Los Angeles, Kalifornie, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Kanadsko-americký herec Raymond Massey - Hart se narodil v Kanadě v Torontu ve státě Ontario dne 30. 8. 1896 do bohaté rodiny, která vlastnila výnosnou společnost Tractor. Studoval v Upperu na střední škole a poté to byla vysoká škola Appleby College v Oakville - Ontario, k tomu absolvoval na univerzitě v Toronto a byl jako prominent členem bohatých studentských spolků – m.j. v Kappa Alpha, Balliol College a Oxford .

V době, kdy vypukla I. světová válka nastoupil jako dobrovolník kanadské armády a sloužil jako dělostřelec na západní frontě. Jeho návrat do Kanady byl ze zdravotních důvodů ještě během bojů v Evropě z důvodů těžkého nervového trauma a šoku.. I přesto chtěl být užitečný a stal se vojenským instruktorem na americkém Yale pro důstojníky. Ještě v roce 1918 se vydal s divadelní společností, aby uskutečnil zábavná představení pro americké vojáky dokonce i v daleké Sibiři.
.
Divadlo ho natolik okouzlilo, že začínal jako malíř kulis a v roce 1922 se poprvé ujal své herecké role na scéně londýnského divadla. V roce 1927 se také poprvé objevil před kamerou v malé roli ve filmu VELEZRADA, a teprve zvukový film objevil v Masseyovi zajímavou charakteristickou osobnost.

Stal se prvním Sherlockem Holmesem ve zvukové verzi z roku 1931. Diváky však z tehdejších filmů zaujal v roli historicko-dobrodružného filmu z období před nástupem Napoleona k moci. Děj se odehrává ve Francii a Anglii a Massey zde zvládnul roli podlého ministra policie Chauveleina brilantně – vedle něj se v kladných úlohách objevili Leslie Howard – jako tajuplný SCARLET PIMPERNEL – jinak Sir Blackeney, jeho půvabnou ženu hrála krásná Merle Oberon.. Film měl premiéru v roce 1934.

Kanaďan, Massey se stal se slavným především v klíčových amerických rolích, jako bylo jeho herecké pojetí abolicionistického Johna Browna ze snímku z roku 1940 v SANTA FE TRAIL a opět jako již jiný John Brown v roce 1955 v nízkorozpočtovém filmů SEDM ROZHNĚVANÝCH MUŽŮ. V roce 1944, získal roli okresního prokurátora v "ŽENA V OKNĚ" s Edwardem G. Robinsonem a Joan Bennett.

Na Broadwayi exceloval v roli amerického prezidenta ve hře R.E. Sherwooda. Ačkoli tak vznikl velký poprask, když byl obsazen jako Kanaďan do role amerického prezidenta, Raymond zaznamenal velký triumf na Broadwayi . Hra měla název - ABE LINCOLN V ILLINOIS , a stejnou roli si pak zopakoval v roce 1940 ve filmové verzi, přičemž byl za ni nominován na Oscara za nejlepšího herce.

Po druhé světové válce se stal americkým občanem. Mezi jeho nezapomenutelné filmové role patří také role manžela Joan Crawfordové ve filmu – POSEDLÝ z roku 1947, kdy byli oba nominováni za své výkony na Oscara. A další nezapomenutelný výkon předvedl ve snímku FOUNTAINHEAD, z roku 1949, jako odsouzený majitel nakladatelství s herečkou Gail Wynand a kolegou Gary Cooperem . Často hrál i v televizi, především v letech v letech 1950 až 1960, např. jako doktor Gillespie v populárním seriálu Dr. Kildare

Massey byl třikrát ženatý - s Margery Fremantle od 1921 do roku 1929, měli jedno dítě, syna – později vyhledávaného architekta Geoffrey Masseye. S Adrianne Allen, divadelní herečkou od 1929 do roku 1939 - měli dvě děti, kteří sledovali profesi svých rodičů – herectví - Anna Massey a Daniel Massey. Třetí manželkou byla Dorothy Whitey do své smrti v roce 1980.

Raymond Massey natočil během své kariéry 85 filmů, hrál v mnoha divadelních hrách a byl i politicky činný. Zemřel na zápal plic 29.7.1983 těsně před svými 87 narozeninami.


Marta Holubová-clara.bow

Autor: clara.bow

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Raymond Massey

Massey Raymond

Ivo Palec

Palec Ivo

Nadlidé

Nadlidé

Naposled navštívené:
Raymond Massey

Massey Raymond

Ivo Palec

Palec Ivo

Nadlidé

Nadlidé