Zari

Jacqueline Roman

Povolání:
Rodné jméno:
Jacqueline Fleurette Friedlaender
Národnost:
Narození:
17.3. 1920, Metz, Francie
Úmrtí:
6.6. 1981, New York, USA
Životopis (biografie) / Informace:
Jako filmová herečka je francouzská kráska Jacqueline Roman již dávno zapomenutá, ale její jméno se stále objevuje v médiích vzhledem k tomu, že dcera Danièle Thompson a vnuk Christopher Thompson patří v různých profesích dodnes k významným osobnostem francouzské kinematografie. Jacqueline Roman, vlastním jménem Jacqueline Fleurette Friedlaender, byla rodačkou ze severní Francie, vyrůstala v Metz poblíž německých hranic a herectví začala studovat v Paříži v proslulých kurzech René Simona. Právě on jí doporučil změnu vlastního jména na jednodušší umělecký pseudonym.

Cestu k dočasné popularitě jí otevřela Světová výstava v Paříži v roce 1937, kde zvítězila v soutěži krásy a byla zvolena Miss Exposition universelle. Nijak překvapivě pak následovalo pozvání do filmových studií a v letech 1938-1939 odehrála dvě malé role. Větší příležitost dostala jako komorná Virginie v adaptaci slavné divadelní veselohry SLAMĚNÝ KLOBOUK (Un chapeau de paille d’Italie, 1941) s populárním Fernandelem v hlavní roli. Přední místa na plakátech a hlavní ženskou roli jí pak přineslo venkovské drama NADĚJE (Espoirs, 1941) režiséra Willyho Roziera.

V téže době ale na další kariéru musela rezignovat; již v Simonově herecké škole se totiž seznámila s Gérardem Ourym (1919-2006), tehdy začínajícím hercem a později slavným režisérem. Jacqueline Roman se stala jeho životní partnerkou a vzhledem k Ouryho židovskému původu musel pár za druhé světové války utíkat mimo dosah německých okupantů. V Monaku se jim narodila dcera Danièle a opět to byl Ouryho židovský původ, který zapříčinil, že v křestním listě měla Danièle uvedeno „otec neznámý“. Poté se na tři roky usadili ve Švýcarsku a až po válce se vrátili do Francii. Dlužno dodat, že mnohem jednodušší návrat měla Jacqueline, zatímco Gérard Oury se zpočátku prosazoval jen stěží.

I když po válce Jacqueline Roman netočila nijak často, hrála velké role v sice nenáročných, ale komerčně velmi úspěšných titulech, jako byla komedie TŘI SESTŘENICE (Les trois cousines, 1947) nebo muzikál ZPÍVANÝ PŘÍBĚH (Histoire de chanter, 1947). Pak se však její kariéra u filmu dostala znovu do útlumu a naposledy se objevila v menší roli v komedii SŇATKOVÁ KANCELÁŘ (Agence matrimoniale, 1952).

Koncem padesátých let se rozešla s Gérardem Ourym, který tehdy našel novou životní partnerku ve slavné herečce Michèle Morgan. Poté i s dcerou Danièle odešla do Spojených států. Zatímco Danièle prožila svižnou americkou epizodu ve stylu svatba- dvě děti-rozvod-návrat do Francie, Jacqueline Roman se tu provdala a trvale se usadila v New Yorku.

Jacqueline Roman zemřela v New Yorku 6. června 1981 ve věku 61 let. Její filmografie zahrnuje pouhých devět filmů, zatímco její dcera Danièle Thompson (*1942) se výrazným způsobem prosadila jako scenáristka řady slavných snímků a později i režisérka, další generaci rodiny reprezentuje Danièlin syn Christopher Thompson (*1966), herec a později taktéž režisér.

Autor: argenson

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Studio 6 (1993) [TV pořad]

05:59 - 09:00

163 minut již uběhlo
18 minut zbývá do konce

ČT2 - Rok na planetě Zemi

08:30 - 09:30

12 minut již uběhlo
48 minut zbývá do konce

NOVA - Ulice (2005) [TV seriál]

08:30 - 09:30

12 minut již uběhlo
48 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

08:20 - 08:50

22 minut již uběhlo
8 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Jacqueline Roman

Roman Jacqueline

Mino Giarda

Giarda Mino

Donna Hanover

Hanover Donna

Zena Walker

Walker Zena

Naposled navštívené:
Jacqueline Roman

Roman Jacqueline

Mino Giarda

Giarda Mino

Donna Hanover

Hanover Donna

Zena Walker

Walker Zena