Zari

Hari Rhodes

Povolání:
Známý jako:
Harry Rhodes
Národnost:
Narození:
10.4. 1932, Cincinnati, Ohio, USA
Úmrtí:
15.1. 1992, Canoga Park, Kalifornie, USA
Životopis (biografie) / Informace:
Hari (někdy též Harry) Rhodes, americký herec a publicista tmavé pleti, se narodil 10. 4. 1932 v černoškém slumu na kraji města Cincinnati (stát Ohio, USA). Jeho dětství bylo poměrně drsné - vyrůstal jako dítě ulice, uprostřed bídy a násilí. Jejich čtvrť svírala z jedné strany nebezpečná železniční trať a z druhé zase řeka, každoročně zaplavující domy, plné švábů a krys. Ale lidé neměli na vybranou - do výše položených, "bílých", částí města nesměli ani vstoupit, natož se tam usadit a tak pokaždé uklidili bahno, opravili své domovy a vrátili se zpět.

Stejně jako ostatní kluci uměl Hari už jako malý naskočit na rozjetý nákladní vlak a shodit dolů nějaké uhlí, aby bylo v zimě čím zatopit. V patnácti letech zfalšoval matčin podpis a vstoupil do řad americké námořní pěchoty. Byl to zoufalý pokus chlapce, snažícího se vymanit předem danému osudu. Po dvou letech pobytu ve výcvikovém táboře se Hari dostal do válečné Koreje, kde působil jako velitel průzkumné čety. Ve svých vzpomínkách později přiznal, že ani to není období, na které by mohl být pyšný - v rámci vlastního přežití byl nucen dokonce i zabíjet. Po návratu z Koreje se nějaký čas živil jak se dalo - vystřídal různá zaměstnání a po večerech se snažil doplnit si vzdělání. A stejně jako v dětství trávil každou volnou chvíli v biografu, kde se nechával opájet příběhy cizích životů. Smál se i plakal spolu s herci na plátně...a tolik toužil být jedním z nich.

Jenže to pro muže jeho barvy pleti nebylo v té době vůbec jednoduché - i když se Hari opakovaně snažil kontaktovat mnohá filmová studia a nabízet jim své služby, častokrát se po sdělení, že je černoch, dočkal jenom rázného prásknutí s telefonem. V horším případě ještě přívalu nadávek. Ale vytrval a časem se na něj usmálo štěstí - roku 1958 konečně získal svou první filmovou roličku bezejmenného černošského pianisty ve filmu The Lost Missile. Potom už šlo všechno snáze a Hari Rhodes se během své třicetileté herecké kariéry dočkal téměř 70ti filmových i seriálových rolí. Byly to sice, hlavně zpočátku, povětšinou vedlejší a nepříliš významné postavy, ovšem našlo se i několik výrazných rolí, kterými se zapsal do diváckého povědomí - jednou z nich byl např. domorodý ošetřovatel zvířat Mike v úspěšném Tv seriálu Daktari (1966-69).

Mezi jeho další díla patří např. Kasongo v dobrodružném filmu Drums of Africa (1963), MacDonald z sci-fi snímku Dobytí planety opic (1972), anebo Ben Brody z kriminálního seriálu Charlieho andílci (1976). Jako poručík Uhura se mihnul i v kultovní sci-fi sérii Strar Trek a jednu z hlavních rolí, seržanta Jesse Williamse, si zahrál v detektivním snímku Detroit 9000 (1973). Dále pak účinkoval i ve známém seriálu z lékařského prostředí Bod zlomu (Breaking Point),jakož i v mnoha dalších amerických seriálech, jako např. Dynastie (Dynasty), anebo Právo v Los Angeles (L.A. Law). Jeho oblíbená role však byl náčelník Brima Cesay z legendárního Tv seriálu Kořeny.

Hari Rhodes však nebyl jenom herec,ale pokoušel se i o dráhu spisovatele a publicisty. V několika svých románech se věnoval hlavně problematice amerického rasismu, tato jeho díla se však většího ohlasu nedočkala. Hari Rhodes, úspěšný herec a bojovník za lidská práva, zemřel na infarkt krátce před dosažením svých šedesáti let (15.ledna 1992) v kalifornském městě Canoga Park, nedaleko Los Angeles.

Autor: green-tea

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Příběhy slavných - Vladimír Dl...

10:35 - 11:30

54 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

ČT2 - Šikmá věž v Pise

11:15 - 12:15

14 minut již uběhlo
46 minut zbývá do konce

NOVA - Můj přítel Monk (2002) [TV ser...

10:55 - 11:50

34 minut již uběhlo
21 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

11:15 - 12:20

14 minut již uběhlo
51 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Hari Rhodes

Rhodes Hari

Naposled navštívené:
Hari Rhodes

Rhodes Hari