Zari

Georges Guétary

Povolání:
Rodné jméno:
Lambros Worloou
Národnost:
Narození:
8.2. 1915, Alexandria, Egypt
Úmrtí:
13.9. 1997, Mougins, Francie
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Původem Řek, herec a zpěvák – Georges Guétary vlastním jménem Lambros Worloou, se narodil 8. 2. 1915 v Alexandrii v Egyptě. Lambros byl z velmi početné řecké rodiny. Už jeho strýc byl slavný koncertní umělec Janopoulo Tassa. Po studiu na Alexandrijské škole se vydal tento pohledný mladík za dalším studiem do Francie a v Paříži vystudoval mezinárodní obchodní akademii. Už v dětství rád zpíval, ovšem na čas jeho pěvecké schopnosti ochromila mutace, ale v Paříži se už objevuje jeho hlas, i když zatím neškolený, ale už jasný, pružný a silný, nosný a obdivuhodný.

Jeho přítel Jacques Thibaud, virtuoz na housle se spojil se strýcem Tassou. Ten když si jej vyslechl, rozhodl, že je potřeba hlas doškolit a představuje mu zpěvačku Ninon Vallin, která okamžitě souhlasila s lekcemi zpěvu. Debutoval poprvé jako sólista s menším obsazením symfonického orchestru pařížského rozhlasu. V roce 1937 jej pozval ředitel Casino de Paris Henri Varna, aby zde vystupoval.

Během druhé světové války, pracoval v restaurantu Toulouse jako číšník, ale zakrátko se spojil s harmonikářem Fredo Gardonim, který mu nabídl, aby s ním vystupoval, a natočil také díky jeho konekcím svou první gramofonovou desku s názvem George Guétary, což bylo jeho nové jméno, které se stalo jeho uměleckým pseudonymem.Ve spojení skladatele Guétary+Caballero natočil pro radio dvě skladby v roce 1943, a tyto dvě písně, znamenají další velký úspěch. Staly se opět velkým skokem ke slávě.

Po válce odjel do USA, aby se pokusil o dobytí americké hudební scény v operetách klasických, ale i novinkách jako Mr. Carnavael, Mme Pompadoure, Les Adventures Tom Jones a už v roce 1950 byl zvolen nejlepším zpěvákem operety na Broadway. Odjel hostovat do Francie, kde hrál ve dvou operetách v Théatre du Chátelet – Flower Road a Pacifico. Jeho partnery byli Bourvil a Annie Cordy. Stal se navždy zpěvákem „populárů“ v tom nejlepším slova smyslu s fanoušky nejen v Evropě, ale i USA. Gene Kelly si po poradě s Vincentem Minellim Georga vybral do slavného muzikálu Američan v Paříži - 1951, a zdá se že to byl šťastný tah pro obě strany…..
….nebyl to ovšem jeho první film. Už v roce 1938 se krátce objevil ve francouzském filmu – Když srdce zpívá - Quand le ceur chante, poté Monsegnuer Hector 1940, do dvou filmů pouze nazpíval úvodní a závěrečné skladby. V Americe to byly snímky např.Le Cavalier noir - The Black Rider 1945, Jo la Romance, It is Romance, 1948, a následoval An American in Paris - Američan v Paříži. V podstatě byl ve všech filmech využíván nejen jeho příjemný zjev a herecké schopnosti, ale i vysoký pěvecký potenciál. Hrál také ve známých zfilmovaných operetách a hudebních filmech ve Francii a Německu jako byly například: Cikánský baron - Le Baron Tzigane, Fliegermaus, Hoffmannovy povídky – Hoffmanna, nebo Amour, tango, mandoline - On aime qu'une fois 1957. Posledním filmem byl v roce 1995 - Somnia ou le voyage en Hypnopompia, ke kterému napsala hudbu jeho manželka Héléne Guétary.
George Guétary byl ženatý jednou, jeho manželka Héléne byla koncertní virtuoska na klavír, měli spolu dvě děti dceru Helén a syna Francise. Guétary zemřel 13.9.1997 na infarkt v Mougins.

Marta Holubová-clara.bow

Autor: clara.bow

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Chalupa je hra (2005) [TV cykl...

05:05 - 05:30

2 minut již uběhlo
23 minut zbývá do konce

ČT2 - Jedlý hmyz

04:50 - 05:45

17 minut již uběhlo
38 minut zbývá do konce

NOVA - Novashopping

05:00 - 06:05

7 minut již uběhlo
58 minut zbývá do konce

Prima - Casanova (2005)

03:25 - 05:59

102 minut již uběhlo
52 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Georges Guétary

Guétary Georges

Zsuzsa Koncz

Koncz Zsuzsa

Naposled navštívené:
Georges Guétary

Guétary Georges

Zsuzsa Koncz

Koncz Zsuzsa