Zari

Vlastimil Bedrna

Povolání:
Národnost:
Narození:
8.2. 1929, Praha, Československo
Úmrtí:
6.3. 2018, Praha, Česká republika
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Po absolvování DAMU (1952) působil v Mladé Boleslavi. Stal se zakládajícím členem souboru divadla Rokoko (1956-72), kde setrval po celou dobu jeho existence.

V DNZ (1973-97) hrál ve významných inscenacích režisérů Evalda Schorma, Jana Grossmana a Petra Lébla. Hostuje v Divadle pod Palmovkou.

Ve filmu a TV hrál menší, převážně komediální role. Je zkušeným a vyhledávaným dabingovým hercem (Homer ze seriálu Simpsonovi). V letech 1974-86 byl manželem herečky Laďky Kozderkové.

Životopis (biografie) / Informace:
Se jménem herce V. Bedrny se setkáváme v programech Divadla Na zábradlí již 15 sezon. Náleží tedy k těm umělcům, kteří se nezanedbatelnou měrou podíleli na profilování této scény. Po absolutoriu pražské DAMU (1952) vedla cesta V. Bedrny nejprve do Městského divadla v Mladé Boleslavi, v němž setrval (s dvouletým přerušením během vojenské presenční služby) až do roku 1956.

Z tohoto období, v němž se pozvolna začínal vyhraňovat Bedrnův tvůrčí profil si připomeňme alespoň některé z jeho roli - Moreles (Lesní panna), Bušek (Naši furianti), dr. Rank (Nora), Jago (Othello). Zcela odlišným směrem se ubíral V. Bedrna po odchodu z Boleslavi. Jeho výrazné komediální cítění se začalo naplno prosazovat nejprve v Pražském estrádním souboru, později (od r. 1957) v divadle Rokoko.

Od sezóny 1973/1974 je členem Divadla Na zábradlí, v němž vytvořil řadu postav typově i žánrově velmi různorodých. Zužitkoval v nich bohatou měrou nejen schopnost komediální nadsázky, ale i předpoklady k závažnějším rolím charakterního typu. Uveďme např. starého Karamazova (Bratři Karamazovi), postavu "šéfa" z Hrabalovy Hlučné samoty, Bajeva (Pazuchin a... ), nebo sluhy Feraponta v jedné z posledních inscenací divadla, Čechovových Tří sester.

Autor/Zdroj: /Sber

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - --

12:00 - 12:20

1 minut již uběhlo
19 minut zbývá do konce

ČT2 - Diana a prokletí rodu Spencerů

11:55 - 12:45

6 minut již uběhlo
44 minut zbývá do konce

NOVA - Polední Televizní noviny, Spor...

12:00 - 12:25

1 minut již uběhlo
24 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

11:30 - 12:30

31 minut již uběhlo
29 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Vlastimil Bedrna

Bedrna Vlastimil

Robert Duvall

Duvall Robert

Lee Hoi-Sang

Hoi-Sang Lee

Louis Brody

Brody Louis

Naposled navštívené:
Vlastimil Bedrna

Bedrna Vlastimil

Robert Duvall

Duvall Robert

Lee Hoi-Sang

Hoi-Sang Lee

Louis Brody

Brody Louis