Zari

Ann Doran

Povolání:
Národnost:
Narození:
28.7. 1911, Amarillo, Texas, Spojené státy americké
Úmrtí:
19.9. 2000, Carmichael, Kalifornie
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Herečka Ann Doran - Ann Lee Doran, se narodila 28. 7. 1911 v Amarillo v Texasu. Pracovat začala v němém filmu už ve věku 4 let, a jako malá se v různých údobích němého filmu objevila na plátně kin dle vyjádření znalců údajně až ve stovce. O její působení u filmu se staral její otec, který byl neúspěšný herec, a Annie tak s přehledem uživila celou rodinu.

Doran se stala kmenovou herečkou především vedlejších rolí u spol. Columbia Pictures, a skutečně byla díky „vydřidušské“ politice společnosti využívána až do morku kosti. Objevuje se v seriálu - The Spider's Web, a Flying G-Men, Blondie, Five Little Peppers, The Three Stooges, a nebo v příbězích o Charley Chasovi – filmy tzv. skupiny „B“. Menší podpůrné role hrála také v roce 1939 – Jeho dívka Pátek – His Girl Friday s Katherine Hepburn a Carry Grantem, nebo 1940 hudební snímek s orchestrem Glena Millera – Sun Valley Serenade – s Johnem Paynem a Sonjou Henie v hlavních rolích. Hrála také žánrech jako byly krimi-komediíe, nebo dobrodružné filmy.

Pro nás jsou zajímavé její pozdější herecké, charakterní role, např. matek, jako byl snímek - Rebel Without a Cause z roku 1955 – Rebel bez příčiny s Jamesem Deanem a Natalií Wood z roku 1955. Známá byla také z TV seriálu z americké občanské války Gray Ghost. Namátkou některé ze seriálů vysílaných i u nás - Longstreet, Barnaby Jones, The Rookies, anebo u nás velmi oblíbený M*A*S*H, a nebo dětský seriál - My Frend Flicka – příběhy chlapce a koně z Wyomingu.

Na zakázku pro spol. NBC hrála matku Velvet, dívenky, která zvítězila v celostátních dostizích v rodinném dramatu - National Velvet - Národní Velvet. Mezi poslední rozsáhlý seriál patří Zerelda James, matka Jesse a Franka Jamese, ve 34 dílné westernové sérii - The Legend of Jesse James – 1965 – 1967.

Naposledy natáčela už v poměrně pokročilém věku - The Twilight Zone rok 1987, a posledním filmem byla role paní Rowlingové v Hunter – 1988.

Ann zemřela ve věku 89 let 19. 9. 2009 v Carmichaelu v California, a ve své závěti odkázala čtyřista tisíc dolarů - Domovu důchodců pro zaměstnance ve filmovém průmyslu – Monton Picture Country House.

Marta Holubová-clara.bow

Autor: clara.bow

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Ann Doran

Doran Ann

Oscar Thompson

Thompson Oscar

Hortensia Georgescu

Georgescu Hortensia

Naposled navštívené:
Ann Doran

Doran Ann

Oscar Thompson

Thompson Oscar

Hortensia Georgescu

Georgescu Hortensia