Zari

Colin Blakely

Povolání:
Rodné jméno:
Colin George Blakely
Národnost:
Narození:
23.9. 1930, Bangor, Severní Irsko
Úmrtí:
7.5. 1987, Londýn, Anglie
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Anglický divadelní a televizní herec Colin Blakely se narodil v Bangoru v County Dawn v severním Irsku dne 23. 9. 1930. Po ukončení Sedberghovy školy v Yorkshire odešel pracovat, protože rodina právě neoplývala finančními prostředky, a začínal jako prodavač ve sportovních potřebách, později si našel lépe placenou, i když o hodně těžší práci na železnici. Jako zajímavost uvádím, že měl Colin velkou vášeň a to amatérskou hru v Rugby, kterou reprezentoval severní Irsko

Už odmala rád hrál ve školním divadle, a později se stal členem ochotnického divadla v Bangoru, kde se dokonce studovaly i opery a spolupracoval s dalším ochotnickým divadlem v Belfastu. Debutoval jako dvacetisedmiletý v roli Dicka Mc Craelea v Master of House. V letech 1957 – 1957 byl externě zaměstnán v Královském divadlu v Londýně, a od roku 1961 již byl členem královské Shakespearovy společnosti - Royal Shakespeare Company ve Stratfordu-upon-Avon, rovných pět let a od roku byl také členem divadla Old Vic v Londýně.

V květnu 1961 se oženil s hereckou kolegyní Margaret Onlybarded, a měli spolu tři syny Drumonda, Camerona a Hamishe. Manželství trvalo do Colinovy smrti v roce 1987.
V roce 1969, ztvárnil poněkud kontroverzní roli v Potterově - Syn člověka – Ježíše Krista, a sklidil za jeho ztvárnění velké uznání kritiky i diváků. Hrál také významnou roli v Alfréd Velký 1969, nebo nezapomenutelného anglického policistu v kooprodukčním Francouzsko-anglickém filmu - Do toho, do toho z roku 1964. Mihnul se také v dalším snímku s Peterem Selersem v Růžový panther znovu zasahuje z roku 1976.

Tou dobou byl už pravidelným hercem před kamerou TV BBC, a zde hrál v mnoha skutečně zajímavých rolích, při kterých nezapomínal na své milované divadlo. Po odchodu z Old Vic se jeho domovským jevištěm stalo až do jeho smrti Královské Shakespearovo divadlo.

Nejznámější bude jeho tvář zřejmě divákům z filmů: Zlo pod sluncem a Vražda v Orient expressu - oba podle Agathy Christie s postavičkou věhlasného detektiva Hercula Poirota, nebo ze sportovního dramatu s R. Harrisem z roku 1963 - Ten sportovní život. Jeho filmovou doménou byli robustní policisté, vyšetřovatelé, boxeři, vojáci, venkované, hrál i sloužící, a jahůdkou byla role ruského ministerského předsedy.
Blakely hrál ve 74 filmech.

Z TV filmů a seriálů jen několik pro ilustraci: The Hanged Man – role Lewa Burnetta – 1974-1975, The Beiderbecke Affair v roli šéfa Supt. Forresta 8 epizod, rok 1985, Theatre Night – role kpt. Adolfa 1985-1987, The Birthday Party role Shamuse Mc Canna 1987….
Colin Blakely onemocněl na počátku roku 1986 leukemií, a na její následky zemřel o rok později dne 7. 5. 1987 v Londýně.

Marta Holubová-clara.bow

Autor: clara.bow

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Colin Blakely

Blakely Colin

Tanja Eleonora Spang Søderberg

Spang Søderberg Tanja Eleonora

Ladislav Gzela

Gzela Ladislav

Székács a köbön

Székács a köbön
Székács a köbön

Elda Maris

Maris Elda

Violette Fleury

Fleury Violette

Atentát na cara (Careubijca)

Atentát na cara
Careubijca

Naposled navštívené:
Colin Blakely

Blakely Colin

Tanja Eleonora Spang Søderberg

Spang Søderberg Tanja Eleonora

Ladislav Gzela

Gzela Ladislav

Székács a köbön

Székács a köbön
Székács a köbön

Elda Maris

Maris Elda

Violette Fleury

Fleury Violette

Atentát na cara (Careubijca)

Atentát na cara
Careubijca