Zari

Ronald Lacey

Povolání:
Známý jako:
Ron Lacey
Národnost:
Narození:
28.9. 1935, Harrow, Londýn, Anglie, Velká Británie
Úmrtí:
15.5. 1991, Londýn, Anglie, Velká Británie
Životopis (biografie) / Informace:
Anglický herec Ronald Lacey se narodil 28. září roku 1935 v Harrow, což je předměstí Londýna. Přímo v Harrow vystudoval gymnázium a poté nastoupil na krátkou vojenskou službu v královské armádě. Poté se začal naplno věnovat herectví. Absolvoval Akademii hudebního a dramatického umění v Londýně a od roku 1960 se jeho jméno začalo zapisovat do dějin britského divadelního, filmového i televizního herectví.

Byla to právě televize, v níž se Ronald Lacey objevil poprvé před kamerou. Začínal malou roličkou v seriálu PROBATION OFFICER (1960), v roce 1961 vytvořil několik postav v různých dílech v seriálu THE YOUNGER GENERATION. Ve filmu debutoval v roce 1962, kdy ho režisér Sidney J. Furie (nar. 1933) obsadil do poměrně velké role jménem Billy Herne v kriminálním snímku THE BOYS.

Ronald Lacey byl již svým vzhledem předurčen pro hraní záporných postav, do nichž ho režiséři obsazovali skutečně hojně. Pichlavé oči a tupý pohled tohoto herce byly skutečně vizáží padoucha. Takovéto role neztvárňoval jen před kamerou, nýbrž také na divadle. Za zmínku z jeho prvních divadelních rolí stojí bezesporu účast ve hře CHIPS WITH EVERYTHING – v roce 1962.

V průběhu 60. a 70. let pracuje Ronald Lacey převážně v televizi, objevil se i v jedné z epizod slavného krimi seriálu RANDALL A HOPKIRK (1969). Velkou postavu Rylanda dostal v seriálu JASON KING, který byl v britské televizi vysílán v letech 1971 – 1972. V roce 1976 hrál postavu jménem Venus v minisérii OUR MUTUAL FRIEND, mezi televizní prací si občas odskočil do celovečerního filmu, což bylo např. roku 1977 do snímku CHARLESTON, v němž hlavní roli vytvořil Bud Spencer a Ronald mu sekundoval v menší roli Frankieho.

Jak již bylo řečeno, měl Ronald Lacey vizáž pravého darebáka. Na tuto skutečnost vsadil i režisér Steven Spielberg a obsadil Ronalda do role nacistického padoucha Tohta ve slavném filmu DOBYVATELÉ ZTRACENÉ ARCHY (RAIDERS OF THE LOST ARK, 1981). Tím Laceyho spolupráce s americkým filmem neskončila, pro USA točil v budoucnu ještě několikrát, např. roku 1985 natáčel pro americko – holandskou koprodukci akční snímek RUDÁ SONJA (RED SONJA), kde vytvořil postavu Ikola a sekundoval tak Arnoldu Schwarzeneggerovi a Brigitte Nielsen v hlavních rolích. Na divadle kromě herectví se též věnoval práci režisérské a dramaturgické.

Pokud jde o soukromý život Ronalda Laceyho, jistě nikoho nepřekvapí, že vrození představitelé padouchů bývají v soukromí pravým opakem. Ronald byl znám svou štědrou a přátelskou povahou. Bohužel však přespříliš holdoval alkoholu a cigaretám, což se nutně odrazilo na jeho zdraví. Již v mladém věku mu musela být odstraněna dolní střevní část, což mu samozřejmě nezabránilo v herecké profesi, nicméně před přijetím každé role, zejména šlo – li o fyzicky náročnou postavu, byla nutná konzultace s lékařem. Nešlo bohužel o jedinou zdravotní komplikaci. Později se přidala také rakovina. Vždy statný herec najednou ztratil mnoho na váze, jeho zdravotní stav se rapidně zhoršoval. Nakonec musel odmítat i pracovní nabídky, lékaři se obávali o jeho život.

V době nemoci o něho pečovala Rebecca Lacey (nar. 1969), dcera z prvního manželství s herečkou Melou White (nar. 1931). Toto manželství bylo uzavřeno v roce 1959 a skončilo roku 1971 rozvodem. Bratr Rebeccy Jonathan Lacey se stejně jako ona věnuje herectví. Druhou Ronaldovou manželkou se stala roku 1972 divadelní herečka Joanna Baker, která zemřela v roce 1989 na infarkt. V té době zbýval Ronaldovi také již jen krátký čas. Přesto se do poslední chvíle snažil pracovat. V roce 1991 hrál roli Bauera v seriálu STRAUSS DYNASTY – DYNASTIE STRAUSSOVÝCH. Koprodukční rusko – francouzské válečné drama ANGELY SMERTI (ANGELS OF DEATH) bylo uvedeno do kin až v roce 1993. Této premiéry osud nedopřál Ronaldu Lacymu se dožít. Na selhání jater zemřel v Londýně 15. května roku 1991. Dcera Rebecca se o svého otce obětavě starala až do jeho poslední chvíle.

Zdroj: www.imdb.com - překlad anglického textu o R. L.
anglická verze Wikipedia - překlad článku o R. L.

Autor: Hortensie

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Objektiv (1987) [TV cyklus]

10:35 - 11:10

18 minut již uběhlo
17 minut zbývá do konce

ČT2 - Hitlerova tajná bomba

10:10 - 10:55

43 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

NOVA - Policie Modrava (2011) [TV ser...

10:25 - 11:55

28 minut již uběhlo
62 minut zbývá do konce

Prima - Inkognito (2021) [TV pořad]

09:50 - 11:00

63 minut již uběhlo
7 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Ronald Lacey

Lacey Ronald

Petr Bukovský

Bukovský Petr

Naposled navštívené:
Ronald Lacey

Lacey Ronald

Petr Bukovský

Bukovský Petr