Zari

Jarka Pižla

Povolání:
Rodné jméno:
Jaroslav Stehlík
Národnost:
Narození:
9.4. 1903, Praha, Rakousko-Uhersko
Úmrtí:
21.7. 1963, Praha, Československo
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Jarka Pižla se narodil v roce 1903 v Praze pod jménem Jaroslav Stehlík. Sudičky mu nadělily komediální talent, ale na kráse mu moc nepřidaly, a proto při své postavě a daru výřečnosti a pitvoření, díky grimasám mohl své spolužáky bavit neustále.

Když se rozhodovalo o tom, čím se bude v životě živit, vyhrála touha bavit lidi, tak jak uměl a dostane ještě za to zaplaceno. Ve 20. letech jednoznačně pro něj byla šance hrát v kabaretech a dělat si ze sebe legraci. Jedna z prvních zastávek bylo divadlo U politické mrtvoly. Když byl v angažmá v divadle Komédie, které se nacházelo v paláci Lucerna, změnil si jméno Stehlík na Pižla, a to bylo v letech 1923 – 1926.

Vystupoval i na dalších kabaretních scénách po Praze. Při svých vystoupeních po kabaretech využil šance a jako spisovatel psal písňové kuplety, parodie a slovní hříčky, sám si je uváděl v rozhlase do mikrofonu a řekněme si na rovinu, v tom se mu nedařilo. Jeho populárních kabaretních výstupů využili i režiséři, kteří herce zaškatulkovali do rolí, vzatých přes kopírák a začali jej nasazovat ve svých filmech. Ty první byly ještě němé a byly to jenom epizodky. Filmy jako: Děvče z hor (1924), Pražský kat (1927), Z Českých mlýnů (1929), ty se ztratily v prachu.

Když film promluvil, tak si jej vybral Vlasta Burián do filmu Nezlobte dědečka (1934), Voskovec s Werichem do filmu Svět patří nám (1937) a ještě mohu uvést film Otec Kondelík a ženich Vejvara (1937), který občas proběhne v televizi. Všechno jsou jenom štěky, nebo jak říká Pavel Zedníček, čurdy.

Po válce až do smrti pracoval v pražských barech jako portýr. Jeho zjev dobrosrdečného člověka, jeho grimasy a bezzubý úsměv jej předurčovalo k epizodním rolím typu: host v hospodě, pán od vedle, číšník, kamelot, voják, nebo tovaryš u malíře pokojů. Každý rok se k nám vrací na televizní obrazovce film Poslušně hlásím (1957) a zde předvádí obecního blázna Pepka Vyskoče, který se nechá naverbovat Jaroslavem Marvanem ke konfidentům. Ve filmu se objeví krátce asi třikrát, ale je to fantastické.

S diváky se rozloučil dva roky před svou smrtí ve svém posledním filmu Baron Prášil (1961) režiséra Karla Zemana.

Autor: jarda53

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - --

12:00 - 12:20

11 minut již uběhlo
9 minut zbývá do konce

ČT2 - Koněspřežka jede! (2009) [TV f...

12:05 - 12:20

6 minut již uběhlo
9 minut zbývá do konce

NOVA - Polední Televizní noviny, Spor...

12:00 - 12:25

11 minut již uběhlo
14 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

11:30 - 12:30

41 minut již uběhlo
19 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Jarka Pižla

Pižla Jarka

David Butula

Butula David

Naposled navštívené:
Jarka Pižla

Pižla Jarka

David Butula

Butula David