Zari

Ralf Wolter

Povolání:
Národnost:
Narození:
26.11. 1926, Berlín, Německo
Úmrtí:
14.10. 2022, Mnichov, Bavorsko, Německo
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Německý herec a komik Ralf Wolter přišel na svět 26. 11. roku 1926 v Berlíně. Umělecké geny mu předal otec, který vystupoval v kabaretech jako herec, zpěvák a akrobat zároveň. Mladý Ralf se vydal v jeho stopách a hned po absolvování berlínské dramatické školy "Der Kreis" (Fritz-Kirchhoff-Schule) se vydal na pouť po divadelních scénách hlavního města a Postupimi. Díky svému talentu rozesmávat publikum získal v letech 1954 - 1958 angažmá v prestižním kabaretu "Rauchfang", ale jeho hlavním cílem byl film.

Před filmovou kamerou se poprvé objevil v roce 1951. Byla to veselohra, v níž si Ralf zahrál komickou roli, což mu pak zůstalo po většinu jeho další filmové kariéry. Během ní vytvořil nesčetnou škálu různě potrhlých postav a postaviček a jeho popularita stále stoupala. Světově nejznámější Wolterova role ale přišla v roce 1962, kdy mu režisér Harald Reinl svěřil ve filmu Poklad na Stříbrném jezeře roli veselého zálesáka Sama Hawkense. Snímek měl úspěch, a tak brzy následovala další řada tzv. "mayovek" (čili filmových adaptací na dobrodružné romány Karla Maye) a Samovo oblíbené úsloví "... pokud se nemýlím, hihihi" tak zaznělo i v dalších filmech o šlechetném indiánském náčelníkovi Vinnetouovi a jeho přátelích.

Dobrodružnou westernovou scénu Ralf Wolter neopustil ani v dalších letech - např. ve filmu Žut ztvárnil hadžiho Halefa Omara a v Pokladu Aztéků či Pyramidě boha slunce se zase vtělil do Andrease Hasenpfeffera. Uvádět plný výčet jeho rolí je prakticky nemožné, neboť během svého herectví natočil cca 120 filmů, muzikálů i televizních inscenací. Svého největšího televizního úspěchu dosáhl v krimi seriálu Případ pro Tituse Bungeho, kde se vydával za soukromého detektiva. Kromě toho si našel čas i pro dabing a na pravidelné účinkování v populárním Festivalu Karla Maye v Bad Segebergu. S herectvím se definitivně rozloučil v roce 2012 filmem Bis zum Horizont, dann links!

Ani Wolterův život však neprobíhal zcela hladce a bezproblémově - roku 2002 byl odsouzen k 10 měsícům podmínečného trestu za zabití z nedbalosti a ohrožení silničního provozu. Zavinil totiž automobilovou nehodu, při níž zemřeli tři lidé. Tehdy pětasedmdesátiletý muž okamžitě odevzdal řidičský průkaz a od té doby za volant nesedl. Roku 2013 v časopise Bild oficiálně oznámil svůj odchod do důchodu a od té doby poklidně žije spolu s manželkou ve svém mnichovském bytě.

Autor: green-tea

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Ralf Wolter

Wolter Ralf

Jde o peníze

Jde o peníze

Naposled navštívené:
Ralf Wolter

Wolter Ralf

Jde o peníze

Jde o peníze