Zari

Renate Müller

Povolání:
Národnost:
Narození:
26.4. 1906, Mnichov, Německo
Úmrtí:
1.10. 1937, Berlín, Německo
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Renate Müller, německá filmová herečka, se narodila v Mnichově, v Německu 26. 4. 1906. Podle Němců byla pravým vzorem vyhlášené, čisté árijské rasy, zajímavá modrooká blondýna, a přesto na druhé straně vyrovnaná a čestná mladá žena.

Renate se téměř okamžitě stala populární a ve třicátých letech už patřila mezi nejúspěšnější německé herečky. Její velkou přítelkyní byla herečka Marlene Dietrich, se kterou sdílela podobné politické názory, ale současně obě patřily mezi nejlépe oblékané ženy, které určovaly v Berlíně veškeré módní trendy.

O Renate Müller toho není mnoho známo. Debutovala ve filmu v roce 1929 v komedii - Peter, der Matrose - Námořník Petr, v roli Viktorie. Následovaly filmy hudební, romantické, komedie, ale i dramata - Der Sohn der weissen Bergen, Die Blumenfrau von Lindenau, Saison in Cairo, Walzerkrieg nebo Liebesblute. Bezpochyby se však jejím nejlepším filmem stal film - Viktor und Viktoria z roku 1933, který později natočila, a měla v něm také velký úspěch herečka Julie Andrews – film má název - Victor/Victoria.

S nástupem rychle bujícího nacizmu byla Renate považována za správnou propagátorku nacistických ideí ve filmu, a proto byla několikrát, poprvé už v roce 1930, vyzvána přímo Adolfem Hitlerem k účinkování v těchto filmech. Renate také několikrát odmítla, a odmítla se také rozejít se svým snoubencem, který byl židovské národnosti, což zhoršilo její podmínky pro filmovou práci.
Marlene Dietrich zůstala na protest proti politické situaci v Německu ve Spojených státech a později se stala velkou hvězdou amerického filmu. Renate Müller už neměla kam odejít. Její snoubenec jednoho dne záhadně zmizel a ona zůstala s hrozbou zakázání činnosti sama. Úzkost pak řešila prášky a morfiem. Jejím posledním filmem byl - Togger a role Hany Breitenbach v roce 1937.

Dne 1.10 1937 byla nalezena mrtvá na chodníku před hotelem, kde byla ubytována. Údajně skočila z okna, takže její smrt byla oficiálně označená za sebevraždu, další variantou byly zprávy, že zemřela na následky epileptického záchvatu. Bylo jí 31 let.

Po válce se však našli svědkové, kteří tvrdili, že viděli vejít do hotelu večer několik důstojníků gestapa a okolo oken apartmánu, kde bydlela, se promítaly stíny mužů. Její víc než náhlá smrt dala vzniknout dvěma hypotézám – že byla natolik vystrašena z této návštěvy, že spáchala sebevraždu, a nebo, že byla z okna někým vyhozena. Pravdou je, že okolnosti její smrti nebyly nikdy vyšetřeny a zůstávají neznámé.

Renate Müller měla na svém kontě za svůj skutečně krátký umělecký život - osm let natáčení - 26 filmů.

Marta Holubová-clara.bow

Autor: clara.bow

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Vražedné šifry: San Francisco

23:10 - 23:55

0 minut již uběhlo
45 minut zbývá do konce

ČT2 - Špinavé ulice (1973)

22:30 - 00:20

40 minut již uběhlo
70 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Vegas

23:05 - 00:00

5 minut již uběhlo
50 minut zbývá do konce

Prima - Honeymoon - líbánky k nepřežit...

22:40 - 23:30

30 minut již uběhlo
20 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Renate Müller

Müller Renate

Kdo najde přítele, najde poklad (Chi trova un amico, trova un tesoro)

Kdo najde přítele, najde poklad
Chi trova un amico, trova un tesoro

Naposled navštívené:
Renate Müller

Müller Renate

Kdo najde přítele, najde poklad (Chi trova un amico, trova un tesoro)

Kdo najde přítele, najde poklad
Chi trova un amico, trova un tesoro