Zari

Sterling Hayden

Povolání:
Rodné jméno:
Sterling Relyea Hayden
Národnost:
Narození:
26.3. 1916, Upper Montclair, New Jersey, USA
Úmrtí:
23.5. 1986, Sausalito, Kalifornie, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
…“Nestal jsem se hercem jenom proto, že jsem náhodou vypadal dobře na fotografiích a zvládnul pár dialogů“…..v případě Sterlinga to bylo vždy a jen z finančních důvodů.

Plavovlasý Sterling Hayden, který byl ve své době nejvyšším hercem v americkém filmu - měřil 1,98 m, se narodil v New Jersey jako Sterling Relyea Walter. Otec záhy zemřel, ale i přesto, že se o rodinu starala jen matka, dostal Sterling možnost studovat na střední škole ve Wassookeag v Maine. V sedmnácti letech v podstatě utekl na moře a začínal jako plavčík, námořník a hasič. Plavil se po celém světě a už v pouhých dvacíti letech se stal známým a uznávaným kapitánem obchodní lodi.

Hayden byl mužný, s ostře řezanou tváří, zocelený namáhavou prací na moři, zajímavý a charismatický. Podlehl nabídce jednoho ze svých přátel, aby se setkal s producentem společnosti Paramount - Edwardem H. Griffithem. Po kamerových zkouškách mu byla nabídnuta smlouva s Paramountem. V té době se seznámil s již známou a oblíbenou hollywoodskou herečkou, krásnou Madeleine Carroll a v roce 1942 se s ní oženil. Ve své filmové kariéře byl představitelem vojáků, kovbojů, mužů bez vlasti a domova, hrál zločince, policisty.

Po vypuknutí 2.světové války, a před napadnutím Pearl Harboru opouští Hollywood, vstupuje do speciální tajné služby se zaměřením na Balkán - úřad strategických služeb – který byl předchůdcem CIA, a vypravuje pod pseudonymem John Hamilton lodní dodávky na podporu bojů v Evropě. Poté, co absolvoval seskok padákem nad územím Chorvatska okupovaném Němci, se účastnil bojů v Chorvatsku po boku generála Josipha B. Tita pozdějšího jugoslávského prezidenta a údajně v té době uvažoval i o členství v komunistické straně. Byl hrdina-dobrodruh, který pomáhal na všech stranách spojenecké fronty a zasloužil si být uctíván za obrovskou práci, kterou pro vlast odvedl.

K filmové práci, které si nijak zvlášť nevážil, ale považoval ji za dobrý finanční zdroj se vrátil po válce hlavně i proto, aby dal do pořádku své finance a hlavně jak předesílal svou milovanou plachetnici.
Hayden byl čtyřikrát ženatý – zřejmě to byl poměrně dost složitý a samorostlý člověk, který musel k manželství a jeho povinnostem teprve dozrát. První manželkou byla již zmíněná herečka Madeleine Carroll 1942 -1946, ale věkový rozdíl - Madeleine byla o deset let starší měl v jejich vztahu nakonec významný poddíl. Zatím co Sterling byl divoký a nevyzrálý, ona očekávala v manželství pohodu, klid a také to, že budou spolu žít na jisté úrovni. Druhou byla Betty Ann de Noon 1947-1953 – měli spolu 4 děti. Vzali se ještě jednou v roce 1954, a o rok později 1955 rozvedli, a poslední manželkou od 9.3. 1960 do 23.5. 1986 se stala Catherine Devine McConnell se kterou měl další 2 děti, tedy celkem šest potomků.

Sterling byl také vyšetřován v období McCarthismu ( po II.světové válce) pro neamerickou činnost, protože po válce vstoupil tajně do komunistické strany, a tato skutečnost se později „provalila“. Jeho „spolubojovníky“ byla skupina politicky aktivních herců Hollywoodu, kam také patřili m.j. režiser John Huston, Humphrey Bogart, Lauren Bacall, Gene Kelly, Danny Kaye a John Garfield aj….
Z toho důvodu žil Hayden také nějaký čas v Evropě, v Holandsku, Skandinávii a ve Francii, a napsal o plavbě na moři a pobytu na kontinentu knihu.

Z jeho filmové a dokumentární práce jen několik titulů: debutoval v roce 1941 ve filmu Virginia – role Normana Williamse, a druhým v pořadí na dlouhou dobu byl v tom samém roce snímek Bahama Passage. Po válce se objevil ve filmu Blaze of Noon – 1947, a od roku 1948 v průměru dva filmy ročně, jako Kansas Pacific, Take Me to Town, Fighter Attack, Prince Valiant, Crime Wave, Arrow in the Dust, Johnny Guitar, Suddenly, Naked Alibi. Naposledy hrál v TV serii The Blue and the Gray v roli Johna Browna v roce 1982, kdy završil co do počtu 70-tý filmový titul filmové kariéry. V roce 1984 mu byla vydána novela " Der Havarist".

Tento zajímavý člověk, žijící životem pestrým a naplno zemřel na rakovinu dne 23.května 1986 v Sausalito, Kalifornii ve věku 70 let.

Marta Holubová-clara.BoW

Autor: clara.bow

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Černá voda (2023) [TV miniséri...

20:10 - 21:10

23 minut již uběhlo
37 minut zbývá do konce

ČT2 - Výborná SHOW

20:00 - 20:50

33 minut již uběhlo
17 minut zbývá do konce

NOVA - Jedna rodina (2023) [TV seriál...

20:20 - 21:45

13 minut již uběhlo
72 minut zbývá do konce

Prima - ZOO (2022) [TV seriál]

20:15 - 21:45

18 minut již uběhlo
72 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Sterling Hayden

Hayden Sterling

Olivia Colman

Colman Olivia

Nemesis 4: Death Angel

Nemesis 4: Death Angel
Nemesis 4: Death Angel

British Rock Symphony

British Rock Symphony
British Rock Symphony

Naposled navštívené:
Sterling Hayden

Hayden Sterling

Olivia Colman

Colman Olivia

Nemesis 4: Death Angel

Nemesis 4: Death Angel
Nemesis 4: Death Angel

British Rock Symphony

British Rock Symphony
British Rock Symphony