Zari

Nancy Rubensová

Povolání:
Rodné jméno:
Louisa-Rosa Janečková
Známá jako:
Lola Janečková; Olga Janečková; Olga Kovaříková
Národnost:
Narození:
30.5. 1915, Washington, USA
Úmrtí:
4.6. 1994, Praha, Česká republika
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Prvorepubliková filmová herečka Nancy Rubensová, vlastním jménem Lola Janečková, byla krásná, velice půvabná herečka. Její otec se jmenoval Pavel Janeczek a její matka Marie Sikorova - Janeczek - Janečková. Její rodina pocházela od Jablunkova, a z nedostatku pracovní příležitosti se vystěhovala do USA. Lola, provdaná Kovaříková - Nancy Rubens, měla tři děti - Danielu, která nám poskytla zákl. informace, Zuzanku a Valdemara.

To, že si zahrála ve filmu, byla pro ni velmi šťastná náhoda. Zúčastnila se soutěže na hlavní ženskou roli, kam poslala svou fotografii, filmaře zaujala, a - měla vyhráno. Jejím prvním filmem byla role rozmarné a zhýčkané snoubenky Elišky po havárii osleplého Jiřího Dohnala ve "Světlo jeho očí." Kritiky ji tehdy nepřijaly moc dobře, ale divákům se velice líbila, což bylo podstatné, a tak se ani ne za rok objevila po boku lamače ženských srdcí Rolfa Wanky ve filmu "Divoch". Divoch byla naprosto nenáročná komedie, kterou natáčeli filmaři především v Dubrovníku, a tak vedle hereckých výkonů pana Theodora Pištěka a paní Antonie Nedošínské upoutala i krása dubrovnické přírody s kulturní zvyky Chorvatů.

Pod vedením režiséra Svitáka hrála v dalším roce v jeho dvou filmech "Srdce na kolejích" a "Rozvod paní Evy". V dalším filmu "U svatého Matěje" se dokonce pokusil Sviták z Nancy Rubensové udělat novou Ferbasku, ale nezadařilo se. Ve filmech "Dědečkem proti své vůli" v "Tuláku Macounovi" a v "Tetičce" na ni zbyly už jen menší role. Její poslední velkou rolí byla po boku dalšího oblíbence filmových fanynek Antonína Novotného „Bílá jachta ve Splitu“, opět natáčena na Jadranu.

Od té doby se nedochovaly žádné informace o jejím dalším životě. Z dostupných pramenů jen vím, že vyšla kniha o Nancy: Příběh Nancy Rubensové – „Představa a pravda“ z roku 1941, a Vladimír Šlik se o ní zmiňuje ve své knize „Divadlo a jeho tvůrci.

Marta Holubová - clara.bow

Základní informace od Daniely Čechové, rozené Kovaříkové (dcera), za které FDB děkuje.

Autor: clara.bow

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Nancy Rubensová

Rubensová Nancy

Jana Ebertová

Ebertová Jana

Naposled navštívené:
Nancy Rubensová

Rubensová Nancy

Jana Ebertová

Ebertová Jana