Zari

Guy Marchand

Povolání:
Národnost:
Narození:
22.5. 1937, Paříž, Francie
Úmrtí:
15.12. 2023, Cavaillon, Francie
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
„Majetek je pro mě starost. Pokud chceme dělat naši práci, musíme jet do zemí, kde lidé mají dolar na den života.“

Guy Marchand se narodil 22.5.1937 ve dvacátém obvodě Paříže. Je nejen herec, ale také známý zpěvák a multiinstrumentalista. Hraje na klavír, saxofon a klarinet, jeho oblíbenými žánry jsou jazz, blues a tango. Krom hudby miluje jízdu na koni a pólo, v mládí boxoval a dodnes má rád rychlá auta. Během vojenské služby působil jako podporučík u parašutistů.

Jeho fyzická kondice ho předurčila spíše k rolím v detektivkách a rolím svůdníků. Marchand většinou hrál po boku svých slavnějších kolegů ve vedlejších rolích. Zhruba polovinu svých filmů natočil pro televizi. Jeho prvním filmem byl RUMOVÝ BULVÁR (1971) s Lino Venturou a Brigitte Bardot, kde uplatnil i svůj hudební talent v roli herce bavícího společnost hrou na klavír a zpěvem. Následující rok se setkal s Bernardette Lafont a Claude Brasseurem ve filmu HEZKÁ HOLKA JAKO JÁ (1972). V roce 1975 se setkal před kamerou s Victorem Lanouxem ve snímku BRATRANEC A SESTŘENICE, kde hrál Marchand Pascala. Režisér Claude Pinoteau přizval Marchanda ke spolupráci na snímku LE GRAND ESCOGRIFFE (1976), hlavní roli hrál Yves Montand. K jedněm z nejpopulárnějších filmů, v nichž se Marchande objevil, patří bezesporu NĚŽNÉ KUŘE (1978) s Annie Girardot a Philippe Noiretem.

Hned začátek osmdesátých let přinesl Marchandovi úspěch v podobě Césara pro nejlepšího herce ve vedlejší roli. Získal ho ztvárnění tupého a agresivního inspektora Belmonta ve filmu SVĚDEK (1981). Zde se Marchand setkal se dvěma kolegy, kteří tak trochu stáli u jeho profesionálních milníků. S Lino Venturou (ten ztvárnil Belmontova nadřízeného komisaře) se potkal u svého prvního filmu a po Micheli Serraultovi (ten hrál roli obviněného notáře) převzal o deset let později roli Nestora Burmy. Ale nejdříve si v NESTOR BURMA, DÉTECTIVE DE CHOC (1982) zahrál Marchand vedlejší roli. Objevil se také v epizodní roli filmu s Jean-Paul Belmondem BEZVA FINTA (1985). Roku 1987 si zahrál po boku Philippe Noireta v kriminálce UTONUTÍ ZAKÁZÁNO. V témže roce si zahrál též ve snímku LA RUMBA (1987), který se stal posledním filmem pro Lina Venturu.

Rok 1990 přinesl čtvrté významné setkání před kamerou s Philippe Noiretem, tentokrát ve velmi populární akční komedii PROHNILÍ PROTI PROHNILÝM. V roce 1991 obdržel Marchand nabídku zahrát si v krimiseriálu NESTOR BURMA. Nakonec se tento seriál vysílal až do roku 2003 a natočilo se 40 epizod. Marchaud se před filmovou kamerou potkal také s další francouzskou hvězdou, Gérardem Depardieu, ve filmu POVOLÁNÍ: UČITEL (1996).

Roku 2002 si zahrál roli kapitána Le Breca v seriálu OHNIVÉ LÉTO, který však skončil po pěti dílech první sezóny. Jen o málo úspěšnější byl další krimi seriál FARGAS, v němž Marchaud ztvárnil hlavního hrdinu. Ten se natáčel v letech 2003 – 7 a vzniklo celkem 6 epizod. V roce 2006 si zahrál roli Mirka ve filmu DANS PARIS. S Catherine Deneuve hrál ve snímku MÍSTO NĚHO (2007). Jednu z mála hlavních rolí dostal Guy Marchand ve filmu STROM A LES (2010), kde hrál po boku Françoise Fabian.

V roce 2007 vydal Guy Marchand svoji autobiografii. V roce 2011 dokončil a v květnu vydal svůj druhý román "Le soleil des enfants perdus" (Slunce ztracených dětí) v pařížském vydavatelství Ginkgo.

Guy Marchand rád cestuje a proto mu vůbec nevadí bydlet v přívěsu. V Bonnieux chová koně a trénuje pólo. Založil El Gaucho Polo Club, první ženský tým póla na světě. Je čestným prezidentem Asociace Fracto Sud, která pomáhá bojovat ženám s osteoporózou.

Autor: snorlax

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Pohádka z větrného mlýna (1996...

13:05 - 14:05

48 minut již uběhlo
12 minut zbývá do konce

ČT2 - Tajemství královských paláců

13:10 - 14:00

43 minut již uběhlo
7 minut zbývá do konce

NOVA - To ty nosíš smůlu, lásko (2023...

13:35 - 15:50

18 minut již uběhlo
117 minut zbývá do konce

Prima - Libovky Pepy Libického (2019) ...

13:00 - 14:10

53 minut již uběhlo
17 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Guy Marchand

Marchand Guy

Trudi Brenon

Brenon Trudi

Naposled navštívené:
Guy Marchand

Marchand Guy

Trudi Brenon

Brenon Trudi