Duben

David Gránský

Povolání:
Národnost:
Věk:
32
Narození:
11.3. 1992, Znojmo, Československo
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
David Gránský je český herec, zpěvák, muzikálový herec, moderátor a dabér pocházející ze Znojma.

V roce 2008 se zúčastnil pěvecké soutěže X Factor. Poté úspěšně absolvoval pražskou konzervatoř, kde byla jeho spolužačka herečka Veronika Zelníčková.

První herecká role přišla v divácky úspěšném retro seriálu Vyprávěj a poté se do širšího povědomí diváků dostal Danny Ježdík v seriálu Gympl s (r)učením omezeným a jako MUDr. Matyáš Bojan v Modrém kódu. Mohli jsme ho vidět i v několika celovečerních filmech (Špindl, Kameňák 4, Čertoviny...).

Hraje i v několika úspěšných muzikálech (Pomáda, Mamma Mia!, Ať žijí duchové, Vlasy, Naháči, Děti ráje, Kapka medu pro Verunku...).

Zúčastnil se pěvecké soutěže Tvoje tvář má známý hlas, kde skončil na druhém místě a moderoval Česko Slovensko má talent.

V roce 2019 se oženil s dlouholetou přítelkyní optičkou Nikolou.

Autor: horalka.obecna

Životopis (biografie) / Informace:
Herec, tanečník a zpěvák David Gránský je přítelem zpěvačky Anny Ungrové.

David Gránský sice stále ještě studuje hudebně dramatický obor pražské konzervatoře, přesto již získává potřebné praktické zkušenosti s účinkováním v divadelních muzikálových produkcích. Debut na jevišti si Gránský odbyl v dlouho očekávaném kontroverzním multimediálním spektáklu dvojice Šimek & Boura nazvaném Naháči, kde mu byla svěřena jedna z hlavních rolí, postava homosexuálního studenta Jana Fulína. Jenže, než se mohl Gránský naplno umělecky ukázal, stihnul muzikál nepochopitelně zkrachovat ještě dřív, než si odkroutil povinné premiéry. Novou příležitost a rovnou na té stejně scéně, na prknech pražské Pyramidy nabídnul Gránskému režisér Novotný, když si jej vybral do company pro nejnověji nastudované provedení světově proslulých Bídníků tvůrčího tria Schönberg & Boublil & Natel. David Gránský ještě ani nestojí na startovní umělecké čáře a již o sobě dokázal v divadelním světě dát vědět, proto lze pochopitelně očekávat, že v nadcházejících letech o něm ještě jistě uslyšíme.

David Gránský si pro svůj křest před kamerou vybral rovnou premiérovou českou verzi světově prověřené pěvecké talent casting reality show X–Factor a hned se dostal do širšího povědomí diváků, což mu dokázali potřebným počtem hlasů, aby z něj učinili rovnou jednoho z finalistů. Do té doby zcela neznámý mladíček Gránský na sebe během finálových kol dokázal strhnout patřičnou pozornost a možná, že i to mu přineslo zatím jen další drobné role, buď v Arichtevově seriálu Vyprávěj nebo v akčním dramatu Bastardi 2 režiséra Lengyela. Zatím naposledy se D. Gránský před kameru jako herec postavil v jedné z rolí seriálu P. Slavíka Život je ples. Nadějný a sympatický David Gránský si díky svému mládí bude muset na větší prostor před kamerou ještě počkat, ale jak je z výše uvedených malých rolí patrné již dnes, určitě se dočká.

David Gránský se po svém nečekaném úspěchu v X Faktoru pustil s vervou do hudební branže a v současnosti sbírá materiály pro svou sólovou debutovou profilovou desku. Zatím si tak zpěv Davida Gránského můžeme poslechnout pouze z alba Naháči. Gránský si je velmi dobře vědom důležitosti přízně fanynek i fanoušků a proto za nimi jezdí po celé republice na rozličné vystoupení po diskotékách, večírcích či plesech, kde jej mnohdy doprovází jeho taneční skupina Static-Up.

Audiografie – umělecká (výběr): 2o11 – Šimek Jaroslav & Boura Slávek: Naháči; …

Divadlografie – umělecká (výběr): 2o11 – Šimek Jaroslav & Boura Slávek: Naháči (Jan Fulín); 2o12 – Claudie Michel Schönberg & Alain Boublil & Jean Marc Natel: Bídníci (člen company); …

zdroj: Daniel Rubeš - Lexikon osobností České a Slovenské republiky

Autor: řepešínský

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Všechnopárty (2006) [TV pořad]

21:05 - 21:59

45 minut již uběhlo
9 minut zbývá do konce

ČT2 - Konec rozkvětu (1972)

21:50 - 23:15

0 minut již uběhlo
85 minut zbývá do konce

NOVA - 2012 (2009)

20:20 - 23:35

90 minut již uběhlo
105 minut zbývá do konce

Prima - Máme rádi Česko

20:15 - 22:00

95 minut již uběhlo
10 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697863
Fotografií: 763990
Plakátů: 376630
Obsahů a biografií: 178296
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Piňero (2001)

Piňero
Pro mne byl tohle velmi   solidní a zajímavě   natočený životopisný film   s vynikajícím výkonem   Benjamina Bratra v titulní   roli i když více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Mizerná neděle (1998) [TV epizod...

Mizerná neděle
K Formanům přijede babička   a moc se na ni nikdo   netěší. Red porád utíká   do dílny a sklepa, Kitty je z   ní taky hotová, Eric musí   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
David Gránský

Gránský David

Naposled navštívené:
David Gránský

Gránský David