Zari

Brian Donlevy

Povolání:
Rodné jméno:
Waldo Brian Donlevy
Narození:
9.2. 1901, Armagh, Irsko
Úmrtí:
5.4. 1972, Woodland Hills, Los Angeles, Kalifornie, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Waldo Brian Donlevy, později americký divadelní a filmový herec se narodil v Severním Irsku v Portadownu 9. 2. 1901. Jeho otec byl distributorem irské whisky. Početná rodina se přestěhovala ještě před vypuknutím I.světové války do USA a mladý Waldo toužící po dobrodružství vstoupil do armády. V té době byl na svůj věk vyspělý, a nikdo by mu nehádal pouhých 14 let, které pochopitelně nebyly vhodným věkem k nástupu do vojska. Přesto se mu tento riskantní plán podařil a on byl vyslán s americkým vojskem do Mexika (bojovat s rebely pod vedením Pancha Villy.)

Donlevy byl o něco později armádou vyslán do školy pro letce – a účastnil se dalších bojů s jednotkou Lafayette Escadrille – složené z amerických a kanadských pilotů. Studoval vojenskou školu v Clevelandu a poté dva roky na námořní akademii v Indianapolis.

A právě tak, jak se vrhnul do dobrodružství na vojenském poli, tak ho zasáhla kariéra na jevišti. Začínal jako elév v malých rolích, ale po krátkém čase se etabloval do partů hlavních a byly to role ve hrách – Co stojí sláva, Mléčná dráha, Tři za jednoho a nebo Život začal v 8:30. Zkušenosti které takto načerpal se mu nejdříve hodily při práci v silent filmu – Man of Quality 1926, a později především ve zvukovém, když debutoval v roce 1929 v Mr.Press. Po dobu šesti let neměl žádnou vyhraněnou tvář, a ztělesňoval různé postavy, ale příchodem roku 1935 se stala jeho tvář zřetelná v černém oděvu a s image „ostrého hocha“ v Mary Burns, nebo Barbary Coast.
V roce 1936 už ale hraje v sedmi filmech, a podle dostupných materiálů byla jeho filmová kariéra nejplodnější v období 1926-1969, kdy hrál v 90ti filmech. Ráda bych několik filmů, ve kterých se divákovi nezapomenutelně zapsal připomněla – In Old Chicago-Gil Waren, boxer Bob Hurry Kane v Born Reckless, Union Pacifik – padouch Sid Campenau, Beau Geste-jako seržant Markof, Allegheny Uprising-Calle.

Po vyhlášení 2 světové války hrál mimo jiné ve válečných snímcích - I Wanted Wings - kap.Mercer, Remarkable Andrew – general A.Jackson, Wake Island -major Canton. Hned po válce hrál v barevných westernových snímcích Virginian – role Trampase a Canon Passage – Camrose – oba v roce 1946. Brian byl hercem dvou filmových společností Paramount a 20th Century Fox, které si ho „půjčovaly“.

Co se týkalo jeho soukromí, vlastnil Brian zlatý důl, a tak jeho koníčkem byla těžba zlata a věnoval se také intenzivně poezii – psal básně, které také vydával. Byl třikrát ženatý. Poprvé s Yvonne Grey 1928 -1936, druhou manželkou byla mladá zpěvačka Marjorie Lane 1936 -1948 a měli spolu dítě, dceru Jody. Třetí ženou se stala exmanželka herce – „mistra hrůzy“ Bely Lugosiho – Lilian Arch Lugosi od 25.2.1966 do 5.4.1972 – Brianovy smrti.

Donlevy po nástupu TV spolupracoval na seriálech a sám některé z nich produkoval. Od roku 1969, kdy natočil poslední film žil v Palm Springs a začal také psát povídky. K tomu své již tak vysoké příjmy zvýšil i těžbou wolframu, který pocházel z dolu v Kalifornii, který také vlastnil. Od roku 1971 se po diagnostikování rakoviny krku začal léčit. Podstoupil složitou operaci, ale po několika měsících se jeho stav zhoršil.

Brian Donlevy zemřel 5.4.1972 v nemocnici Woodland Hills v Los Angeles na karcinom hrdla. Za svůj život hrál ve 120 filmech, napsal dvě básnické sbírky a vydával humoristické povídky.

Marta Holubová

Autor: clara.bow

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Magnum (1980) [TV seriál]

09:00 - 09:50

35 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

ČT2 - Nádherná Amerika

09:30 - 10:25

5 minut již uběhlo
50 minut zbývá do konce

NOVA - Hell’s Kitchen Česko (2024) [T...

09:30 - 10:55

5 minut již uběhlo
80 minut zbývá do konce

Prima - Dvojka na zabití (2021) [TV se...

09:15 - 10:25

20 minut již uběhlo
50 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Brian Donlevy

Donlevy Brian

Emmanuella

Emmanuella

Naposled navštívené:
Brian Donlevy

Donlevy Brian

Emmanuella

Emmanuella