Zari

Marina Berti

Povolání:
Národnost:
Narození:
29.9. 1924, Londýn, Velká Británie
Úmrtí:
29.10. 2002, Řím, Itálie
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Anglo-italská herečka – Marina Berti, vlastním jménem - Elena Maureen Bertolini, se narodila podle jednoho zdroje dne 1. 1. 1925 v Londýně, Velká Británie, i když jiný zdroj uvádí datum narození o rok dříve, a to datum: 29. 9. 1924, také v Londýně. Otec byl poloviční Ital a matka Angličanka.

Jako herečka měla Marina výhodu dvou jazyků – angličtiny - kterou využila při natáčení v G.B., nebo Itálii, a poté při pozdějším filmování v USA. Marina debutovala v roce 1941 v italském filmu - La Fuggitiva. Přesto, že hrála ve sto filmech, nikdy se jí v jejím případě nepodařilo získat jakékoliv ocenění, přesto, že byla nejen inteligentní, dobře hrála, a navíc byla velmi atraktivní.

Její pohlednou tvář mohli diváci vidět v opravdu známých historických velkofilmech, jako byly snímky význačných režiserů např. - Quo Vadis – s Robertem Taylorem, Deborah Kerr a Peterem Ustinovem 1951 podle předlohy Henrika Szinkiewitze, nebo dvoudílný, a obdivuhodný Ben Hur s Charletonem Hestonem rok 1959, Madame Sans-Gene 1962, nebo v dalším velkofilmu s Elizabeth Taylor, Richardem Burtonem a Rexem Harrisonem – Cleopatra z roku 1963. U nás by si diváci mohli vzpomenout na cestopisnou komedii po Evropě z roku 1969 – Jestliže je úterý musíme být v Belgii - If It's Tuesday, This Must Be Belgium.

Dá se říci, že byla známou filmovou herečkou od počátku 40 do 60 tých let. Marina Berti se v roce 1944 provdala za hereckého kolegu Claudia Goru, a měli spolu dvě dcery Andreu a Marinu, které se obě později staly také herečkami.

Poslední film, který natočila už v době své nemoci byl s režiserem Costou Gavrasem s názvem - Amen, v roce 2002. Marina Berti zemřela 29. 10. 2002 v Římě na rakovinu.

Marta Holubová-clara.bow

Autor: clara.bow

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Marina Berti

Berti Marina

Naposled navštívené:
Marina Berti

Berti Marina