Zari

Raymond Souplex

Povolání:
Rodné jméno:
Raymond Guillermain
Národnost:
Narození:
1.6. 1901, Paříž, Francie
Úmrtí:
22.11. 1972, Paříž, Francie
Životopis (biografie) / Informace:
Raymond Souplex nebyl jen hercem, ale také scénáristou, dramatikem i skladatelem a zpěvákem. Narodil se v Paříži jako syn státního úředníka a vyrůstal v harmonickém prostředí početné rodiny. Vystudoval práva a začal pracovat jako nižší soudní úředník, mezitím se ale neúspěšně pokoušel o zkoušky na konzervatoř. Ve dvacátých letech se seznámil s lidmi z umělecké branže a začal se pomalu sám prosazovat jako autor písní a scének, v nichž sám zároveň účinkoval v různých kabaretech a kavárnách.

Do světa filmu pronikl Souplex až počátkem čtyřicátých let, podílel se na scénáři ke komedii PŘEKVAPENÍ Z RÁDIA (Les surprises de la radio, 1940), v níž se také objevil v roli sebe samotného. Nebyla to ale úplně první role, před kamerou debutoval již krátce předtím v komedii NA SOUŠI (Sur le plancher des vaches, 1939). Mezitím navázal bohatou spolupráci s herečkou Jane Sourza (1902-1969), zvláště populární byla jejich série jejich skečů Na lavičce, která se později dočkala i filmové podoby (NA LAVIČCE – Sur le banc, 1954). Za války hrál Raymond Souplex v Théâtre 10 heures, účinkoval také v rozhlase, jeho odvážná satira mu ale vynesla nepříjemnou pozornost orgánů německé okupační správy.

S filmem spolupracoval více až v padesátých letech, kdy jich točil i několik ročně, objevoval se v různých žánrech a v nestejně velkých rolích. Velkou příležitostí pro něj byla úloha pana Paula v Clouzotově mezinárodně ceněném snímku MANON (1949), vyjma několika dalších filmů zasazených do historického prostředí (ROZKOŠNÁ CAROLINE – Caroline chérie, 1951; KDYBY MI VERSAILLES VYPRÁVĚLY – Si Versailles m´était conté, 1953) je však jeho filmografie té doby poskládána z průměrných a dávno zapomenutých titulů. Výjimku tvoří již zmíněná komedie NA LAVIČCE (1954), v níž s Jane Sourza vytvořil ústřední pár bezdomovců, znovu pak spolu hráli ve filmu MRKVE JSOU VAŘENÉ (Les carottes sont cuites, 1955). Jednu z mála dalších hlavních rolí dostal v kriminálce IDENTITÉ JUDICIAIRE (1951), v níž hrál policejního komisaře Basquiera.

Právě role komisaře Basquiera se stala předobrazem k nejslavnější Souplexově postavě, jíž byl komisař Bourrel v kriminalistickém seriálu POSLEDNÍCH PĚT MINUT (Les cinq dernieres minutes). Jednu z hlavních postav vyšetřujícího policisty hrál Souplex v 56 dílech (seriál se vysílal v letech 1958-1973). Příležitostně se znovu objevoval i ve filmu (HLÍDKA, KTERÁ ZASPALA – La sentinelle endormie, 1966), do konce šedesátých let vystupoval i na různých pařížškých jevištích. Raymond Souplex zemřel následkem rakoviny plic v listopadu 1972 ve věku 71 let, a přestože zmíněný seriál měl ještě připravená pokračování, tvůrci od dalšího natáčení upustili. Raymondova dcera Perette Souplex (*1930) je též herečkou, ve filmu i v televizi se s otcem často setkávala.

Autor: argenson

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Události (1993) [TV pořad]

19:00 - 19:56

35 minut již uběhlo
21 minut zbývá do konce

ČT2 - Přiložte na ohně!

19:15 - 19:40

20 minut již uběhlo
5 minut zbývá do konce

NOVA - Televizní noviny (1994) [TV po...

19:30 - 20:20

5 minut již uběhlo
45 minut zbývá do konce

Prima - Hlavní zprávy (2020) [TV pořad...

18:55 - 19:40

40 minut již uběhlo
5 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Raymond Souplex

Souplex Raymond

Naposled navštívené:
Raymond Souplex

Souplex Raymond