Zari

Vlasta Baránková

Povolání:
Národnost:
Věk:
80
Narození:
4.11. 1943, Mokrá u Brna, Protektorát Čechy a Morava
Životopis (biografie) / Informace:
Malířka, grafička a ilustrátorka Vlasta Baránková se narodila 4.11.1943 v Mokré u Brna.

Studium na Střední uměleckoprůmyslové škole /SUPŠ/ v Brně studovala u profesora K. Langera a ukončila jej v roce 1961. Zpočátku byla zaměstnána jako výtvarník ve vývoji hraček a drobných uměleckých předmětů, později v brněnském loutkovém divadle, nakonec jako grafička ve výtvarném oddělení Kulturního domu v Brně.

Po nějakou dobu pracovala v oblasti animovaného filmu a novinové typografie.Byla členkou brněnské výtvarné skupiny “7“. V roce 1969 odchází do svobodného povolání, pohybuje se v oblasti grafického designu, výstavní grafiky, typografické úpravy knih a časopisů, ve větší míře se také věnuje volné tvorbě. Se skupinou “7“ poprvé vystavuje svoji volnou tvorbu. Malbou se vážně začíná zabývat až v roce 1983.

V roce 1973 ilustruje svoji první knížku pro brněnské nakladatelství Blok, v průběhu dalších let pak spolupracuje s dalšími nakladatelstvími. Doposud ilustrovala více než 60 knižních titulů, z nichž asi čtvrtina byla vydána v zahraničí.

Svou tvorbu prezentovala na desítkách výstav u nás i v zahraničí, a její práce jsou zastoupeny v mnoha galerijních i soukromých sbírkách.

Na přelomu let 1989/90 se stala jedním ze zakládajících členů sdružení výtvarných umělců a teoretiků TT KLUB Brno. Je členkou Klubu ilustrátorů dětské knihy v Praze. Vytvořila pro Slovenskou televizi Bratislava seriál Večerníčků ve Zlínském filmovém studiu - 1985 a v Anifilmu Praha - 1993 a 1994, dále pak večerníčkový seriál Lískulka /1998, rež. Nataša Boháčková/.



Erkul

Autor: Erkul

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Vlasta Baránková

Baránková Vlasta

Jaroslava Fusová

Fusová Jaroslava

Kytice

Kytice
Kytice

Naposled navštívené:
Vlasta Baránková

Baránková Vlasta

Jaroslava Fusová

Fusová Jaroslava

Kytice

Kytice
Kytice