Zari

Renée Faure

Povolání:
Národnost:
Narození:
4.11. 1918, Paříž, Francie
Úmrtí:
2.5. 2005, Clamart, Francie
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Datum narození francouzské herečky Renée Faure se tak trochu podle informací, které jsem získávala, liší. Podle zdroje známého listu „Le Figaro“ se narodila 14. 9. 1918, ovšem podle listu „Le Monde “ a internetových databází zase dne 14. 4. 1919 v Paříži. Nicméně se tato herečka narodila podle rodného listu do velmi dobře situované, ba přímo bohaté buržoazní rodiny dne 4. 11. 1918 údajně přesně ve 20,00 večer. Otec byl lékařem, a současně ředitelem prominentní nemocnice Laribosiére v Paříži. Renée se dostalo možnosti studovat na nejlepších školách, a studium zakončila v Maison de la Legion d'Honneur v Saint-Denis, bakalářským titulem.

To, že se poté rozhodla pro kariéru herečky a studiu na pařížské konzervatoři, byl sice zpočátku pro rodinu šok, protože oba rodiče byli velmi konzervativní, z takzvané staré školy, která měla o povolání hereců jiné představy a názory, a toto povolání bylo považováno za nepřijatelné pro někoho z takovéto společenské vrstvy.

Renée měla na štěstí velmi dobré učitele - André Brunota a Reného Simona, a velkým povzbuzením bylo vítězství v roce 1936 na kombinovanou roli v tragikomické hře a baletu - Psyché podle J. B. Moliéra. O rok později již byla přijata do Comédie-Francaise, a stálou členkou tohoto věhlasného tělesa se stala v roce 1942.

Renée Faure byla poměrně univerzální herečka, takže v jejím rejstříku byly role komické, dramatické a mezi její oblíbené autory patřil A.P. Čechov, Mauriac, von Schiller, George Bernanos, nebo J.B. Moliére. A těmito velikány divadelního dramatu měla možnost ztělesňovat krásné a zajímavé role.

Faure byla pochopitelně se svými zkušenostmi přínosem pro francouzský film, a před kamerou se začala objevovat od roku 1941 v L´Assassinat du Pére Noél, Le Prince charmant, Les Anges du Montfort role Anne-Marie Lamaury, nebo o velikém rebelovi Villonovi - François Villon, v roli Katherine de Vauselles. V roce 1943 hrála v prvním filmu Luca Bressona spolu s Jeanem Gabinem - Des jeunes filles dans la nuit.

Stala se manželkou Christiana Jacqua, a právě z tohoto období se stala známou ve filmech: Sortiléges, nebo Věznice Parmská v roli Clelie Conti, po boku Gérarda Phillipa z roku 1948.

Pokračovala v divadle, a o něco později si našla místo i do televizního studia. Mezi její poslední filmové role bych řadila v roce 1992 - L' Inconnu dans la maison, 1997 La Vie intérieure, a roli Eugénie v: Homére, la Derniére Odyssee z roku 1998. Z TV seriálů např. v roce 1999 seriál - Policie.

Renée Faure byla vyznamenána řádem Čestné legie. V Cannes na filmovém festivalu zasedala na místě porotce. Zemřela 2. 5. 2005 v Hauts de Seine ve věku 86 let.


Marta Holubová-clara.bow

Autor: clara.bow

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Renée Faure

Faure Renée

Naposled navštívené:
Renée Faure

Faure Renée