Zari

Christine Baranski

Povolání:
Rodné jméno:
Christine Jane Baranski
Známá jako:
Chris Charney
Národnost:
Věk:
72
Narození:
2.5. 1952, Buffalo, New York, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Velmi dlouho a velmi tvrdě musela Christine Baranski, která se narodila 2.května 1952 jako Christine Jane Baranski v Buffalu pracovat, než se prosadila ve filmové a hudební kariéře. Její předkové pocházeli z Polska, matka redigovala polské noviny, prarodiče byli polští divadelníci. Christine studovala na Julliard School of Music a poté v New Yorku studovala herectví s Michaelem Howardem.
V dětství účinkovala v epizodních rolích několika seriálů jako např. Flipper (Můj přítel delfín,1967) nebo The Brady Bunch (1970).
Po ukončení školy začala pracovat v oblastních divadlech a povedlo se ji prorazit na Brodwayi v roce 1980 ve hře Hide & Seek. A prosazovala se více. Získala dvě ceny Tony za nejlepší herečku a to v roce 1984 za hru Toma Stopparda „The Real Thing a v roce 1989 za hru Neila Simona „Rumors“. Za hru Toma Stopparda získala i cenu Drama Desk, další byla za hru Lips Together, Teeth Apart od Terrence McNallyho. Na Brodway patřila a patří mezi často obsazované herečky, velký úspěch jí přinesla role paní Lovettové v muzikálu Sweeney Todd v nastudování Kennedy Center. Na Broadwayi nejen hraje (Hurlyburly, The House of Blue Leaves, Rumors, Regrets Only, Nick & Nora), ale v poslední době i produkuje.
Hraní ve filmech a seriálech vyplynulo automaticky díky branži, ve které se pohybuje, po několika pokusech typu Nemocný láskou ( Lovesick, režie Marshall Brickman,1983), se více uvedla v roli Maxičky v komedii Koumáci ( Crackers, režie Louis Malle, 1984).
Delší dobu vydržela u vedlejších rolí ve známějších filmech typu Orlové práva ( Legal Eagles, režie Ivan Reitman 1986), 9 a půl týdne (Nine 1/2 Weeks, režie Adrian Lyne, 1986) ,Sukničkář ( The Pick-up Artist, režie James Toback, 1987) nebo Zvrat štěstěny (Reversal of Fortune, režie Barbet Schroeder, 1990). U nás jsme ji mohli vidět druhém díle černé komedie Addamsova rodina ( Addams Family Value, režie Barry Sonnenfeld, 1993), Nezvaném hostu (The Ref, režie Ted Demme, 1994) a v Ptačí kleci režiséra Mikea Nicholse z roku 1996). Pritoritní pro ni zůstávalo divadlo a především Broadway.
Občas se Christine objevila i v seriálech – Právo a pořádek ( Law & Order, 1991 a 1994), Frasier (1999, nominace na Emmy) a především v seriálu Cybill, kde v roli Maryanny Thorpe sekundovala hlavní hvězdě Cybill Shepherd po tři roky – 1995 – 1998, dvakrát byla za tuto roli nominována na Zlatý globus.
Do konce tisíciletí stihla ještě roli ve Správné dvojce II. (Odd couple, režie Howard Deutch , 1998) Nebezpečných známostech (Cruel Intentions, režie Roger Kumble, 1999) a komediální Trhák pana Bowfingera (režie Frank Oz, 1999).
Svůj komediální talent projevila v roli Marty Kdovíjaké v podprůměrné komedii Grinch z roku 2000 ( režie Ron Howard), ale o dva roky později už hrála po boku velkých hvězd a navíc v muzikálu Chicago ( režie Rob Marshall). Bohužel mezitím opět stihla hrát v podprůměrném titulu Guru (režie Daisy von Scherler Mayer, 2002). Pokud se podíváme na filmografii Christine, tak to vypadá, jakoby schválně střídala různé role v různých typech filmů a to s velmi rozdílným úspěchem, na jeden skvělý film, další podprůměrný (např. Našli mě naši, Relative Strangers, režie Greg Glienna,2006), přitom na Brodwayi vykazovala a vykazuje velmi stabilní a kvalitní kariéru.
Ve filmu se jí taky dlouho nedařilo propojit její muzikální a pěvecké schopnosti s plátnem než přišlo Chicago a až o několik let později Mamma Mia (režie Phyllida Lloyd, 2008). Jestli do té doby nikomu nic její jméno neříkalo, po boku Meryl Streep odehrála a odzpívala svoji roli Tanyi s humorným nadhledem a definitivně se zapsala do paměti všech filmových diváků, kteří o Broadwayi zatím jenom slyšeli. Po úspěchu muzikálu Mamma mia hostovala ve třech epizodách seriálu Škaredá Betty ( 2009) a ve dvou epizodách v Teorii velkého třesku (2009), za něž obdržela nominaci na televizní cenu Emmy. Od roku 2009 hraje Christine jednu z hlavních rolí v seriálu Dobrá manželka, oceněném Zlatým glóbem 2010 pro Juliannu Margulies v hlavní roli, spolu s tím stihla odehrát roli v dalším průměrném snímku, který proběhl nedávno našimi kiny - Exmanželka za odměnu (režie Andy Tennant, 2009).

Co se týče jejího soukromého života, dne 15. října 1983 si vzala svého přítele Matthewa Cowlese a jsou spolu dodnes. Spolu mají dvě dcery – Lily Cowles (narozena 1987) a Isabel Cowles (narozena 1984). Je zajímavostí, že jejich dcery vyrůstaly bez televize, protože Christina neschvaluje sexuální a násilnický obsah pořadů v televizi. Dcera Lily studovala na Princetownu v New Jersey.

Autor: Frolíček

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Nemocnice na kraji města (1977...

14:55 - 15:55

0 minut již uběhlo
60 minut zbývá do konce

ČT2 - Tajemství královských paláců

14:40 - 15:25

15 minut již uběhlo
30 minut zbývá do konce

NOVA - Mentalista (2008) [TV seriál]

14:35 - 15:30

20 minut již uběhlo
35 minut zbývá do konce

Prima - Policie v akci (2017) [TV pořa...

14:30 - 15:30

25 minut již uběhlo
35 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Christine Baranski

Baranski Christine

Zázračný nos

Zázračný nos
Zázračný nos

Naposled navštívené:
Christine Baranski

Baranski Christine

Zázračný nos

Zázračný nos
Zázračný nos