Zari

Rubén Blades

Povolání:
Rodné jméno:
Rubén Blades Bellido de Luna
Věk:
76
Narození:
16.7. 1948, Panama City, Panama
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Rubén Blades se narodil 16. července roku 1948 v Panama City, Panama. Jeho matka byla Anoland Diaz (toto jméno bylo její umělecké - původně se jmenovala Bellido de Luna) - nepříliš známá kubánská pianistka, zpěvačka a herečka. Rubéna otec byl Ruben Dario Blades - velmi nadaný sportovec, bubeník a pozdější student Federálního úřadu pro narkotika ve Washingtonu. Také stojí o zmínění Rubéna pra-strýc (ze strany matky) Juan de Luna Bellido, který byl jedním z hlavních představitelů revolučního hnutí proti Španělsku a později se stal publicistou a spisovatelem.

Rubén Blades vystudoval střední školu FANIA RECORDS, kde vystudoval také vysokou školu. Poté se stal zpěvákem (což měl v rodině), skladatelem, advokátem, hercem a trochu i politikem. V hudbě propagoval hlavně žánry Afro-Cuban a Latin jazz. Jeho nejznámějším hitem (a že jich bylo hodně) se stala píseň Pedro Navaja (píseň o loupežnících a smrti). Také vystudoval dvě právnické fakulty - konkrétně University of Panama a Harvard Law School (dostudoval v roce 1974).

Po vystudování právnické školy se Rubén Blades přestěhoval - společně se svou rodinou - do Spojených států do Miami ve Floridě, než se přestěhoval do New York City. Tam rozjel svůj hudební talent s pomocí Fania Records (nadaný zpěvák). Poté také spolupracoval se zpěváky Ray Barretto a Larry Harlow. Brzy na to se dal do hromady s hudebníkem Willie Colón, se kterým také nazpíval několik alb. Rubén se ovšem velmi proslavil až v roce 1977
svou písní Metiendo Mano. Tu si poté zvolil jako svou neoficiální kampaň, když se ucházel o místo prezidenta Panama. Rubén se dále proslavil albem - které nazpíval s Williemem Colónem - Tite Curet Alonso, kde se zabýval krutým zacházením s domorodými kmeny. Tento hit se proslavil ve všech možných částí Karibiku. Poté ještě složil mnoho dalších písní - např. jeho album - opět nazpívané s Williemem Colónem - Siembra, se stalo světovým rekordem: bylo prodáno až 25 000 000 kopií a všechny jeho písně se stali hity všude po Latinské Americe.

Blades poté přestal být spokojen s Fania, ovšem kvůli smlouvě pro ně musel nazpívat ještě několik dalších alb. Poté se přidal ke skupině Elektra, se kterými nazpíval např. album Escenas a Antecedente, které vyhrálo cenu Grammy Award.
V roce 1982 dostal Rubén Blades svou první hereckou roli ve filmu The Last Fight, kde ztrvátnil zpěváka. V roce 1985 získal ocenění za roli v nezávislém filmu
Crossover Dreams. Jeho první dokumentární film byl vytvořen v roce 1985 - Return of Ruben Blades. Dále se mihl v mnoha filmech a snad jedna z jeho nejslavnějších rolí je role Dannyho z filmu Predátor 2 (1990). V roce 1988 získal druhou cenu Grammy Award za album Nothing But the Truth.

Rubén Blades aktuálně žije v San Juan, Puerto Rico.

Autor: konai

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Rubén Blades

Blades Rubén

Naposled navštívené:
Rubén Blades

Blades Rubén