Zari

Charles Dance

Povolání:
Rodné jméno:
Walter Charles Dance
Národnost:
Věk:
77
Narození:
10.10. 1946, Redditch, Worcestershire, Anglie
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Charles vyrůstal v rodině jako syn inženýra a číšnice. Vystudoval grafický design na Plymouth College of Art a na Leicester College of Art. V jednom divadle vypomáhal stavěním kulis a začal se hlouběji zajímat o herectví. Počátkem 70. let se přidal ke kočovné divadelní společnosti a účinkoval na různých provinčních scénách. Stal se členem Royal Shakespeare Company v letech 1975 – 80, kde hrál v Hamletovi role Fortinbrase a Renalda, Catesbyho v Richardovi III., Lancastera v Jindřichovi IV., Olivera v Jak se vám líbí, a titulní postavy v Jindřichovi V., a v Koriolanovi.

V té době se již uplatňoval v TV, kde se proslavil rolí seržanta Guye Perrona v seriálu Perla v koruně o posledních letech britské koloniální nadvlády v Indii. Na počátku 80. let si zahrál v "bondovkách" epizodní role: Špión, který mě miloval a Jen pro tvé oči. Velkou příležitost dostal v postavě milence britské odbojářky (Meryl Streepová), v psychologickém dramatu Víc než dost, hollywoodský režisér D. W. Griffith přijme do svých služeb bratrskou dvojici zručných řemeslníků ve filmu Dobrý den, Babylónie od režisérů Tavianových.

Ztělesnil také aristokratického playboye, který se stane obětí vraždy ve filmu Velký podvod, popisující známý skandál britské smetánky v Nairobi na začátku 40. let, anglického archelóga, jeden ze skupiny cizinců, o jejichž bouřlivých vztazích na řeckém ostrově pod tureckou nadvládou vypráví drama Pascaliho ostrov.

Více se zaměřoval na role padouchů (Zlaté dítě, Čínský měsíc, Poslední akční hrdina). Jako host se mj. objevil v TV seriálech (Profesionálové, Neuvěřitelné příběhy). V televizi vytvořil jednu ze svých nejlepších úĺoh - titulní postavu ve Fantómovi opery. Jako režisér debutoval v roce 2004 přepisem povídky Dámy v levanduli.

Na konci roku 2000 se představil na jevišti londýnského Lyric Theater po boku Jessicy Langeové v dramatu O’Neilliho Cesta dlouhého dne do noci.

Dále hrál v titulech: Vetřelec 3 (1992), Vesmírní trakeři (1997), Tmavomodrý svět (2001), Až na konec světa (2005), Slečna Marplová (2006).

Autor: jarda53

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Charles Dance

Dance Charles

Frank McGlynn

McGlynn Frank

The First Legion

The First Legion
The First Legion

Sydnee Steele

Steele Sydnee

Chris Morris

Morris Chris

Naposled navštívené:
Charles Dance

Dance Charles

Frank McGlynn

McGlynn Frank

The First Legion

The First Legion
The First Legion

Sydnee Steele

Steele Sydnee

Chris Morris

Morris Chris