Zari

Hilary Swank

Rodné jméno:
Hilary Ann Swank
Národnost:
Věk:
50
Narození:
30.7. 1974, Bellingham , Washington , USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Narodila se 30. července 1974 ve Washingtonu. Už jako dítě hrála v divadelních představeních, zároveň byla velice talentovanou sportovkyní. Vynikala především v gymnastice a plavání. U divadla debutovala v adaptaci slavné Knihy džunglí v pouhých devíti letech. Když jí bylo šestnáct, rozhodla se pro herectví a odjela proto do Los Angeles. Zprvu dostávala jen malé roličky v tv seriálech a sitcomech, za všechny bych jmenoval například Harry a Hendersonovi, Bolesti dospívání nebo Městečko Evening Shade.
Ve filmu se poprvé mihla v celovečerní hororové komedii Buffy – zabíječka upírů v roce 1992. O dva roky později dostala poprvé šanci zazářit v hlavní roli. I díky svému sportovnímu nadání byla obsazena do hlavní role komedie Nový Karate Kid. Film ale celkem propadl, a tak neměla Hilary vzhledem ke své kariéře příliš dobré vyhlídky. V roce 1997 však na sebe upozornila tím, jak dobře ztvárnila roli svobodné matky v seriálu Beverly Hills 90210.
Největší zvrat v kariéře, který ji vystřelil do hvězdné společnosti, však přišel v roce 1999. Hilary dostala hlavní roli v nezávislém dramatu Kluci nepláčou. Ve snímku famózně zahrála postavu venkovské dívky Teeny Brandonové, která se díky své lesbické orientaci začala vydávat za chlapce, přičemž kvůli tomu byla posléze brutálně znásilněna a zabita. Hilary posbírala za tuto roli celou řadu cen, včetně Oscara a Zlatého glóbu.
Od té doby je Hilary jednou z nejžádanějších hollywoodských hereček, zahrála si například ve filmech Téměř dokonalý zločin s Keanu Reevesem, Aféra s náhrdelníkem, Jádro nebo v kriminálním thrilleru Insomnia s Al Pacinem a Robinem Williamsem.
Další obrovský úspěch přišel v roce 2004. Herec a režisér Clint Eastwood si ji vyhlédl pro hlavní roli boxerky Maggie ve svém veleúspěšném snímku Million Dollar Baby. V přípravě na roli musela Hilary přibrat 10 kilo svalové hmoty, prošla intenzivním tréninkem v jehož rámci musela polykat syrové ryby a zapíjet je vaječnými bílky. V samotném filmu pak předvedla naprosto strhující výkon, jeden z nejlepších ve filmové historii, a podruhé v kariéře tak obdržela jak Oscara, tak Zlatý glóbus. Co se osobního života týče, Hilary je od roku 1997 vdaná za herece Chada Lova.

Autor: nash

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Výsledky losování Šťastných 10...

23:49 - 23:50

0 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

ČT2 - Moulin Rouge

22:50 - 00:50

59 minut již uběhlo
61 minut zbývá do konce

NOVA - Mentalista (2008) [TV seriál]

23:40 - 00:40

9 minut již uběhlo
51 minut zbývá do konce

Prima - Ano, šéfe! (2009) [TV pořad]

23:40 - 00:45

9 minut již uběhlo
56 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Hilary Swank

Swank Hilary

Můj táta se umí smát

Můj táta se umí smát

Naposled navštívené:
Hilary Swank

Swank Hilary

Můj táta se umí smát

Můj táta se umí smát