Zari

Donald Crisp

Rodné jméno:
George William Crisp
Národnost:
Narození:
27.7. 1882, Bow, Londýn, Anglie
Úmrtí:
25.5. 1974, Van Nuys, Kalifornie, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Anglický herec Donald Crisp - George William Crisp, se narodil 27. 7.1882 v Londýně v části Bow, Anglie. Donaldovými rodiči byli James a Elizabeth Crispovi. Donald měl tři starší sestry a po něm přišla na svět ještě Louisa, měl také bratry Jamese Johna a Marka, takže byli skutečně velmi početná rodina. Je známo, že Donald graduoval na universitě v Oxfordu.

Během 1. světové války se několikrát setkal se začínajícím mladým politikem Winstonem Churchillem, a mimo to je o něm známo, že po návratu z jižní Afriky, kde bojoval v búrské válce s britskou armádou, se zapojil do práce ve zpravodajském oddělení. Během 2. světové války už vstoupil do bojů po boku americké armády v hodnosti plukovníka.
Co se týká Donaldovy kariéry herce nastoupil už v roce 1910 do divadla, kde nejdříve pracoval jako jevištní mistr, pro konferenciéra, baviče, skladatele, režisera Georga M.Cohana.V té době se také setkal při práci v zákulisí s hercem D.W.Griffithem, se kterým se vypravili o něco později – 1912, do USA, aby začali natáčet první filmy v Hollywoodu. Na cestu do Států, a pro počáteční nejtěžší začátky si tehdy vypůjčil peníze od manžela sestry Louisy – Georga Needhama.

Crisp pracoval jako Griffithův asistent, a to několik let, ale celá situace v něm umocňovala přání stát se svým vlastním pánem a především ho velmi zajímala režijní práce. Nakonec se mu jeho přání vyplnilo a on natočil 70 filmů. Nejznámější herečkou z tohoto období v jeho režii byla Mary Astor. Pravdou je, že nebyl ani špatný producent, a brzy se stal díky svým schopnostem, a to nejen ve filmovém průmyslu i vlivným členem představenstva Bank of America, a to na několik desítek let.

Výborným hercem byl Donald Crisp také, a tak jen namátkou několik rolí – v Jezabel, Dawn Patrol, Oklahoma Kid, ve The Sea Hawk – Pán sedmi moří, po boku Errola Flynna a Olivie de Havilland si zahrál Sira Burlessona, nebo otce Morgana v dramatu - Bylo jednou Zelené údolí - How Green Was My Valley – 1941, Dobrodružství Marca Twaina, Nacional Velvet, nebo po válce v roce 1947 western Ramrod – v roli šerifa Crewa.

Donald byl dvakrát ženatý. Poprvé s Marií Stark 1917-1918, a po druhé s Jane Murfin 1932-1944, obě manželství byla bezdětná.

Donald Crisp režíroval 72 filmů, 3 filmy produkoval, a jako herec se objevil ve 173 filmech. Jeho posledním hereckým příspěvkem byl snímek z roku 1963, kde si zahrál dědu Spencera – ve Spencer´s Mountain, hereckými partery byli Maureen O´Hara a Henry Fonda. Crisp zemřel 25. 5. 1974 ve Van Nuys v California, ve věku 82 let, když byl přepaden, zbitý a oloupen. Po převozu do nemocnice na následky těžkých ran zemřel.

Marta Holubová-clara.bow

Autor: clara.bow

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Komisař Montalbano (1999) [TV ...

23:50 - 01:45

66 minut již uběhlo
49 minut zbývá do konce

ČT2 - Souboj titánů

00:50 - 01:45

6 minut již uběhlo
49 minut zbývá do konce

NOVA - Mentalista (2008) [TV seriál]

00:40 - 01:40

16 minut již uběhlo
44 minut zbývá do konce

Prima - Policie v akci (2017) [TV pořa...

00:45 - 01:45

11 minut již uběhlo
49 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Donald Crisp

Crisp Donald

 Calamity Jane

Calamity Jane

Naposled navštívené:
Donald Crisp

Crisp Donald

 Calamity Jane

Calamity Jane