Zari

Josef Kobr

Povolání:
Národnost:
Narození:
9.9. 1920, Kladno, Československo
Úmrtí:
10.5. 1999, Ostrava, Česká republika
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Českému herci, kabaretnímu a estrádnímu komikovi, konferenciéru a moderátorovi Josefu Kobrovi bylo hornické prostředí souzeno po celý život - narodil se 9. září 1920 v Kladně a po krátkém působení v pražské Uranii a posléze i Městském divadle Kladno, začíná od roku 1947 působit jako operetní herec a režisér v ostravském Státním divadle, respektive Divadle Jiřího Myrona. Tam zakotvil natrvalo a stal se výraznou ostravskou hereckou figurku, jenž proslula, mimo jiné, především svým vypravěčským uměním a originální lidovou komikou.

K filmování se poprvé dostal díky epizodní roličce závodníka ve filmu Dědeček automobil. Ztvárnil povícero rolí v různých filmech (Tři přání, Začít znovu, Strakatí andělé, Neklidnou hladinou, Kopytem sem, kopytem tam, Křižovatky), největší popularitu mu však přinesla komická postava svérázného kapelníka hornické dechovky v Dietlově seriálu Dispečer a ... Naposledy se pak na plátně objevil v okupační komedii Stůj, nebo se netrefím.

Josef Kobr byl však především divadelní herec, výborný muzikant i zpěvák a také humorista každým coulem. Své zážitky z divadelních prken shrnul do knížky hereckých vzpomínek "Smějeme se s Josefem Kobrem". Její spoluautor Petr Šiřina v předmluvě podotýká:

"Déle než čtyřicet let se Josef Kobr svým herectvím podílí na utváření ostravské divadelní historie. Za tu dobu vytvořil téměř dvě stovky rolí, jimiž rozdával úsměvy a radost všem, kteří si ho jako herce oblíbili."

Životní osud oblíbeného herce se naplnil v Ostravě 10. května roku 1999.

Autor: green-tea

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Josef Kobr

Kobr Josef

Jean-Paul Muel

Muel Jean-Paul

Eva Husson

Husson Eva

Jan Fedder

Fedder Jan

Naposled navštívené:
Josef Kobr

Kobr Josef

Jean-Paul Muel

Muel Jean-Paul

Eva Husson

Husson Eva

Jan Fedder

Fedder Jan