Zari

Nina Foch

Povolání:
Rodné jméno:
Nina Consuelo Maud Fock
Národnost:
Narození:
20.4. 1924, Leyden, Holandsko
Úmrtí:
5.12. 2008, Los Angeles, Kalifornie, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
„Věřte tomu nebo ne, výuka mladých, zajímavých a dychtivých lidí je to nejlepší, co dělám. Mám pocit, že to je to nejúspěšnější, co jsem ve svém životě kdy dělala..." Nina Foch.

Americká herečka Nina Foch – Nina Consuelo Maud Fock, se narodila v holandském Leydenu dne 20. 4. 1924, do známé umělecké rodiny. Otec Dirk Fock byl dirigent a proslulý hudební skladatel a matka herečka němého filmu a divadelní umělkyně Consuelo Flowerton, která hrála i s pověstným Rudolfem Valentino.

Rodiče se rozvedli, když byla malá, a protože měla matka dobré známé a k tomu umělecké konexe ve Státech, přestěhovala se s Ninou do New Yorku, kde jí přihlásila do hudební a dramatické školy. Její talent podporovala především ve hře na koncertní piano. Nina však vynikala i v sochařství a malířství, a konečné vzdělání získala na American Academy of Dramatic Arts, kde mimo jiné studovala drama podle „Metody“ Leo Strasberga a Stelly Adler, kteří byli jakousi novodobou modlou pro všechny dramatické umělce.

Nina vyrostla na dívku do poměrně neobvyklé výšky 176 cm, krásná, chladná blondýnka, která začala natáčet ve filmech tajemných, mysteriozních, kriminálních a dramatických. Debutovala u spol. Columbia vedle „ďábelského“ Bely Lugosiho v horroru Návrat upíra – The Return of Vampire 1944. V životopisném filmu o Chopinovi hrála i na klavír, a naprosto bravurně jednu z jeho skladeb ve snímku - A Song Rimember 1945, nebo ve filmu - My Name is Julia Ross, ocenili diváci její výkon během promítání bouřlivým potleskem. Pro Columbia natočila poslední film v roce 1949 s názvem - Johny Allegro, kdy jí končila smlouva.

Nině byla nabídnuta divadelní práce na Broadwayi v hitové komedii - John Loves Mary v roce 1947, nebo to byla role Hermie ve Večer tříkrálový. Byla také nějaký čas členkou American Shakespeare Festival ve Stratfordu, a její vskutku parádní rolí byla Katka ve Zkrocení zlé ženy. Další práci získala v televizi, a MGM jí nabídla v roce 1951 vedlejší roli v muzikálu – Američan v Paříži - An American in Paris s Genem Kelly a Leslie Caronovou. Získala také nominaci na Oscara za drama - Executive Suite rok 1954. V šedesátých letech hrála v historických filmech jako – Desáté přikázání - The Ten Commandments a Spartacus v roce 1960, s Kirkem Douglasem, Jean Simmonds a Peterem Ustinovem.

Nina byla třikrát vdaná 1954 - 1959 za Jamese Liptona, 1959 - 1963 za Denise Brita a měli spolu syna Dirka, který se stal později lékařem, a za Michaela Dewella 1967 - 1993, kdy se rozvedli.

V pozdějších letech už Nina Foch nepůsobila tolik před kamerou, ale stala se velmi uznávanou učitelkou herectví se zaměřením na divadlo. Byla také členem fakulty Amerického filmového institutu.

V televizních filmech a seriálech hrála mj. v Colombo, Bull, Navy CIS. Nejvíc si podle jejich slov vážila výuky a předávání hereckých zkušeností na škole, kde učila téměř 40 let. V den herecké výuky 4. 12. se jí udělalo špatně, byla převezena do nemocnice, kde druhý den 5. 12. 2008 zemřela na komplikace krvácení do mozku a myelodysplasie ve věku 84 let.

Marta Holubová-clara.bow

Autor: clara.bow

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Nina Foch

Foch Nina

Dračí sémě (Dragon Seed)

Dračí sémě
Dragon Seed

Naposled navštívené:
Nina Foch

Foch Nina

Dračí sémě (Dragon Seed)

Dračí sémě
Dragon Seed