Zari

Karel Dostal

Povolání:
Národnost:
Narození:
14.3. 1884, Nymburk, Rakousko-Uhersko
Úmrtí:
1.3. 1966, Praha, Československo
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Karel Dostal se narodil 14. března 1884 v Nymburce. Byl synem herečky Národního divadla Marie Horské a bratr herečky Leopoldy Dostalové a režiséra a spisovatele Adolfa Dostala. Po absolvování České reálky v Praze studoval čtyři semestry na filosofické fakultě Univerzity Karlovy. Příležitostně hrával ochotnicky divadlo a v roce 1904 účinkoval proprvé profesionálně ve Smíchovské Aréně. Po absolvování Vysoké školy divadelního umění E. Reichera v Berlíně působil v Německu a Rakousku. V roce 1915 byl povolán do armády a na italské frontě zraněn. Těsně před koncem války se stal členem Nového vídeňského divadla. Svoji dráhu v Čechách začal v Českých Budějovicích, kde se stal prvním ředitelem tamního divadla (1919 - 1920). V roce 1920 přijal funkci šéfa činohry Slovenského národního divadla v Bratislavě, ale nenastoupil tam a stal se režisérem a hercem činohry Vinohradského divadla (1920 - 1922). Odtud vedla jeho cesta do Národního divadla, kde působil v letech 1922 - 1955. Zde byl šéfrežisérem činohry, členem poradního sboru činohry nebo náměstkem šéfa činohry. Mimo práci v Národním divadle režíroval také v Městských divadlech pražských a v letech 1958 - 1959 vedl činohru divadla v Pardubicích. Jako režisér se snažil po vzoru německého divadla vnášet do toho našeho vysokou úroveň jevištní řeči a stylovou určitost pohybu. Stal se jednou z vůdčích režisérských osobností českého divadla meziválečného a válečného období. Vybíral si převážně hry s vážnou tématikou, ať už to byly hry filosoficky podnětné nebo politicky zaměřené, což činil především v době narůstající hrozby nacismu. Jeho inscenace Čapkových her Bílá nemoc, Matka a R.U.R. v letech 1937 - 1939 se staly brzy legendami. Dostal byl také výborným hercem, který se uplatnil jak v divadle, tak ve filmu od třicátých až do konce padesátých let 20. století. Zemřel 1. března 1966 v Praze.

Autor: Snape

Životopis (biografie) / Informace:
Pocházel z prostředí ovlivněného divadlem. (Matka - herečka Marie Horská, sestra - herečka Leopolda D., bratr - režisér a spisovatel Adolf D.). Po ochot. začátcích hrál poprvé na profesionální scéně v r. 1904. Do r. 1919 studoval a hrál v Německu. Byl prvním ředitelem stálého divadla v Č.Budějovicích (1919-20), herecem a režisérem VD (20-2). V l. 22-55 byl vedoucí režisérskou osobností ND. V 50. letech režíroval v MDP a vedl činohru v Pardubicích. V mládí psal poezii a po léta v odborných časopisech publikoval články a úvahy o divadle
a div.režii. Filmové herectví nebylo v centru jeho uměleckých zájmů, přesto během let sehrál několik výrazných menších rolí.

Životopis (biografie) / Informace:
Pocházel z prostředí ovlivněného divadlem. (Matka - herečka Marie
Horská, sestra - herečka Leopolda D. (->), bratr - režisér
a spisovatel Adolf D.). Po ochot. začátcích hrál poprvé
na profesionální scéně v r. 1904. Do r. 1919 studoval a hrál v
Německu. Byl prvním ředitelem stálého divadla v Č.Budějovicích
(1919-20), herecem a režisérem VD (20-2). V l. 22-55 byl
vedoucí režisérskou osobností ND. V 50. letech režíroval v MDP
a vedl činohru v Pardubicích. V mládí psal poezii a po léta
v odborných časopisech publikoval články a úvahy o divadle
a div.režii. Filmové herectví nebylo v centru jeho uměleckých
zájmů, přesto během let sehrál několik výrazných menších rolí.

Autor/Zdroj: /Sber

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Karel Dostal

Dostal Karel

Martin Begley

Begley Martin

Osudný útěk (Children of Fortune)

Osudný útěk
Children of Fortune

Naposled navštívené:
Karel Dostal

Dostal Karel

Martin Begley

Begley Martin

Osudný útěk (Children of Fortune)

Osudný útěk
Children of Fortune