Zari

Zdeněk Žák

Povolání:
Národnost:
Věk:
72
Narození:
9.6. 1952, Praha, Československo
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Herec Zdeněk Žák se narodil v roce 1952 v Praze do neherecké rodiny. Pan otec byl nástrojař a ten si přál, aby synek šel v jeho stopách. Jemu se moc nechtělo, radši by byl lesník nebo myslivec, žít v lese, v přírodě. Zdeněk ale tátu poslechl, šel na nástrojáře. Jako chlapec na ZDŠ, když se rozhodoval o své budoucnosti, měl zdravotní potíže, doktoři mu zakázali práci ve výškách, ne sucho ani mokro, proto sám chtěl jít vyrábět housle. Otec rozhodl, a po tom nejede žádný vlak. Když domů přinesl výuční list, táta byl spokojený, ale ve Zdeňkovi to vřelo touhou dělat úplně něco jiného, a pak už to šlo opravdu rychle. Přidal se k ochotníkům a od nich to už byl jenom krok na DAMU. Nemusel dělat ani zkoušky, byl přijat pro výjimečný talent.

Své první divadelní kroky absolvoval v divadle Baráčnická rychta, ve hře Rej lásky. Při studiích na DAMU (v ročníku byl i s herečkami Simonou Stašovou a s Janou Paulovou), hrál v Divadle E. F. Buriana a jeho první představení byla hra Král Lear. Od té doby hrál v nekonečném množství rolí. Mladého člověka si také všimli filmoví režiséři a začali mu nabízet prti roličky, potom přišly role a skončilo to těmi většími. Že je to herec specialista, dokázal svým působením v divadle v Ostravě, v Divadle pod Palmovkou, v divadle ABC, v Realistickém divadle, kde uměl diváky zaujmout. V 70. letech, kdy se dá počítat jeho dobré přátelství s televizí, účinkoval snad ve více jak 150 seriálech a inscenacích. Mezi ně patří i seriál Synové a dcery Jakuba Skláře, kde z velké blízkosti mohl přihlížet, jak to ten Luděk Munzar hraje. A přišly desítky seriálů, kterými prošel, mezi ně patří i Muž na radnici, Okres na severu, které byly hnedle na začátku jeho televizní kariéry a na drobné role se již zapomnělo. Hrál v úspěšných seriálech, které se dodnes objevují na TV obrazovce: Sanitka, Dlouhá míle, Pojišťovna štěstí, Dobrá čtvrť, Náměstíčko. Natáčel Trapasy, povídky z Bakalářů, hrál v povídkách s Donutilem.

V Divadle Bez zábradlí exceluje ve hře Kvartet, kde hraje operního zpěváka, který tu svoji slávu má již za sebou.

Také usoudil, že v Praze se nedá žít, s ženou se vystěhovali na venkovský statek u Českého Brodu, kde má i početné zvířectvo, dokonce i vlastní milované koně a do divadla, kde hraje, je to autem přeci jen kousíček. Zdeněk je ženatý podruhé. S první ženou Jorgou Kotrbovou má dvě děti a s paní učitelkou Zuzanou má jednu dceru Julii, k tomu patří i vyženěné děti a od dcery má vnučku Magdalénku. Dcera Zuzanka studuje muzikálové herectví. Měl štěstí, že v životě potkal správné lidi. Vzpomíná na Josefa Vinkláře, Vadima Petrova, na dámy Joskovou, Válkovou, Bubílkovou. V divadle hraje s kolegy Janou Švandovou, Veronikou Freimanovou nebo i s Rudolfem Hrušínským. Nekouří, nepije, horší už to je s dodržením životosprávy.

Vidět jej můžeme také v seriálu Vyprávěj, Doktoři z Počátků, v divadle Kvartet, objevuje se v parádních kusech Bez roucha aneb Ještě jednou ze zadu, Každý rok ve stejnou dobu, kde má za partnerky skvělé herečky Danu Morávkovou a Veroniku Freimanovou. Zdeněk Žák hrál i ve filmech Postel s nebesy (1980), Vlastně se nic nestalo, Život na zámku, Záblesky chladné neděle (2012).

Autor: jarda53

Životopis (biografie) / Informace:
Vyučený nástrojař, rodilý Pražák, milující přírodu- Zdeněk Žák, nar. 1952 se k divadlu a herectví dostal úplnou náhodou-po směně v továrně ve Kbelích uviděl s kamarádem vývěsku, kde ochotníci hledali nové tváře. Z. Žák se přihlásil, byl přijat a později i vystudoval lidovou konzervatoř. V 70.a 80.letech se objevoval většinou v menších úlohách- Paleta lásky (1976), Synové a dcery Jakuba skláře (1985), Blázni a děvčátka a Území bílých králů (1989), vídávali jsme ho v mnoha seriálech-Náhrdelník (1992), Když se slunci nedaří (1995), Zdivočelá země (1997),Přízraky mezi námi (2000), Pojišťovna štěstí (2004), To nevymyslíš (2006). Střihnul si i menší roli v nominovaném Menzelově filmu Obsluhoval jsem anglického krále (2006), ale nejvíce se herecky vyřádí v Divadle Bez zábradlí, kde již 15. rokem vyprodávají společně s Veronikou Freimanovou představení KAŽDÝ ROK VE STEJNOU DOBU. Z.Žák má z několika partnerských vztahů šest dětí. Z prvního manželství s Jorgou Kotrbovou má dva dospělé potomky, v nynějším druhém manželství vychovává kromě dvou vyženěných dcer i jedenáctiletou Zuzku a splnil si klukovský sen, bydlí na vesnici nedaleko Českého Brodu. Vyznává filozofii: =V životě jsou tři období-mládí, střední věk a ty dobře vypadáš...=

Autor: Angelika2808

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Události (1993) [TV pořad]

19:00 - 19:56

51 minut již uběhlo
5 minut zbývá do konce

ČT2 - --

19:50 - 20:00

1 minut již uběhlo
9 minut zbývá do konce

NOVA - Televizní noviny (1994) [TV po...

19:30 - 20:20

21 minut již uběhlo
29 minut zbývá do konce

Prima - Krimi zprávy (2011) [TV pořad]

19:40 - 19:55

11 minut již uběhlo
4 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Zdeněk Žák

Žák Zdeněk

Leonard Lansink

Lansink Leonard

Naposled navštívené:
Zdeněk Žák

Žák Zdeněk

Leonard Lansink

Lansink Leonard