Zari

Josef Zíma

Povolání:
Národnost:
Věk:
92
Narození:
11.5. 1932, Praha, Československo
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Josef Zíma patří k hereckým a pěveckým legendám. Narodil se v roce 1932 v Praze. Jeho rodiče byli učitelé, pan otec se stal později i ředitelem školy. Přání rodičů nesplnil, ti si přáli, aby Josef šel v jejich stopách, ale on se dal cestou bavit diváky a zpívat pro posluchače.

Na to, že doma byli pedagogové, měl velké problémy na gymnáziu s matematikou, kdy mu i hrozilo i propadnutí z předmětu, ale v hudební výchově exceloval. Sám si uvědomoval, že tudy cesta nevede a přihlásil se na divadelní fakultu DAMU, před rodiči potajmu udělal zkoušky u vynikajícího herce a profesora Miloše Nedbala. A že se pochlubil svým rodičům až po půl roce s vysvědčením, které bylo daleko lepší, nežli na gymnáziu. Co mohli rodiče dělat, když byli postaveni před hotovou věc. Dali mu zelenou.

Po odmaturování v Praze v Michli začal brát soukromé hodiny zpěvu. Už v tu dobu zpíval v lidovém souboru konzervatoře a od roku 1951 již působil sólově s Orchestrem Jaroslava Ježka. V roce 1955, nastoupil na dva roky na vojnu, byl přijat do Armádního uměleckého souboru. Po té vystřídal několik dalších působišť, ať to bylo Divadlo satiry nebo Komorní divadlo, kde rozvinul svůj hlavní stan, zde hraje a zpívá, dále hostuje na Fidlovačce, v Nuslích, v hudebním divadle v Karlíně a jezdí i na západ, až do Komorního divadla v Plzni.

V padesátých letech se počíná objevovat opatrně i ve filmu, ale jsou to takové štěky „ paní, nesu vám psaní“. V divadle strávil dlouhých 35 let. Se svou ženou Evou Klepáčovou se poznali v kavárně Hybernia, na odpoledních čajích, Evě bylo šestnáct let, ale jiskra přeskočila, až když byl na DAMU, začala působit chemie a svatba byla v roce 1958. Narodila se jim dcera Zuzana. Nebylo mu ani třicet let a přišel černý den. Odzpíval vojákům ve Strakonicích hudební produkci a na cestě autem v mikrospánku, jako šofér to napálil do stromu. Jedno úmrtí a ostatní byli těžce zraněni, mezi nimi byla i velice populární zpěvačka Judita Čeřovská. Ta se ze zranění vyléčila, ale celý další život, měla problémy s chůzí. Jeho žena jej tolik milovala, že se pokusila o sebevraždu.

Mnozí si Josefa Zímu představují jen jako prince Radovana, z filmu Princezna se zlatou hvězdou, nebo jeho dabing Ivana v Mrazíkovi. Ale jsou to stovky písniček, desítky hudebních pořadů, kde je dominantní pořad Sejdeme se na Vlachovce, který šel v televizi roky. Větší pamětníci si jej pamatují z filmu Dívka od vody, kde se párkrát mihl v záběru na Petříně, Eva Klepáčová ve filmu hrála téměř hlavní roli, ale film byl, řečeno propadákem.

Ve filmech se objevoval v rolích zpěváků, jako Ta naše písnička česká, Hříšní lidé města pražského, měl písničky v muzikálu Starci na chmelu, natáčí velice povedené písničky i s Pavlínou Filipovskou Nej, nej, nej. Mladí lidé ani nevědí, že Josef Zíma patřil k předním zpěvákům populární hudby, obdržel tři Zlaté desky a jednu Platinovou za prodej desek. Na radu přátel, začal hrát na jinou strunu a stal se králem české dechovky.

To si mnozí diváci říkali, to se to oběma hraje, když manželé hrají spolu. Ale to jsou na omylu. Každý měl jinou scénu a spolu se snad jednou sešli na dabingu Mrazíka, kde namluvili Ivánka a Nastěnku. Eva Klepáčová udělala dabingů více, pro svůj příjemný hlas. Josef v namlouvání cizích filmů pokulhává. Ale uvědomte si, že když jsme byli velmocí na hudební klipy, také dabing filmu trval nějaký měsíc, dnes film je ozvučen šmahem za čtrnáct dní.

Josefovi v loňském roce ( 2012), zemřela žena Eva Klepáčová, začal znovu úspěšně vystupovat a stal se především pradědečkem Matouše…

Autor: jarda53

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Dobrodružství claphamské kucha...

16:30 - 17:20

24 minut již uběhlo
26 minut zbývá do konce

ČT2 - Irsko, toulky po keltské zemi

16:05 - 17:00

49 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

NOVA - Volby 2024

13:45 - 18:00

189 minut již uběhlo
66 minut zbývá do konce

Prima - Zítra to roztočíme, drahoušku....

14:55 - 17:05

119 minut již uběhlo
11 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Josef Zíma

Zíma Josef

Naposled navštívené:
Josef Zíma

Zíma Josef