Zari

Valerie Zawadská

Povolání:
Národnost:
Věk:
66
Narození:
19.9. 1958, Šternberk, Československo
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Valérie Zawadská má po rodičích polské a maďarské předky, narodila se v severomoravském Šternberku, v dětství se s rodiči několikrát stěhovala, od základní školy se úspěšně věnovala recitaci a navštěvovala také dramatický kroužek. Po maturitě na gymnáziu se nedostala na brněnskou JAMU, ale byla přijata do Severomoravského divadla v Šumperku, kde působila jen jednu sezónu (1977-1978), protože o rok později se dostala na DAMU v Praze, kterou absolvovala v roce 1982. Následovala divadelní angažmá v Západočeském divadle v Chebu (1982-1986) a v Městských divadlech pražských (1986-1993). S divadelními představeními podnikla několik zahraničních zájezdů, v letech 1983-1989 byla členkou Komunistické strany. V 90. letech ukončila stálé divadelní angažmá a od té doby je na volné noze. Věnovala se především dabingu, po roce 2000 několik sezón hostovala v divadlech Rokoko a Ungelt, v současnosti pohostinsky hraje v Divadle Kalich a v Divadle Metro, hrála také ve dvou hrách v Divadelní společnosti Jana Hrušínského. V mládí se uplatnila především v klasickém repertoáru (Veselé paničky windsorské, Zkrocení zlé ženy), nyní se objevuje převážně v kusech současných autorů.

Filmová a televizní filmografie Valérie Zawadské je poměrně početná, za téměř třicet let hrála v bezmála 60 filmech, inscenacích a seriálech, nikdy se ale nejednalo o stěžejní role. Poprvé hrála ještě jako studentka DAMU v komedii TEN SVETR SI NESVLÍKEJ (1980), poté se objevila v několika filmech režiséra Jaroslava Balíka, zaznamenat jsme ji mohli v životopisném filmu LEV S BÍLOU HŘÍVOU (1986), v hořké komedii VÁŽENÍ PŘÁTELÉ, ANO (1989) nebo v televizním dramatu ZÁMEK V ČECHÁCH (1993), v ostravské televizi vytvořila výraznější úlohu v etickém dramatu ODSOUZEN K ŽIVOTU (1991). V 90. letech hrála také v několika kriminalistických seriálech, její zatím posledními rolemi jsou vystoupení v komediích SNOWBORĎÁCI (2004) nebo POSLEDNÍ PLAVKY (2007). Kromě filmu a televize se Zawadská věnuje také práci pro rozhlas.

Jméno Valérie Zawadské je známé především z dabingu, který tvoří stěžejní část její práce. V dabingu začala působit již za studií na DAMU, první větší role dostala ale až v 90. letech, kdy byla nakonec natolik vytížená, že musela opustit stálé divadelní angažmá. Za zmínku stojí především její namluvení Claudie Cardinal ve slavném westernu Tenkrát na západě, dále dabovala Sophii Loren, Goldie Hawn nebo Sigourney Weaver, promlouvala také v řadě seriálů, zvláště je na místě uvést slavný sitcom Ženatý se závazky. Značný přísun zahraničních filmů a seriálů v 90. letech přinesl Zawadské a jejímu nezaměnitelnému hlasu široké uplatnění a v návaznosti na to také značnou popularitu – v letech 1998-2003 bezkonkurečně obsazovala první příčku v anketě Týtý v kategorii dabér. Podobně zvítězila v letech 1996-1998 v divácké kategorii v Ceně Františka Filipovského, která je každoročně udělována za dabing. Valérie Zawadská je zároveň členkou odborné poroty této soutěže, předávání těchto cen také uváděla, stejně jako moderovala předávání Cen Thálie.

Životním partnerem Valérie Zawadské je hudebník Roman Kříž, s nímž má dva syny.

Autor: argenson

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Chán Sulejmán a víla Fatmé (19...

13:05 - 14:05

20 minut již uběhlo
40 minut zbývá do konce

ČT2 - Ostrov Svatá Helena, bašta bio...

13:00 - 13:55

25 minut již uběhlo
30 minut zbývá do konce

NOVA - Možné je všechno! (2024) [TV p...

11:50 - 13:35

95 minut již uběhlo
10 minut zbývá do konce

Prima - Česko Slovensko má talent

12:05 - 13:55

80 minut již uběhlo
30 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Valerie Zawadská

Zawadská Valerie

Neil Simon

Simon Neil

Carlos Latorre

Latorre Carlos

Naposled navštívené:
Valerie Zawadská

Zawadská Valerie

Neil Simon

Simon Neil

Carlos Latorre

Latorre Carlos