Cerven

Chantal Nobel

Povolání:
Rodné jméno:
Chantal Bonneau
Národnost:
Věk:
75
Narození:
23.10. 1948, Rouen, Francie
Životopis (biografie) / Informace:
Francouzská herečka Chantal Nobel byla v 70. a 80. letech minulého století oblíbenou osobností filmu a televize, její kariéru ale ve 36 letech ukončila těžká autonehoda. Narodila se v severofrancouzském Rouenu jako Chantal Bonneau a s herectvím začala koncem šedesátých let menší rolí v komedii HANBA RODINY (La honte de la famille, 1969) po boku Michela Galabru, s nímž se pak setkala i crazy komedii VELKÁ MAFIE (La grande maffia, 1971).

Celkem třikrát ji ke spolupráci přizval osvědčený tvůrce komedií Jean Girault, připomeňme alespoň roli letušky, v níž se objevila po boku Jeana Gabina ve filmu SVATÝ ROK (L’année sainte, 1976), poměrně velkou příležitost jí pak přinesla válečná veselohra SLAVNÝ DEN (Le jour de gloire, 1976) režiséra Jacquese Besnarda, s nímž později natočila komedii NEŘEHTEJ SE… JE TO K SMÍCHU! ( Te marre pas… c’est pour rire!, 1980), zde opět po boku Michela Galabru. Mezitím se začala uplatňovat také v televizi, kde ji ve větší míře zviditelnil například dobrodružný seriál BUĎ ZDRÁV, ŠAMPIÓNE (Salut champion, 1981) uvedený svého času i v naší televizi.

Právě televize jí nakonec poskytla životní roli v seriálu CHÂTEAUVALLON (1985), který měl být jakousi francouzskou variací na americký DALLAS. Jedná se o boj dvou prominentních rodin ve městě Châteauvallon a Chantal Nobel tu hrála hlavní roli bohaté podnikatelky Florence Berg. Seriál měl na svou dobu výjimečný úspěch a první díl v lednu 1985 sledovalo v televizi 14 miliónů diváků.

Díky seriálu CHÂTEAUVALLON byla Chantal Nobel v polovině osmdesátých let na vrcholu popularity, tehdy ale její kariéra rázem skončila. 28. dubna 1985 byla účastnicí autonehody v Nievre v Burgundsku, jela v autě spolu s populárním zpěvákem Sachou Distelem (1933-2004), který vůz řídil. Údajně rozlitý olej na silnici způsobil nehodu, při níž byla Chantal Nobel vážně zraněna. Více než měsíc byla v kómatu a lékaři jí nedávali žádné naděje. Následovala dlouhodobá rehabilitace a půlroční upoutání na invalidní vozík. I když se nakonec relativně zotavila, znetvořený obličej vyloučil návrat před kamery.

V roce 1986 zažalovala Sachu Distela, který byl pak skutečně odsouzen za neúmyslné způsobení zranění a strávil jeden rok ve vězení. Přerušeno bylo také natáčení seriálu CHÂTEAUVALLON, který se bez představitelky hlavní role samozřejmě nemohl obejít. Během své rekonvalescence se Chantal Nobel provdala za klenotníka Jeana-Louise Juliana, s nímž žila již předtím a mají spolu dceru Anne-Charlotte (*1981).

Chantal Nobel dnes žije v soukromí v přímořském letovisku Ramatuelle na jihu Francie, její osud ale občas připomínají různá média, ona sama poskytuje rozhovory jen výjimečně (otevřenou výpověď učinila například v roce 1996), na veřejnosti se ale neobjevuje. Seriál CHÂTEAUVALLON byl v roce 2010 vydán na DVD, nutno ale dodat, že více než svými kvalitami dodnes přitahuje diváky tragickým osudem představitelky hlavní role.

Autor: argenson

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Rajské zahrady (2009) [TV cykl...

05:10 - 05:30

10 minut již uběhlo
10 minut zbývá do konce

ČT2 - Zázračné studánky (2011) [TV p...

05:05 - 05:30

15 minut již uběhlo
10 minut zbývá do konce

NOVA - Novashopping

04:45 - 05:55

35 minut již uběhlo
35 minut zbývá do konce

Prima - Rozpal to, šéfe! (2014) [TV po...

05:20 - 05:55

0 minut již uběhlo
35 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Chantal Nobel

Nobel Chantal

Naposled navštívené:
Chantal Nobel

Nobel Chantal