Zari

Gene Wilder

Povolání:
Rodné jméno:
Jerry Silberman
Národnost:
Narození:
11.6. 1933, Milwaukee, Wisconsin, USA
Úmrtí:
29.8. 2016, New York, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Narodil se jako Jerome Silberman. Je židovského původu a jeho rodiče byli imigranti z Ruska. Otec William J. Silberman byl výrobcem lahví a matka Jeanne (roz. Baer) Silberman klavíristka. Měl starší sestru Corrine (* 1927). Navštěvoval střední školu Washington High School v Milwaukee. V roce 1955 úspěšně ukončil studium dramatického umění na University of Iowa. Ve studiu pak pokračoval na Old Vic Theatre School (Bristol, Velká Británie). Když se vrátil zpět do USA začal pracovat u divadla, ale také si přivydělával jako řidič limuzíny a vyučoval šerm, kterému se úspěšně věnoval již dříve. Od září 1956 až do listopadu 1958 byl v armádě.

Svou kariéru zahájil v roce 1961 v mimo-broadwayské inscenaci hry Arnolda Weskera Kořeny a další herecké zkušenosti získával již v různých divadelních představeních na Broadwayi. Za roli v The Complaisant Lover (1962) získal ocenění Clarence Derwent Awards. Další významnou roli na Broadwayi si zahrál v Přelet nad kukaččím hnízdem (1963), kde také hrál Kirk Douglas. Důležitým mezníkem v jeho herecké kariéře byla hra Bertolta Brechta Matka Kuráž a její děti (1963), kde se seznámil s herečkou Anne Bancroft. Ta ho představila svému příteli Melu Brooksovi. Od tohoto okamžiku se jeho kariéra začala úspěšně rozvíjet. Velký podíl na tom měl právě Mel Brooks, který si Wildera oblíbil a obsazoval ho do svých filmů. V letech 1962-1963 si zahrál malé role v několika televizních seriálech. V roce 1966 ztvárnil roli Bernarda v televizní verzi známého díla Arthura Millera SMRT OBCHODNÍHO CESTUJÍCÍHO. Na filmovém plátně se poprvé objevil v malé roli ve známém filmu BONNIE A CLYDE (1967). A již následující rok hraje v úspěšném Brooksově filmu PRODUCENTI. Brooks získal Oscara za scénář a Wilder byl nominován za postavu účetního Leo Blooma v kategorii herecký výkon ve vedlejší roli. Byl to počátek úspěšné spolupráce obou umělců. Za vrchol lze asi považovat film MLADÝ FRANKENSTEIN (1974), kde si Wilder zahrál vnuka známého šíleného vědce, který zpočátku velmi odmítá přihlásit se k odkazu dědečka, ale když se přestěhuje na rodinné sídlo v Transylvanii, také on vytvoří své monstrum. K této parodii na klasické horory přispěl též jako spoluautor scénáře a byl nominován v této kategorii na Oscara. V muzikálu PAN WONKA A JEHO ČOKOLÁDOVNA (1971) si zahrál hlavní roli podivína, který vlastní velmi zvláštní továrnu na výrobu cukrovinek.

Od roku 1975 také režíruje své autorské komedie, ve kterých se snaží uplatnit svůj styl humoru také jako herec, vždy v hlavní roli. Režíroval celkem pět filmů. Mimo jiné natočil remake úspěšné francouzské komedie z roku 1976 ZÁLETNÍK. Film se jmenuje ŽENA V ČERVENÉM (1984) a Wilder si zahrál hlavní roli tuctového zaměstnance reklamní agentury, který ač šťastně ženatý, je ochoten riskovat vše kvůli neznámé krásné ženě. Posledním režijním počinem byla bláznivá hororová komedie STRAŠIDELNÉ LÍBÁNKY z roku 1986 a Wilder je také spoluautorem scénáře.

Spolu s populárním komikem černé pleti Richardem Pryorem účinkoval v několika komerčně úspěšných komediích: STŘÍBRNÝ BLESK (1976), BLÁZNI VE VĚZENÍ (1980), NEVIDÍM ZLO, NESLYŠÍM ZLO (1989) a v poněkud slabším filmu LHÁŘI (1991). Jak Wilder později přiznal, jejich spolupráce nebyla tak pohodová, jak by se mohlo zdát. Ve své knize pamětí „Kiss Me Like a Stranger: My Search for Love and Art“ (2005) nevzpomíná na Pryora zrovna v dobrém a nevyhnul se ani zmínce o jeho závislosti na alkoholu a drogách.

Byl celkem čtyřikrát ženatý. Jeho první ženou byla herečka Mary Mercier (1960-1965). S Mary Joan Schutz se oženil v roce 1967 a rozvedl v 1974. Adoptoval její dceru Katharine Anastasia z prvního manželství. V srpnu 1981 se seznámil s herečkou Gildou Radner, když společně natáčeli film HANKY PANKY. Gilda byla sice vdaná za kytaristu G.E. Smithe, ale přesto se z ní a Wildera stali nerozluční přátelé. Potom, co se Gilda rozvedla, měli 14. září 1984 svatbu. Celkem spolu natočili tři filmy. V říjnu 1986 byla u Gildy diagnostikována rakovina vaječníku. V květnu 1989 umírá. Smrt milované ženy ho velmi zasáhla a na více než rok přerušil svou kariéru. Založil nadaci proti rakovině Gilda's Club, která má zvýšit povědomí o této nemoci.

V roce 1999 byl u něj zjištěn nezhoubný druh rakoviny a podstoupil chemoterapii. Léčba byla úspěšná. V současnosti žije v Connecticutu se svou čtvrtou manželkou Karen Boyer v domě z 18. století.

Autor: Out-Of-Way

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Místo činu: Drážďany - Parasom...

21:40 - 23:09

34 minut již uběhlo
55 minut zbývá do konce

ČT2 - Středověké srdce Evropy

21:55 - 22:25

19 minut již uběhlo
11 minut zbývá do konce

NOVA - Výměna manželek (2004) [TV poř...

21:45 - 23:10

29 minut již uběhlo
56 minut zbývá do konce

Prima - Show Jana Krause

21:40 - 22:40

34 minut již uběhlo
26 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Gene Wilder

Wilder Gene

Naposled navštívené:
Gene Wilder

Wilder Gene