Zari

Ája Vrzáňová

Povolání:
Rodné jméno:
Alena Vrzáňová
Známá jako:
Alena Steindlerová, Aja Zanova
Národnost:
Narození:
16.5. 1931, Praha, Československo
Úmrtí:
30.7. 2015, New York City, New York, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Legendární krasobruslařská hvězda 50. let Ája Vrzáňová (16. května 1931) pochází z pražských Vinohrad. Otec hudebník (cellista) jí fandil, obětavá maminka malou Áju v lásce k zimním sportům maximálně podporovala a na ranní tréninky ji do Štvanice vozila. Už trenér Glocar rozpoznal mimořádný talent a cílevědomou houževnatost, které překonaly "handicap" její vyšší postavy pro krasobruslařku tak nevyhovující a dovedl ji k prvnímu úspěchu - vítězství v mistrovství České republiky v r. 1947.

Následoval další titul a v r. 1949 triumf z největších - vítězství na MS v Paříži. Mladičká Češka jako první na světě předvedla ohromenému publiku i porotě dvojitého lutze. Bohužel nad její další sportovní kariérou se již začínala stahovat mračna - tehdejší komunistický režim jí "zařídil" zkušební trenérskou stáž v Sovětském svazu, ale Ája chtěla především soutěžit a vyhrávat.

A tak o rok později, kdy si zopakovala vítězství na MS, tentokrát v Londýně, požádala (s požehnáním rodičů) o politický azyl a domů se již nevrátila. Její maminka se za přispění přátel a velikého štěstí dostala za svou dcerou, později obě odletěly do USA, otec však tuto "troufalost" odpracoval v uranových dolech. Za "velkou louží" se naše skvělá krasobruslařka stala díky svému neobyčejně dobrodružnému osudu velmi slavná, zájem o její umění projevily prestižní lední revue - ICE FOLLIES, poté se stala na neuvěřitelných 13 let přední hvězdou ICE CAPADES.

A. Vrzáňová byla nejen úspěšnou sportovkyní, ale také velmi krásnou dívkou (mimochodem neskutečně šarmantní dámou je i ve svých 79 letech, které by jí rozhodně nikdo nehádal) a tak při setkání s Čechoameričanem Pavlem Steindlerem, majitelem newyorské restaurace to byla láska na první pohled. S osudovým mužem svého života prožili spoustu let pohádkového manželství, které přetrhla až nemilosrdná smrt.

Po ukončení sportovní kariéry v červnu 1967 se z krasobruslení vrhla na podnikání a vzhledem ke svému kulinářskému umění se stala provozovatelkou proslulého podniku THE DUCK POINT v New Yorku. V její proslulé "Kačárně" se scházeli samí slavní Češi jako Martina Navrátilová, Miloš Forman nebo Ivan Passer. V r. 1990 se po mnoha letech vrátila do Prahy, kde ji vítaly davy lidí. Se svou celoživotní kamarádkou Svatavou Chalupskou sepsaly knihu vzpomínek DRUHÁ KARIÉRA, r. 2004 byla prezidentem ČR vyznamenaná medailí Za zásluhy 1. stupně, v r. 2009 byla v Los Angeles jako první česká krasobruslařka uvedena do Síně slávy.

I když v socialistickém Československu byla po dlouhé roky osobou nežádoucí, lidé na ni nezapomněli, stejně tak Ája Vrzáňová celých 40 let v zahraničí zdůrazňovala svůj český původ. V současnosti se často a ráda do Prahy vrací, v Americe se angažuje v organizaci MENE TEKEL, bojující proti násilí a perzekuci lidí a od r. 1949 nosí stále na krku zlatý přívěšek, znázorňující její roznožku, který dostala od maminky...

Autor: Angelika2808

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Ája Vrzáňová

Vrzáňová Ája

Nesmrtelní (The Immortals)

Nesmrtelní
The Immortals

McKay Stewart

Stewart McKay

Naposled navštívené:
Ája Vrzáňová

Vrzáňová Ája

Nesmrtelní (The Immortals)

Nesmrtelní
The Immortals

McKay Stewart

Stewart McKay