Zari

Milena Vostřáková

Povolání:
Národnost:
Narození:
2.3. 1934, Praha, Československo
Úmrtí:
7.7. 2011, Praha, Česká republika
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Milena Vostřáková (†77) si kdysi byla velmi blízká s hercem a politikem Vítězslavem Jandákem (72), ale jejími vyvolenými životními partnery se nakonec stali dva osudoví muži, s nimiž paní Milena byla postupně šťastně vdaná.

Prvním manželem byl režisér Miloslav Zachata (†45), s nímž má dceru Annu. Bohužel předčasně zemřel ve 45 letech na vážnou nemoc krve, o níž paní Milena neměla dlouho potuchy. Dozvěděla se to až od doktora náhodou na ulici týden před Vánoci. Rodičům ani dceři nic neřekla. Muselo to být velké vnitřní utrpení, a to tím spíš, že jak sama řekla, věděla, že je to naposledy, že jsou to poslední Vánoce s jejím milovaným mužem. Jeho smrt poté velmi těžce nesla, i dlouho po jeho skonu jí bylo stále do pláče, když o něm hovořila (např. v pořadu „13. komnata...“) - https://www.ceskatelevize.cz/porady/1186000189-13-komnata/208562210800024-13-komnata-mileny-vostrakove/ ).

Roky byla poté sama s dcerkou Aničkou, k tomu ještě byla politicky perzekuovaná, bez peněz a bez milovaného povolání moderátorky. To se jistě také podepsalo na jejím pozdějším zdravotním stavu. Vlivem mnoha stresů mohlo nakonec dojít ve vyšším věku k oslabené imunitě, která nakonec vedla k těžké infekci a zápalu plic, což posléze způsobilo celkové selhání organizmu.

Naštěstí jí osud v 50 letech přivedl do cesty ještě druhého chotě - Jiřího Blažka (†86), známého českého scénáristu a dramaturga, který se do paní Mileny bezhlavě zamiloval, a přestože se již nechtěl nikdy ženit, změnil názor a rád tak učinil s paní Milenou dobrovolně. Byla to jeho třetí svatba, a nikdy svého rozhodnutí nelitoval, svou choť moc miloval a její náhlý odchod nenesl lehce, neb pořád spolu s nevlastní dcerou Annou stále doufali, že vše dobře dopadne a že si manželku a maminku v jedné osobě opět z nemocnice v Motole přivezou domů. Stav paní Mileny se však zhoršoval. Nemohla jíst, byla na kapačkách a jakoby tušila, že se blíží její konec, podle slov manžela Jiřího jej prý žádala, aby za ní chodil častěji, že ji už třeba neuvidí. Což se bohužel také stalo. Jednoho dne ji už na pokoji nenašel, paní Mileně se přitížilo a musela být odvezena na ARO. Choť Jiří prý za ní chodil a hladil jí ruku, ale byla nehybná. Byla i na dialýze, protože jí selhávaly ledviny. Tři týdny byla v umělém spánku, ale už se nikdy neprobudila a domů ke svým blízkým se již nevrátila. Milena Vostřáková zemřela 7. července 2011. Pohřeb zesnulé legendární hlasatelky se uskutečnil v pátek 15. července 2011 v Praze-Strašnicích, kde jí na její poslední cestě vedle dcery Anny a manžela Jiřího doprovodilo mnoho jejích přátel umělců, i mnoho jejích věrných diváků a fanoušků.

Autor: Absolutno...

Životopis (biografie) / Informace:
Krásná, upravená a velmi šarmantní dáma vždy s neodmyslitelným úsměvem a příjemným hlasovým projevem – taková byla televizní hlasatelka a moderátorka Milena Vostřáková, jedna z výrazných osobností původní Československé, později České televize. Jaká byla životní cesta této naší televizní hlasatelské legendy?

Paní Milena se narodila 2. března roku 1934 v Praze. Půvabná blondýnka se stala ve svých 23 letech jednou z prvních tváří Československé televize. Psal se rok 1957 a médium zvané televize bylo v naší zemi ještě vskutku čerstvou záležitostí. Charismatický hlasový projev s vynikající intonační stránkou vycházející doslova ze srdce učinil velmi brzy z mladé dámy oblíbenou hlasatelku televizních pořadů. Ačkoliv tato skutečnost je o něco méně známá, Milena Vostřáková se objevila na přelomu 50. a 60. let i před filmovou kamerou. Zaznamenat ji můžeme např. jako zpěvačku v dramatu PROBUZENÍ (režie Jiří Krejčík) z roku 1959, kde v hlavní roli dívky Jitky, která jakožto napravená chovanka dětského domova vzpomíná na svou temnou minulost, excelovala Jana Brejchová. V roce 1964 se také objevila v režii Františka Filipa ve filmu TŘI CHLAPI PO ROCE.

Milena Vostřáková působila jako televizní hlasatelka 12 let. Kromě hlasatelské činnosti uváděla a moderovala i nejrůznější společenské akce, např. koncerty pro Intervizi a Eurovizi. V roce 1969 její kariéra na dlouhou dobu skončila. Paní Milena tehdy učinila velmi odvážný krok, kdy se – byť v poněkud jinotajné a přenesené podobě – nesouhlasně vyjádřila k události, k níž došlo o rok dříve (r. 1968 a příchod sovětských vojsk). V roce 1969 zvítězili českoslovenští hokejisté nad Sovětským svazem a Milena Vostřáková pronesla následující větu:

„Normálně piji urologický čaj - ale dnes připíjím vínem našim hokejistům, protože jde o vítězství nejen sportovní, ale i morální.“

Soudobí mocipáni pochopitelně tento výrok sympatické televizní hlasatelky neponechali bez povšimnutí. Milena Vostřáková dostala naprostý zákaz vystupovat v televizi a také kdekoliv jinde. Jednou ranou osudu přišla o milovanou práci, druhou ránu jí uštědřil sám život – manžel paní Mileny, režisér Miloslav Zachata, zemřel po těžkém onemocnění. Milena Vostřáková zůstala sama se svou dcerkou Annou a i přes nelehké období, kdy musela překonat bolestné události, projevila opět svou typickou silnou vůli, začala pracovat jako asistentka scény a věnovala se výchově své dcery. S odstupem mnoha let se paní Milena provdala podruhé.

Negativním ranám osudu však nebyl konec. Milena Vostřáková za svůj život překonala tři těžké autohavárie, z nichž následkem komplikovaných zranění po jedné z nich byla rok a půl upoutána na lůžko.

Uvolnění politických poměrů v 80. letech umožnilo Mileně Vostřákové alespoň částečný návrat k původní profesi. Konferovala program zpěváka Milana Chladila. Plné profesní rehabilitace se jí však dostalo až po roce 1989, kdy se vrátila na televizní obrazovku opět jako programová hlasatelka. Byť ji od posledního vystoupení na obrazovce dělilo dvacet let, tvář paní Mileny vůbec nezestárla. Diváky opět okouzlila svým šarmem, půvabným vzhledem a milým úsměvem. Ještě o něco později moderovala Milena Vostřáková polední pořad pro ženy „Sama doma“.

Hlas Mileny Vostřákové mohli také pravidelně slýchat posluchači rádia Frekvence 1, kde moderovala pořád „Dámský klub“. Pracovala také v Českém rozhlase, stala se vyhledávanou moderátorkou nejrůznějších společenských akcí. Spolu se svými bývalými kolegyněmi z hlasatelských a moderátorských řad se podílela na vydání publikace „Dámy, nejste na to samy“, ve které naše moderátorky radí čtenářkám ohledně chodu domácnosti, vaření, správné výživy apod.

Milena Vostřáková byla celý život nesmírně aktivní žena, jejíž osud jistě nebyl procházkou růžovou zahradou zejména po roce 1969. Nelehké rány od života překonávala svou vnitřní sílou, i o bolestných věcech hovořila vyrovnaná, klidná, z její tváře stále jakoby sálal proud pozitivní energie. O to více se stala neuvěřitelnou zpráva, která se objevila v médiích 8. července 2011. Paní Milena, symbol televizního hlasatelství, odešla o den dříve, tj. 7. 7. 2011, po krátké těžké nemoci do uměleckého nebe. Její kolega Alexandr Hemala na ni vzpomíná jako na sluníčko, kterým tato obdivuhodná dáma skutečně byla.

Autor: Hortensie

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Milena Vostřáková

Vostřáková Milena

Constance Kelly

Kelly Constance

Správnej polda (Stander)

Správnej polda
Stander

Naposled navštívené:
Milena Vostřáková

Vostřáková Milena

Constance Kelly

Kelly Constance

Správnej polda (Stander)

Správnej polda
Stander